用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區樂善堂梁銶琚書院校風如何?
go

中西區樂善堂梁銶琚書院校風如何?

有無人知近幾年校風如何?謝謝

小點 發表於 23-4-21 00:40
我上年開放日去過,呢間學校校長好識搵資源,搞STEM超勁,一般學校佔一兩間班房,佢係佔全層樓,大過喇沙,仲有個大嘅新健身室,全部裝修設備目測過千萬。有學生同我介紹元宇宙,又解釋得幾好。可能用咗太多精力搞吸睛活動,無人搞廁所等嘅基本設施,仲用緊要拉繩嘅馬桶。感覺上呢間學校好啱band 3男仔讀,因為真係超多嘢玩,校舍好大。

10090 發表於 23-4-21 06:46
我上年開放日去過,呢間學校校長好識搵資源,搞STEM超勁,一般學校佔一兩間班房,佢係佔全層樓,大過喇沙, ...
咁你小朋友最後有無讀呢間學校?

小點 發表於 23-4-21 08:20
咁你小朋友最後有無讀呢間學校?
無呀,我陪朋友參觀咋

小點 發表於 23-4-21 00:40

應考慮乙部博灣仔、東區和南區借位給中西區網的B2中學,次序優先過你這間。

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK1_2023.pdf

tpmon 發表於 23-4-23 13:17
應考慮乙部博灣仔、東區和南區借位給中西區網的B2中學,次序優先過你這間。

https://www.edb.gov.hk/atta ...

請問東區嶺南中學banding, 校風和評價如何?

_oo_ 發表於 23-4-23 15:24
請問東區嶺南中學banding, 校風和評價如何?

本區梁銶琚與東區兩間嶺南成績如下

2022年 整體2+ | 3322率 | 22222
----------------------------------------------------------
培僑中學# 96.38% | [本地學位 25.2%]
樂善堂梁銶琚 85% | [本地學位 16%]
漢華# 83.1% | [·]
嶺南 >80% | 13.0%(9) | 62.3%(43)
嶺南衡怡 [·] | 33222 5%(4) | 48%(38)

# 直資 不選不派

中西區2023年統乙學額 #65
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873271&pid=49226459

Poyau 發表於 23-4-23 17:37

請問黃鳳翎和伊斯蘭這兩間的成績如何?

Poyau 發表於 23-4-23 17:37

謝謝請問東區最好的band 3學校會是那間?

不要揀衡怡,未有正式校長,行政管理比較亂

_oo_ 發表於 23-4-23 17:49
謝謝請問東區最好的band 3學校會是那間?

識朋友讀緊B3 聖公會李福慶,校風幾好。

bobo101^*^ 發表於 23-4-23 18:09
識朋友讀緊B3 聖公會李福慶,校風幾好。

請問可否和李潤田比較呢?

_oo_ 發表於 23-4-23 18:13

唔識人讀李潤田啊!

_oo_ 發表於 23-4-23 18:13

DSE 李潤田 > 李福慶

piyohk 發表於 23-4-23 17:47
請問黃鳳翎和伊斯蘭這兩間的成績如何?

佛教黃鳳翎 ≃ 樂善堂梁銶琚 漢華 嶺南
伊斯蘭 ≃ 玫瑰崗

heidya    發表於 23-4-23 21:17

謝謝大家

梁球居即以前育才,樂善堂
B3

Poyau 發表於 23-4-23 19:36
佛教黃鳳翎 ≃ 樂善堂梁銶琚 漢華 嶺南
伊斯蘭 ≃ 玫瑰崗
尼個比較好有趣

heidya 發表於 23-4-23 21:18
尼個比較好有趣