用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 一齊分享令小朋友有興趣聽教中英文方法 ...
發新帖回覆
go

一齊分享令小朋友有興趣聽教中英文方法 [複製鏈接]

我仔就3歲
我會幾日一次拎學校教過啲認字卡出嚟問佢
同佢好鍾意車車,我會借不同車車書同佢睇
係街上見到有字既野,例如路牌,大廈名都會不經意指住黎讀下
得閒寫啲常見字出來教下佢

但佢有時會唔理我
大家有無咩,例如遊戲/方法,可令小朋友有興趣聽你教野呢?請賜教
   2    0    0    0

鰻魚飯 發表於 23-4-19 15:19
我仔就3歲
我會幾日一次拎學校教過啲認字卡出嚟問佢
同佢好鍾意車車,我會借不同車車書同佢睇

平時多伴讀中英文故事書應該係陪養興趣最好方法。要認字,中文可考慮基礎漢字500, 我自己會讀,英文學sight words, phonics. 遊戲既話用認字卡玩遊戲。

呢個年紀專注力有限,每次講2-3個就可以講其他嘢,如果唔係佢哋會覺得悶

回覆 鰻魚飯 的帖子

小朋友@3.5歲 可以自行閱讀大約ort+level4英文繪本

~小朋友一出世就開始日日差不多+50%時間聽英文歌!
~可能細細個收窄左個玩具範圍,小朋友可能被「薰陶」,當左書本就係玩具!好多小朋友有玩開的玩具/活動,佢都無玩/無興趣,eg. 踩scooter/平衡車/踢波/玩具車/遊樂場設施,佢通通都無乜興趣!12個月就自己玩點讀筆!
8-10個月(可能再早少少)@就開始玩些雙語點讀筆>一直堅持陪佢日日睇書,高峰係一日可以睇5-10本!
細細個就容易擺佈!16個月左右就會坐唔定,走來走去!佢唔聽都係要堅持自己讀,仲要扮哂講到好興奮!
唔一定要跟書讀!儘量喺書度搵佢感興趣/或和生活相關/或你想傳達的訊息去講!途中要加入對話!多互動!可以上網參考「對話式閱讀」!小朋友一開始唔識答,就自問自答>教佢跟住答>自己識答>延伸其他問題>跟到識答>啟發到小朋友反思/提問@其他延伸問題>再引導佢怎樣找答案>識自己朝什麼思路找答案!
培養閱讀習慣+思維延伸+解難!
**呢啲只係好ideal既想法!

+14個至+30個月@觸感敏感期,好容易撕爛書!唔想「癡」書或不斷買新書就最好用硬身的board book!

大約三個月左右,就應該轉下topics, 托展佢既知識範疇,學習越闊可以修復不同領域的弱項,托展視野,多元智能!更了解自己的喜好!

+16個月@開始上中/英文playgroup, 我揀ymca playgroup, 會接觸到唔同國藉的小朋友,eg. Korean, Japanese, western,
屋企雖然無語境,只有我同佢講「有限」
「唔地道」既英文,但因為小朋友一出世就無間斷接觸,佢根本無當英文喺外語!佢reading 喺好好,但屋企始終無語境oral喺只是一般!但因為佢無當英文喺外語甘去吸收!+18個月已經上英文分離班!+21個月和+3歲的小朋友上phonics, 24 個月已經可以+3歲的上朋友上drama!

但+24個月疫情已開始無上實體課!(中間大約上了10節online class!) 到3歲先讀英普幼稚園!+24個~3歲@小朋友靠 video學習影片+繪本+點讀教材@自己增值,我主要係陪佢+找教材+轉topics!

細細個開始就開始billingual粵英同步,+14個月一開始可以粵/英兩個channel 同人講!+15/16個月已經發現,佢識特登你講中文,佢就答英文,你講英文,佢答中文!之後就佢個學習模式,用opposite words當遊戲玩!eg. 我講open, 佢講close, 我講hot, 佢講soft, 一路一路延伸,除左一啲foundation topics, 我會再延伸 eg. Planet>organ>country flag>continent >ocean>finger name>name/characters of mr men and little miss, 差不多每個topics都係粵英同步學!一啲佢唔感興趣的 topics我會放低eg. Time/life cycle /addition

2歲開始無特別出去學英文,反而學了一年西班牙文,開始喺自己找video 學習影片教,他跟到3-4個topics再正式找人教!3歲停左,唔係跟唔到!反而仲可以和老師對答!好多原因!反正停左!但對佢之後學國語都好大幫助!我覺得佢好容易習慣新語言!

Country flags @都係我特登想比佢知唔同國家講唔同語言!我仲揾到個叫European language festival 一年一次係香港搞,規模唔大!比佢感受一下!我仲會特登揾可以講好多種語言的小朋友@talent video比佢睇!刺激佢,問佢想唔想好似個小朋友甘speak different languages, 佢就不知不覺自己係到數個小朋友講既language, eg. French, German, Spanish, Japanese, Arabic, Russian, Chinese...!

另外,weekend 我地通常的活動喺playhouse+圖書館/書店!問佢邊度好玩啲!佢話圖書館!

我做既係提早製造一個多語的環境/提供資源/不斷用唔同既野刺激佢(eg. 點讀筆/多國藉playgroup /圖書館/different languages activities /talent kid videos !)

回覆 evitasing 的帖子

謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊