用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL3 B1女
go

KL3 B1女

小女九龍城1-2線小學級一,自行mcs smcc都唔得,唔知自己係RO低定面試差
直資都係未有
今年自行好似好難......

宜家大抽獎 如果乙一二照填mcs smcc會唔會好博?
老師建議第二唔好搏smcc
求指教

會好搏, MCS得9個位, SMCC得2個位, 你放哂兩間做乙一乙二, 咁乙三諗住填咩?!  如果乙三填何文田三寶入到既機會比較低, 如果你填黃芴南, 銀禧, 聖家甚至九真, 入到係咪甘心?
萬一你女既隨機號碼係比較後既, 分分鐘唔知碌咗去邊.  三思

PuffyBobby 發表於 23-4-20 15:05
會好搏, MCS得9個位, SMCC得2個位, 你放哂兩間做乙一乙二, 咁乙三諗住填咩?!  如果乙三填何文田三寶入到既 ...

第三打算都接受現實 黃芴南了

smcc 咁少位我估無人敢放乙二
不過都覺得好搏

恕我直言, 如果你女自行MCS無offer, 會唔會佢係唔適合間學校呢? 咁你女又係咪好好好好好鍾意呢間學校? 如果係既, 咁不如你乙一填MCS當了咗個心願, 但乙二就要現實啲, 填返KL3既B1中學唔好諗SMCC喇.  我明白SMCC係好多媽媽既夢想 (包括我) 但係你乙一乙二都填呢啲"搏一舖"既中學就未免太危險.  唔好為咗"夢想"而犧牲咗阿女既前途, KL3仲有好多質素好既B1中學呀

回覆 cluo79 的帖子

SMCC有得in嗎?

0030 發表於 23-4-20 16:02
回覆 cluo79 的帖子

SMCC有得in嗎?

回覆樓主:

多謝各位意見,我乙二要再研究下

cluo79 發表於 23-4-20 16:20
多謝各位意見,我乙二要再研究下

加油,級一可能自行有後補的

cluo79 發表於 23-4-20 14:53
小女九龍城1-2線小學級一,自行mcs smcc都唔得,唔知自己係RO低定面試差
直資都係未有
今年自行好似好難... ...

係真心儀SMCC的話,乙一照填番佢啦;至於MCS,你預計到
唔少佢小學部的同學乙一必定會填佢,競爭亦肯定唔會少

當然若乙一放左SMCC,乙二就迦密、華英架喇要揀過其他
無咁搶手嘅。

PS:除非自行果間收左reject信,否則有面試而無正取亦未必
代表自行失敗。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

PuffyBobby 發表於 23-4-20 15:48
恕我直言, 如果你女自行MCS無offer, 會唔會佢係唔適合間學校呢? 咁你女又係咪好好好好好鍾意呢間學校? 如果 ...

完全同意,唔好期望咁高,太進取的話有機會被派入band 2

hiuching8 發表於 23-4-20 17:12
完全同意,唔好期望咁高,太進取的話有機會被派入band 2

以我理解,呢區band 1 位夠,應該唔會跌到band 2
請問係唔係呢?

cluo79 發表於 23-4-20 17:54
以我理解,呢區band 1 位夠,應該唔會跌到band 2
請問係唔係呢?
呢區夠band 1位、女仔不會入band 2.入真光甘唔甘心?怕唔怕叩門?甘心的話、乙一mcs, 乙二smcc, 乙三聖羅撒 乙四聖家 乙五銀禧 乙六丘佐榮 乙七真光

chanti 發表於 23-4-20 18:00
呢區夠band 1位、女仔不會入band 2.入真光甘唔甘心?怕唔怕叩門?甘心的話、乙一mcs, 乙二smcc, 乙三聖羅撒 ...

如果入唔到MCS, 就會去咗聖羅撒/聖家。SMCC乙二唔會有機

回覆 chanti 的帖子

咁搏命?呢個排法而隨機號碼唔好,分分鐘九真都入唔到喎

咁排應該入乙三,最差乙五
但聖家好過聖羅撒,我會掉轉排

我會乙一SMCC,乙一排佢入嘅機會比mcs大
唔知你心儀邊類學校,如果一定女校
乙二聖家,乙三九真
我自己就會
乙一SMCC
乙二 旅港
乙三聖家

PuffyBobby 發表於 23-4-20 19:20

咁搏命?呢個排法而隨機號碼唔好,分分鐘九真都入唔到喎  ...

根據以往戰果、Band 2都入到聖羅撒、銀禧 、丘佐榮。除非今年爆冷…

chanti 發表於 23-4-20 20:19
根據以往戰果、Band 2都入到聖羅撒、銀禧 、丘佐榮。除非今年爆冷…

冇錯,乙一放最難入,乙二旅港,再填3456間心水借位,最後用銀禧、丘中守尾門,最後之後填b2

chanti 發表於 23-4-20 20:19

九龍城2023年統乙學額減150個
B1/英中公海位只少28 仍佔超過⅓
估計一如以往較爆冷可能性大

九龍城區2023年統乙學額 #8
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875362&pid=49225925

cluo79 發表於 23-4-20 14:53
直資都係未有
今年自行好似好難... ...

唔好介意,係Kowloon City 一二線小學級一,肯定係Band 1A, RO差極都有個譜,牌面應該直資爭住收,為何會無offer ? 我不太明白...
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊