用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳乙2
樓主: 鼠兔媽媽
go

將軍澳乙2

如果B1生乙1宣基
乙2迦密
乙3王華湘
咁樣排ok ma?🤔

cutieone 發表於 23-4-24 07:39
回覆 Poyau 的帖子

慕德得 53 个学位 摆第三唔惊没位吗

Band 1 放乙三,四,五,六都無問題, Band 2 放乙二也不保證一定得

kekecow 發表於 23-4-24 20:48
如果B1生乙1宣基
乙2迦密
乙3王華湘
唔中乙1應該會直落乙3

如果B1生乙1宣基
乙2迦密
乙3王華湘
老師話宣基/主恩衹能二選一,放一間係乙一,之後就要放棄另一間,不過我識既同學仔,通常都係乙一衰係宣基手中,無聽聞過乙一放主恩失敗。你排位既風險,係較樓主高好多,乙二有無得執鷄,真係要試下先知

Joe8889 發表於 23-4-24 12:07
其實同非band1A,排景嶺乙一可能仲好

很難勸服, 1B 即使 1C 也未必願意乙一唔揀 迦密/宣基。

旁觀者可能覺得 1B/C 首選 景嶺作乙一比較適合,但多少用家家長願意接受這現實。

如果B1生乙1宣基
乙2迦密
乙3王華湘

這樣排法,我估計只會中乙一 或乙三

BSCYL 發表於 23-4-24 21:36
很難勸服, 1B 即使 1C 也未必願意乙一唔揀 迦密/宣基。

旁觀者可能覺得 1B/C 首選 景嶺作乙一比較適合 ...

住康盛的家長

如果B1生乙1宣基
乙2迦密
乙3王華湘
將軍澳好多人倍你….

BSCYL 發表於 23-4-22 19:37
但是否可能西貢校網內的 Band 1生,  在自行離場人數較多, 不足3成人要參加統一抽籤?
...

西貢區2022年官津中一學生1,814人
假如四間英中收足佔約三成學生
假如王慕呂甲亦收足合計佔約六成學生
開四班嘅中學加上圓三已夠收所有學生

西貢區(NT8)
----------------------------------------------------------
學年 官津中一學額 - 學生 = 餘額 (%)
----------------------------------------------------------
2022/23 2,305 - 1,814 = 491 (21.3%)
2021/22 2,404 - 2,049 = 355 (14.8%)
2020/21 2,404 - 2,215 = 189 (7.9%)
2019/20 2,404 - 2,243 = 161 (6.7%)

2022/23 官津中一學額
迦密主恩 132
宣基 132
景嶺 136
三大 400
將官 144
英中 544
王華湘 132
慕德 144
呂潤財 132
甲子何玉清 132
鄭裕彤 132
鄭植之 132
寶覺 132
鄧英喜 132
張沛松 132
四班 1,744
圓玄第三 99(-33)
西貢崇真 99(-33)
正覺 99
馬陳瑞喜 99
靚次伯 99
三班或以上 2,239
鳴遠 66(-33)
學額 2,305(-99)

回覆 HK-MAN 的帖子

即係我都係要靠運氣… 睇下博唔博到

kekecow 發表於 23-4-24 23:10

我覺得乙二放迦密,機會率極低,不過你對將官及景嶺都無興趣,排完宣基,迦密後,乙三已填王華湘。 這樣乙二填迦密,問題又不大

回覆 BSCYL 的帖子

我就係怕乙1入唔到唔知飛左去邊到,所以乙3填王華湘安全d老師話最好唔好填哂所有B1學校係前面,所以我只填1及2係B1

kekecow 發表於 23-4-24 23:27

我就係怕乙1入唔到唔知飛左去邊到,所以乙3填王華湘安全d老師話最好唔好填哂所有B1學校 ...

其實王華湘,你填乙6,7,8 都應該中。

你真的黑到盡,Band 1 生回頭叩門,我不講四間英中, 王華湘,慕德,呂潤財都無理由唔得。   Band 1 生,統一不會派 Band 3 校, 除非你填在較前志願。

我又想問下,有他區幾間B1中學有借幾個位比西貢區,咁我乙二填佢地有無機呢?無人填既話咁我係咪有機會抽到?

kekecow 發表於 23-4-24 23:58

我又想問下,有他區幾間B1中學有借幾個位比西貢區,咁我乙二填佢地有無機呢?無人填既 ...

問題係唔係夠吸引你出去讀先

kekecow 發表於 23-4-24 23:58

我又想問下,有他區幾間B1中學有借幾個位比西貢區,咁我乙二填佢地有無機呢?無人填既 ...

我估是觀塘男或女校
借位2,3個,很難講,六合彩一樣有人中,況且我自己認為總比迦密放乙二機會大

adriantai 發表於 23-4-25 08:36
問題係唔係夠吸引你出去讀先

我當年就是乙一放他區借位,迦密放乙六,七,八,不記得了。

kekecow 發表於 23-4-24 23:10

唔係靠運氣,根本冇得搏,只係自我感覺良好,自欺欺人啫。

BSCYL 發表於 23-4-25 10:07
我當年就是乙一放他區借位,迦密放乙六,七,八,不記得了。
仲講幾十年前嘅事

HK-MAN 發表於 23-4-25 10:12
仲講幾十年前嘅事

無幾十, 只是十幾年前   
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊