用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城小學 vs sfa
發新帖回覆
go

九龍城小學 vs sfa [複製鏈接]

九龍城小學(津校),如基華、新舊華德、何壽南、聖十架、官涌、拔小等等 同 sfa 有無得比?係咪所謂1分錢1分貨,sfa要俾學費都係值得(升中成績亮麗),求賜教。
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你對孩子有咩期望?孩子係咩料子??
其實唔可以津校就咁同私校比較

你要講得出你想要d咩先,然後先比較到經過幾年嘅學校先活,有咩"合理"期望

e.g. 孩子係仔,入到DPS,想讀DBS,咁~ DPS 好過SFA嘅
恐龍家

小曳人 發表於 23-4-17 23:31
你對孩子有咩期望?孩子係咩料子??
其實唔可以津校就咁同私校比較

小兒受谷但活潑坐5定,細佬跟尾
目標希望搵間小學打實基礎,
目標想升九龍城中學b1-b2 ,
係中學時不會太辛苦。

回覆樓主:

其實係睇你想唔想超前教育

醒目開學勳章 貢獻勳章

穎晴李 發表於 23-4-17 23:37

坐唔定,未必咁啱DPS,但啱LS喎!
唔知你兩個仔爭幾多年
我兩個爭3年,個大嘅SFA 轉LS

其實如果SFA收得,目標係咪可以set 高少少? band 1?
不過我兩個都唔受谷
提一樣野,每個孩子對相同嘅學校有唔同嘅睇法

基礎,就一定SFA最强
DPS都唔弱

其實咁比較,有d言之尚早
講嚟講去,你有期望,就無幾多間九龍城津小可以同SFA比

恐龍家

小曳人 發表於 23-4-18 14:10
坐唔定,未必咁啱DPS,但啱LS喎!
唔知你兩個仔爭幾多年
我兩個爭3年,個大嘅SFA 轉LS

坐唔定唔太岩LS 喎   眼見老師要求每個學生軍訓式坐好,目不斜視 (小一), 好多小朋友連係書包拎水樽都唔敢

小二三感覺相對老師們寬鬆少少,但係坐唔定學生都係應該冇運行

同意SFA 收得,if 家長有期望,無乜邊間津小可比

我幾個小朋友都讀九龍城區不同龍校,好多同學既兄弟姐妹都sfa aps kts, 大家家長都一致認為,單以小學課程計,以上三間仲好過自己龍校,所以真係可以睇高一線

醒目開學勳章 貢獻勳章

Vana 發表於 23-4-18 14:41
坐唔定唔太岩LS 喎   眼見老師要求每個學生軍訓式坐好,目不斜視 (小一), 好多小朋友連係書包拎水 ...
唔係咁講,始終係男校,d老師見耐大場面,最唔定嗰個一定唔係自己嗰件先!

而响男女校,同樣嘅坐唔定,就會好突出!
所以男女校d仔點都會乖dd

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

DPS好多男仔成日出位架, 老師都OK既, 有時會鬧吓咁啦

聽朋友講, LS就睇吓遇到咩老師啦, 有啲好包容, 有啲就會搵家長講

醒目開學勳章 貢獻勳章

minichong28 發表於 23-4-19 10:33
回覆 小曳人 的帖子

仲有一招,叫社工帶走!

minichong28    發表於 23-4-21 11:15
恐龍家

minichong28 發表於 23-4-19 10:33
回覆 小曳人 的帖子

DPS 個別老師都好好,
以前P1 有男同學坐唔定(不是曳,只係要周身郁吓,班主任特登係自己教嘅科目時俾阿同學仔企起身,自由郁動10 mins (不是punishment) ,之後坐番低真係又可以繼續留心聽書

可能DPS 人少,傳統留下來數十年都係每級兩班(60 人),老師容易啲兼顧學生

小曳人 發表於 23-4-20 03:59
仲有一招,叫社工帶走!

emoji)‍♀️

穎晴李 發表於 23-4-17 23:37

九龍城區(KL3)有三個小學校網
升小大抽獎35網較41網及34網佳
除非想抽41網喇沙/DPS
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊