用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎分band,包唔包括自行成功同入直資的學生? ...
樓主: cluo79
go

大抽獎分band,包唔包括自行成功同入直資的學生?   [複製鏈接]

acgy 發表於 23-4-21 10:57
如果你真係要計離場人數,你可以直接將所有直資學校既對外開放位加晒佢,自行就將所有自行位加晒佢,理 ...

偏差未必係少少,B2尾~B3直資首階段/官津自行階段收唔齊人係好正常。
就算真係計到,仲要分B1 2 3,分男/女/男女校,分地區,先有實際用途。

同意離場率真係得個知字,除左做文章/ "升學專家"/ 標題黨,對其他人都無乜用。

如果你真係要計離場人數,你可以直接將所有直資學校既對外開放位加晒佢,自行就將所有自行位加晒佢,理 ...

主要都係想知幾多B1去抽獎
估下機會率

cluo79 發表於 23-4-21 12:05
估下機會率

冇得估,自己本身小學已經難估,仲要估埋全區小學b1生去向,現階段係95%運氣,5%填表策略。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

都唔係毫無意義,尤其有聯繫勁校

靠老師估算幾多人band one,扣去band one對手幾多人離場,就知道抽入聯繫中學嘅機會(我知唔少聯小學都係以咁樣「數人頭」方式去計算)

當然,99%中,都總有人咁唔好彩係果1%嘅

估下機會率

但直資同自行冇分區,你跟本唔知佢收左邊一區既人,所以好難知對抽獎機會既影響,離場率只係得個知字。

bbforever 發表於 23-4-21 10:30
係,你對,不過今年已第四年用這數據,學校都應該好清晰。
每區每校學生人數變化,同埋學生名次既浮動,已經可以帶嚟不少既影響
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

10090 發表於 23-4-21 08:19
你唔太了解banding是如何分出來的。banding是靠你間小學的舊生在pre-S1 attainment test的表現計算出來,今 ...

真係慘情, 自己幾努力都冇用, 最重要係D師兄/姐 勁先得。

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 15:48
真係慘情, 自己幾努力都冇用, 最重要係D師兄/姐 勁先得。
雖然制度唔係咁好,小一就開始要部署。但有心有能力,小一至小五己經可以轉校。再嚟呈分階段,除咗少數學校,只要考到級一二三,一樣大把學校可以揀。
一線小學的學生都有佢哋的付出。
操TSA 操pre s1.......

worldcat 發表於 23-4-22 19:37
雖然制度唔係咁好,小一就開始要部署。但有心有能力,小一至小五己經可以轉校。再嚟呈分階段,除咗少數學校 ...

不過我都係覺得學能測驗比較公平D, 起碼命運在自己手中。 可能我思想比較守舊成日想當年啦!    

醒目開學勳章 王國長老

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 19:43
不過我都係覺得學能測驗比較公平D, 起碼命運在自己手中。 可能我思想比較守舊成日想當年啦!     ...

聽聞學能測驗年代,其實都有靠師兄姐成績,唔係單靠自己。只不過當年網絡資訊無咁發達,家長又無咁有學識問長問短吧了
Anyway it is what it is。做好自己爭取最好吧

Charlotte_mom 發表於 23-4-22 19:54
聽聞學能測驗年代,其實都有靠師兄姐成績,唔係單靠自己。只不過當年網絡資訊無咁發達,家長又無咁有學識 ...

甘又係! 果時起碼(大部份)係靠自己的。 依家係全靠D師兄/師姐 生生性性。

估下機會率
都有小小用處,比如新界各區多外闖,所以雖然部分學區band1額不足,但band1生抽獎機會可以估高點,不怕會落到band2。同理熱門區自行可能多收區外生,抽獎時候也不一定得償所願。
乙一揀最鍾意,乙二乙三如何排確實好難!

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 19:43
不過我都係覺得學能測驗比較公平D, 起碼命運在自己手中。 可能我思想比較守舊成日想當年啦!     ...

以前學能測驗就係幫學校排ranking, 即係幫師弟師妹lor.  無變過,唔係直接幫自己㗎,派位都係靠校內排名,EDB用過去學能測驗成績level 番d 學生排名

估下機會率

都已經去到抽奬,宜家去估都無用,control 唔到亦減低唔到個風險,預備下萬-要叩門嘅策略及機會為上,如果唔係當日會好亂。

boboapril 發表於 23-4-23 08:53
以前學能測驗就係幫學校排ranking, 即係幫師弟師妹lor.  無變過,唔係直接幫自己㗎,派位都係靠校內排名, ...

谢謝解答

worldcat 發表於 23-4-21 10:00
果一年學生家長係進取定保守就已經好唔同。
經過上年派彩,我覺得今年明顯B1生選校係進取左(自己及身邊朋友 ...
我身邊有幾多同學仔(平均分60尾)
自行成功比Band2的學校收左
甘真正既Band2仔就......

boboapril 發表於 23-4-23 08:59
都已經去到抽奬,宜家去估都無用,control 唔到亦減低唔到個風險,預備下萬-要叩門嘅策略及機會為上,如 ...
想瞭解下,叩門一般系去頭3志願?

小希媽媽 發表於 23-4-24 00:26
想瞭解下,叩門一般系去頭3志願?

叩門考慮去有把握的中學

小希媽媽 發表於 23-4-24 00:24
我身邊有幾多同學仔(平均分60尾)
自行成功比Band2的學校收左
甘真正既Band2仔就......
其實自行只揀返合適BANDING,band 2反而機會仲大啲。B2A~B2C條界係比較模糊,所以學校的主觀評分比重會增加。BAND 2A~2B學生配B2A~B中學,只要英文唔太差或者偏科嚴重,呢批學生反而易上岸。

以阿仔學校為例,學校講大約25%自行成功,10%係B1(未計只有真資OFFER),15%係B2 (可能包括B3)。

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 20:28
甘又係! 果時起碼(大部份)係靠自己的。 依家係全靠D師兄/師姐 生生性性。
...
其實依家都要靠自己,如果你呈分失手考衰左,師兄識飛都無用。
另外以前都有好大嘅壞處,就係一試定生死,壓力仲大,學校家長同學生壓力都大,咁平時考開級頭嘅一時失手或者做漏一頁就跌去級十以後,睇唔開嘅輕生都有份。所以都係而家好啲。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊