用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中
樓主: 33Tim
go

升中   [複製鏈接]

33Tim 發表於 23-4-17 18:39
跨區三間可以揀邊幾間?Band two中,想讀英中深水埗區band two可以揀邊啲?
博Band 2A英中有冇機會?
平均 ...

你想要英中, 要深水埗, 我問返你, 深水埗有邊間英中?

33Tim 發表於 23-4-17 21:24
回覆 Poyau 的帖子

咁多間,你覺得邊啲有機會D,因為我驚啲學校好熱門,學位俾人搶咗,最後要去山旮旯嘅地 ...

大抽獎相同組別先後跟隨機編號
乙1德雅/培道/佛教大雄非穩入
如果唔想博 考慮乙1唐乃勤

唐乃勤初中有分中文/英文班
不過高中轉去莊啟程就全英考文憑試

https://www.chsc.hk/ssp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=17

33Tim 發表於 23-4-17 18:39
跨區三間可以揀邊幾間?Band two中,想讀英中深水埗區band two可以揀邊啲?
博Band 2A英中有冇機會?
平均 ...

平均分65, 還可以保持到B2B,係邊果學校呢(emoji)(emoji)(emoji)

tkinwong 發表於 23-4-18 07:51

有可能,因為都係重學業嘅學校,如果唔係DSE成績都唔會尚 ...

之前由數月前我有覆開樓主。
大約知樓主情況背景如下:
英文A
有特異功能(好似hockey)
中數不合格,尤其數只有30幾分
操行因老師針對只比B-
自行冇offer
最心儀的港青基信冇 2nd in
心目中想去英中,因小朋友中文不太好
不喜林大輝所以冇考
sstc過了申請期唔記得入表

最適合其實地利亞,但似乎不太喜南亞背景。
大抽獎在即,ssp區選b2校爲主

回覆 jesswu 的帖子

英文b中文67
數學30幾
數學好差,好頭痛
依家操行好了些
地利亞唔鐘意,太多黑人
如果甲部放培道得唔得,個人比較鍾意培道
餘下放D咩好

回覆 lm251099 的帖子

skhkfps

33Tim 發表於 23-4-18 20:59

英文b中文67

甲部好少位,你要預唔得。當然,六合彩期期都有人中。

甲二、甲三中嘅機會近乎冇,除非你填一些band2尾以至band 3嘅學校。

你嘅然都講咗成績,咁我都直啲咁講,你嘅目標應該係入一間好嘅band two學校,避免派入band two尾甚至band three.

你小朋友依個成績叩門有難度。

希望你唔介意我講得咁直

33Tim 發表於 23-4-18 21:01

skhkfps

請問全級多少人 呈分排名級幾?

skhkfps

英文B 亦都吾係太特出,中文六字頭,其實係基福名次是多少?在主科係9倍最高的情況下,RO 應吾太理想

skhkfps
名次真係B2?

英文b中文67

其實英文都唔係真係好好,如果數學咁差,再轉讀英文數可能仲難攪。
不如再睇睇有那些校風較好嘅B2校吧

英文b中文67
搵間校風好既band 3 讀啦,否則一子錯滿盤皆落索。要對自己誠實先得,同小朋友一齊正向面對。

Mchacha 發表於 23-4-18 23:05
其實英文都唔係真係好好,如果數學咁差,再轉讀英文數可能仲難攪。
不如再睇睇有那些校風較好嘅B2校吧:meo ...
分班試一考,咪又係讀中文班。

回覆樓主:

樓主真係先搞清
平均分65係咪可保b2
一般二三線校人地平均分70幾先b2..
65有機係低於b2

再confirm一下老師先。估錯band而選錯校會好麻煩。

skhkfps

基福2022年約⅓畢業生升英中

基福2022年升中派位
----------------------------------------------------------
組別^ 官津本區+他區+直資
----------------------------------------------------------
B1 18+20+9=47(25.1%)
B2A-1C 24+2+0=26(13.9%)
B1/近B1 42+22+9=73(39.0%)
B2 3+1+1=5(2.7%)
名單上 45+23+10=78(41.7%)

英中 35+21+8=64(34.3%)
其他 10+2+2=14(7.5%)
名單上 45+23+10=78(41.7%)
無公布 109(58.3%)
總數 187人(100%)

^ 據 hkpapa 全港B1中學名單

中一派位
http://www.keifook.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1369&mode=published&lang=zh

2022年畢業生獲派中學及其人數舉隅
( 是年度參加教育局中一派位的畢業學生人數共187人,獲派首志願及首三志願百分比接近98%。)

聖保羅男女中學:1
拔萃男書院:2
拔萃女書院:2
聖公會林護紀念中學:1
英華女學校:1
協恩中學:1
真光女書院:1
英華書院:1
寶血會上智英文書院:5
沙田崇真中學:1
浸信會呂明才中學:1
中華基督教會銘賢書院:4
聖母玫瑰書院:9
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學:10
旅港開平商會中學:1
保祿六世書院:1
何明華會督銀禧中學:5
東華三院黃笏南中學:2
可風中學(嗇色園主辦):1
基督教崇真中學:1
順德聯誼總會李兆基中學:1
長沙灣天主教英文中學:7
德愛中學:1
瑪利諾神父教會學校:3
德雅中學:7
聖芳濟書院:2
中華基督教會銘基書院:1
循道中學:1
梁式芝書院:1
東華三院陳兆民中學:1
香島中學:2

備註:學校排名不分先後。由於獲派區內外著名中學數目繁多,恕未能一一盡錄。

Poyau 發表於 23-4-19 05:52

基福2022年升中派位

成績幾好

基福2022年升中派位

估計樓主如考120名內應該有b2

jesswu 發表於 23-4-19 08:44
估計樓主如考120名內應該有b2

KF 過往有大約4成 B3。
如果要座實B2,預鬆少少 100名內好喇。
好消息係區內兩間一線小學小六人數大減,拉上補下100~120都可能係邊沿人同埋有機會B3抽入B2中學。

基福2022年升中派位
"備註:學校排名不分先後。由於獲派區內外著名中學數目繁多,恕未能一一盡錄"这句话真的虚伪到不得了。这间学校一年有多少个毕业生?一百几十万人?
只列出英中就认啦,大把学校都只列出英中/B1C-2A学校啦。

猴子爸 發表於 23-4-19 09:20
"備註:學校排名不分先後。由於獲派區內外著名中學數目繁多,恕未能一一盡錄"这句话真的虚伪到不得了。这间 ...

哈哈
好老土
女拔協恩都區外啦,又講?
spcc仲要過海添,又講?
不能盡錄咁入1個半個d勁野又1個半個如數家珍?
其實我見有d學校簡單一句:
以下爲部分本屆學生獲派學校

已經好夠
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊