用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 8月B, 現時8個月大, 應如何鋪排佢讀IB ?
發新帖回覆
go

8月B, 現時8個月大, 應如何鋪排佢讀IB ? [複製鏈接]

我仔仔而家八個月大,8月尾出生,第一胎,想鋪排佢讀IB,可以的話由幼稚園開始,所以都苦惱同迷茫緊playgroup同埋N班點樣幫佢安排,希望有其他爹哋媽咪可以分享,感激感激!

2    0    0    0

幼稚園開始行IB 嘅,大多係國際學校。如果你target 國際學校,就帶佢多啲出街玩同埋講多啲英文。國際學校啲老師鍾意小朋友同人接觸。基本上唔睇學術。
如果你係target本地直資小學,活動教學嘅幼稚園都可以。你小朋友叫做中/細B,考名幼PN嘅話冇着數,唔係一定話唔得,不過機會微,出生日期同超大同大B真係爭好遠,可以俾佢試吓返VPP 「供會」入VEO 或 pebbles 入 SC。
如果唔一定要名幼PN,我自己覺得去邊間playgroup都冇乜好大分別,最緊要近小朋友,要八個月嘅BB坐咁耐車去上堂,來回好攰。

回覆 enna_tm 的帖子

咁請教一下安排細B上artplus接駁Cwb vic定VPP接駁VEO比較好?

同埋講到SC,睇佢只係收到8月(我b係9月頭),係咪唔使諗?

回覆 likayi137849 的帖子

做超大B,遲一年報名應該好容易入 PN。或者有時學校覺得你ok直接俾你讀K1。我覺得考SC K1係容易過PN

唔該你,如果做超大B,咁之前嗰年要讀多年Pn?

likayi137849 發表於 23-5-12 12:46
唔該你,如果做超大B,咁之前嗰年要讀多年Pn?

有人會repeat K1, 或者repeat P1

不過9月頭出世都唔一定要做超大B,直接考,收就讀

Playgroup 幾歲開始? 將軍澳區有咩平 for IS ?

就算上咗Artplus, 八月細B報CWB Vic都係高難度除咗非背後發功。反正上VEO就ok, 不過要睇interview表現,优其independency

回覆 tmxmatthew 的帖子

do you have fp?

其實由幼稚園/小學開始行IB的絕大部分是國際學校(除了Vic,啓思),入學條件主要都係英文好。如果樓主真係清楚target IB,專心搞掂英文就是,比起target本地直資簡單得多。

Erminator 發表於 23-5-29 12:03

就算上咗Artplus, 八月細B報CWB Vic都係高難度除咗非背後發功。反正上VEO就ok,  ...
Hello Erminator, 我想請教下對於BB(1-2歲)有邊啲可以背後發功嘅活動?我都想知道點樣可以谷到BB入top IS school. 多謝先!

背後發功 partly 應該係講緊家長networking

其實點為之top IS 先? IS 之間都會係不同學制, 冇得直接比較 (唔好用local既思維去諗d 學校係有排名)

要花D時間睇下邊間學校係切合你既家庭.

我當你入到HKIS (for example), 但人人都係有司機+保鑣接放學, 你家庭生存到嗎?

建議你可以去國際學校forum提問~

8個月先部署,其實已經有少少遲。

以維多利亞為例,8個月已經可以讀Artplus(係讀,唔係報),表現良好就可以上銅鑼灣維多利亞PN,之後上K1,到K2時要報Step Up全日班,之後好大機會可以考到VSA,IB一條龍小學到中學。呢個方法成功機會最大,不過8月出世好尷尬,都幾大機會要做超大B。

至於其他本地IB,例如蔡繼有呢類神校,本身超難入,都無話點樣有一條「正路」Pathway。

likayi137849 發表於 23-5-10 16:19
回覆 enna_tm 的帖子

咁請教一下安排細B上artplus接駁Cwb vic定VPP接駁VEO比較好?

VSA約一半位俾銅鑼灣,另外一半位由VEO咁多間分校去分,有心讀一定係銅鑼灣,再爭取K2時上Step Up。

8個月,玩到咁……BB冇知,家長冇型壓力幾冇謂嘅

要check清楚CWB VIC收唔收8月B for PN

Some VEO campuses don’t

tmxmatthew 發表於 23-4-16 15:32
我仔仔而家八個月大,8月尾出生,第一胎,想鋪排佢讀IB,可以的話由幼稚園開始,所以都苦惱同迷茫緊playgro ...

如果一心想讀一條龍IB 國際學校 可以PN 就選定心水既幼稚園 esf 呢類。 如果有外國護照考到esf 機會都幾大
但唔知你IB 係想國際既IB 定私校既IB ? 因為都有唔同鋪排.
私校就 VEO / VIC CwB 上VSA

你要諗清楚同睇下你自己目標係邊款,如果VsA  你真係要playgroup 就開始鋪排

同樣8月尾BB,我心儀係直資龍校盧慶濤,請問我要點揀幼稚園呢,N就唸住求其近屋企就算,暫時報左翠浸,茵怡播道,歡樂創意,K先再唸,就想了解下邊間幼稚園比較大機會升到陸小?

babygirll 發表於 23-9-20 16:37
同樣8月尾BB,我心儀係直資龍校盧慶濤,請問我要點揀幼稚園呢,N就唸住求其近屋企就算,暫時報左翠浸,茵怡 ...
如果住tko, 我相信至大機會係LH 及york , 識呢2 間既小孩都入到陸小、不過佢地有外補中文、數學, Cambridge eng  , phonics , 仲有學ballet , 唔係靠哂學校。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊