用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat PN (PM) vs HKPS Ascot PN (AM)
go

St Cat PN (PM) vs HKPS Ascot PN (AM)

家住MOS, 仲考慮緊。
爬不少文後, 知道
HKPS  Ascot 有唔少優點,我同我先生都好滿意,AM岩小朋友作息(唯一是名聲的確冇St Cat 咁好,叩區外直資私立冇咁好優勢)。
St Cat 當然好好, 只係遠,加上PM(呢樣同HKPS相反),同埋多數要外補,人多校舍相對細

兩間學校教學模式雖然不太相似, 但應該都配合到我小朋友不同方面/特質
佢應該都會鐘意

有冇媽咪曾經都遇到類似決擇?

回覆樓主:

HKPS就不用外補嗎?

keikolau 發表於 23-4-25 16:57
HKPS就不用外補嗎?
因為見好多post 都提到hkps學術整體比較深(St Cat 相對整體較淺)所以我估計St Cat 可能需要外補既機會係大d....
純粹爬文後既觀感,唔知係咪呢..

希望用家多分享。

TONGPPP 發表於 23-4-25 23:07
因為見好多post 都提到hkps學術整體比較深(St Cat 相對整體較淺)所以我估計St Cat 可能需要外補既機會係大 ...

我是St cat 用家呀!而家St cat 學術唔淺,加上我覺得深淺都係比較主觀的,或者你可以搜集兩校教材再作比較。上網問都好難得到真正的答案

keikolau 發表於 23-4-26 07:35
我是St cat 用家呀!而家St cat 學術唔淺,加上我覺得深淺都係比較主觀的,或者你可以搜集兩校教材再作比 ...

True! 我試下搵下。謝謝您
其他媽咪爸爸,如果係您,您會點揀?St Cat pm vs HKPS am

keikolau 發表於 23-4-26 07:35
我是St cat 用家呀!而家St cat 學術唔淺,加上我覺得深淺都係比較主觀的,或者你可以搜集兩校教材再作比 ...

私幼學術深淺其實都足夠考小學
而且無論邊間都多家長外補

主要睇教學環境、模式、小學派位、家長目標、學校距離等等去決定

Adiezz 發表於 23-4-26 10:02
私幼學術深淺其實都足夠考小學
而且無論邊間都多家長外補

請問近年 HKPS升小既成績如何? 幾年前Dpost 都有提及HKPS個別學生可以入到區外傳統名校(當然家長外補一定不可少), 而大部份升到區內band 1學校
但近年就見好少post 講HKPS升小成績,而我身邊又冇人讀HKPS

知道既話可以分享下嗎? 心目中當然想試區外傳統名校,其次就係其他直私(區內/區外),或IS.
但for PN短期目標係想小朋友可以學到多D soft skills, 啟發學習興趣,

我都係SC 用家,認同上面家長講,SC學術唔係淺,而且K2喺課程入面已經注入小一面試preparation, 學校都有不時review 課程,所以有啲有兩個小朋友讀過嘅家長都會話細佬讀K2比起哥哥當年讀深咗都幾多。

個人認為學校教嘅,如果家長都有跟吓同小朋友溫吓書已經足夠考一般直私,如果target 神校就需要外補,或者話同你一齊target 嗰啲學校嘅人全部有外補所以唔敢唔去。同埋SC 嘅家長群一般目標都幾一致(aim直私,試神校), 所以有個氣氛,又可以大家交換資訊,你又可以feel 到睇到戰友們點樣 prep 自己個小朋友(當然有啲人會收收埋埋 (emoji))

揀邊間學校好視乎你target 咩小學,有同學仔PN 讀 HKPS Ascot, K1轉來 SC 因為一心想 target 直私,加想試神校。如果偏向 IS 就兩間都應該冇所謂,但都睇吓邊間 IS。至於你PN 嘅短期目標應該兩間都比到, SC 教 soft skills 係完全唔使擔心。

TONGPPP    發表於 23-4-26 14:57

我家住火炭,近hkps,升k1,St Cat/KV/KM/樂希同培正都有考。

以沙田火炭大圍區計,hkps & 馬安山LH 宜家呢刻係最好。

幾年前馬安山LH升小記錄係極度普通,但前2年開始,佢升小記錄係極為進步,係差青衣LH少少,但同奧海LH差唔多。

而hkps升小記錄呢2-3年,係冇以前咁勁,主要係沙田5强津小(當然我同意入到沙田5强津小升中絕對好容易入band1a-b中學),但多數入津小係抽入,即某情況反應佢考名直私冇以前咁强。

利申: 我舊年亦有考 hkps, 所以 introduction day, 係門口附近見到 10 sec 左右 佢前年升小情況。我之前係 EK 爬文睇過佢 5-7 年前升小情況係好唔同。重申, 抽到沙田5强小學係升中絕對ok既。

有點提提 St Cat/KV 係 大校,通常有校巴直達屋苑附近,通常1程車程 50-70 mins,唔多塞車。

另 St Cat/KV 你不太用考慮 am 定 pm 讀,因為到左 k1 & k3 一定 am 及 k2 一定 pm. 而 KM/樂希/hkps 就你讀開am,通常繼續一路am上。

回覆樓主:

HKPS 叩門沙田兩呂一培有絕對優勢,但如果考直私就可能名氣不及以前,家長又可能冇咁谷,其實學生學術係好的,但學校應該冇SC 嗰啲專門面試訓練,所以考直私如果家長冇谷就差少少,加上上幾年疫情,好大部份面試改咗拍片,名幼光環始終大啲。

回覆 wccfgoldcard 的帖子

多謝分享!我之前好前見過SC K1都有分am pm, 唔知有冇記錯。係呀,SC九龍塘校有校車服務,但紅磡校pn家長自己安排交通。
註冊日係門口攞過1間nanny bus contact, 問過路線唔入mos pick up🥲要係車公廟站上車🙈

您小朋友k1冇再報hkps,就係因為其升小成積嗎?

happymeme 發表於 23-4-27 23:12
HKPS 叩門沙田兩呂一培有絕對優勢,但如果考直私就可能名氣不及以前,家長又可能冇咁谷,其實學生學術係好 ...

同意名幼光環好吸引。一路都諗緊我係咪要光環而寧願2歲幾小朋友每日下午來回坐兩個幾鐘車。始終仲細個。所以又諗K1先再試考LH/SC等名幼係咪都ok呢?🤔🙈
有家長有類似做法嗎?有冇後悔放棄左名幼pn揀間比較近既幼稚園?

校車唔係樓下或附近上車,呢樣野你真係要唸下,我之前pn試玩過,舊年好彩冇乜大雨日子,所以都係捱左3-4日,拿住傘又要抱住佢去大圍街市上車。不過如果你住MOS線上屋苑,不用怕大雨天 (即傘可放入書包先), 去車公廟站上車又ok既 .... 要考慮埋回程那樹落車?你有冇人方便接先?

你唸最主讀 SC pn 升 SC k1 係差不多實收,如你冇話想 k1 讀 SC,咁你又要考慮下你小朋友2歲幾,近同返 am 又係好好多。

其實 hkps 學術 ok (我同事shared佢hkps仔幾年前書比我睇),少人有外區靚直私,我覺得係一個迷,唔知係d家長唔去考,定真係少學生考到。

如果,你心中k1一定去考 KV/培正/宣道 之類 或 會考番多幾間,我唸亦可以考慮 hkps,但如果你唔想煩,再考k1,入SC一路上就煩少d。

重申,抽到沙田5强津小係ok ge,不過真好難抽,同我一層樓識3個大1-2年,全部乙2入哂4大寶校,乙1好緊要。

回覆 TONGPPP 的帖子

雖然唔敢寫包保,但如你k1考齊SC/KV/KM/LH/培正/宣道,我相信總會起碼中1-2間,而且hkps k1正路都會收番你,又有個唔錯backup,睇你想唔想煩。
而且係啊,2歲幾坐1程50mins車係辛苦架,我見佢哋回程通常攰到大汗細汗睡著了。

wccfgoldcard 發表於 23-4-28 15:04
校車唔係樓下或附近上車,呢樣野你真係要唸下,我之前pn試玩過,舊年好彩冇乜大雨日子,所以都係捱左3-4日 ...

好多謝你既詳細分析同資訊呀。

我唔係地鐵上蓋呀, 大人既話去地鐵站要行7-8分鐘
nanny bus 回程就係屋苑樓下落, 接就方便既, 但安排人送小朋友上車就有難度。
HKPS我可以送小朋友番學再番工,放學就坐校車到屋企樓下,有人可以接

都係既,真好難知少人考定少學生考到,因為冇報考數據。唯一肯定係,近D同am對小朋友一定好D。

或者K1試考番多幾間,唔得就留係HKPS喇

wccfgoldcard 發表於 23-4-28 15:19

雖然唔敢寫包保,但如你k1考齊SC/KV/KM/LH/培正/宣道,我相信總會起碼中1-2間,而且h ...

係,就係諗起日日坐長途車,就覺得好慘
我唔怕煩架,只想小朋友愉快上學愉快學習

果時我都係咁,去程要另一location上車,落車就屋苑樓下 ... 我想話小孩係好易唔想起身或突發事(e.g. 大便),係好易令你遲出門少少,st Cat 校巴 (或其他校巴, e.g. KM) 都係好趕,基本上係頂盡可以等你 delay 2-3 mins,再過少少時間,冇辦法佢就要唔等你開車,你就要自己坐火車送佢去 St Cat.
另k1係比想像中易考到呢堆 offers,我唸你 case,St Cat收得你小孩入pn,證明你家庭background學術經濟環境ok,呢個時期,比得起讀5-10萬k1,雖然仍有唔少人,不過我估應該係少左人肯比。

回覆樓主:

我係hkps幾年前既家長,唔知而家升小數據係點,不過我覺得幾年前既家長都已經比較傾向升返沙田區小學,考外區直私都係當backup,抽到好既沙田小學都未必會take 外區直私。我自己當初冇名校光環,所以完全只搵沙田幼稚園,路程短對我比較重要,始終佢地太細個唔想坐車坐到暈晒浪。

雖然hkps當年課程都好夠津小小一,可食老本,但要考外區,我覺得始終要自己多伴讀課外書同外補下,眼見其他家長冇乜外補既,都真係有機會考直私弱啲。始終你要明,考直私本身已經難,要K2尾K3頭已經識P1野。

同埋我覺得,反正我讀邊間都會外補,亦冇升名小光環,咁我寧願揀間學費車費平啲既再外補。我地而家係讀緊私小,佢地適應私小教深教快既課程都唔算有難度。不過你要預左,升外區小的話,基本上唔會遇返識既同學,同名幼唔同,佢地入直私小會遇返唔少相熟家長,到小學時都有個支援。

回覆樓主:

住mos當然hkps la

TONGPPP    發表於 23-4-30 09:13
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊