用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題  

回覆樓主:

其实在HK請人,我地公司,一般唔係3大,中學係乜都冇用,如果係3大,其实也不会再care边间中學出泥,但的確外国top u係着數d。
致於人的关係是有,每年总有一次半次,大佬板同我講見見埋個吖,但也会保底講句,你决定,唔OK唔洗理,我都係朋友叫幫手,推唔到,結果,咁多年泥,d老板叫見的人,同其它人成功率其實係冇分別,只可以話係多左個In的機会,但如果佢張cv靚,其实也会有得In的。
反而,agent推入泥d Cv,有得In既機会係高d就真。
如果靠中學名或人仕,不如揾間好agent, 記住,好agent通常係小公司,熟vertical客的要求,大agent一般send过泥d cv通常都係浪費時間。
以上是HR呀头講的。
當然,中国人公司向人仕,名中畢業可能会有多d着数瓜?

twhkleung 發表於 23-4-17 00:23
其实在HK請人,我地公司,一般唔係3大,中學係乜都冇用,如果係3大,其实也不会再care边间中學出泥,但的確 ...

外國top uni也只是增加面試機會,面試唔得一樣會DQ. 至於candidate 畢業n年後cv仲寫緊自己中學或公開試成績,作為顧主印象會偏負面,認為candidate無乜好sell才會連呢啲都寫。
如果硬要話有何用處,可能是junior post見細公司,本地老闆或HR好奇想見吓傳統名校的candidate 是怎麽樣。如果是大公司,佢哋一手都是top uni的cv, 不會睇candidate中學係乜

fwstides 發表於 23-4-17 07:12
外國top uni也只是增加面試機會,面試唔得一樣會DQ. 至於candidate 畢業n年後cv仲寫緊自己中學或公開試成 ...
認同。如果讀果間大學唔掂,重要動用翻中學學校既名,反而會令人覺得,spcc出來考到既大學咁差既?真正好有用既人際關係會係國際top u既人際關係,畢竟是全球性既有背景人士聚埋一齊。大學學歷先至是最重要。所有,聽到太多話讀邊間中學對你人際關係有幾多幫助之類,真是o嘴,太多人,人雲亦雲,不加思索。

Dylanli2017 發表於 23-4-17 07:26
認同。如果讀果間大學唔掂,重要動用翻中學學校既名,反而會令人覺得,spcc出來考到既大學咁差既?真正好有 ...

這都是家長的一廂情願。回應主題,spcc包尾讀香港副學士或外國三流大學,而二線中學級頭讀香港三大,邊個畢業後自信心高啲,事業發展順利啲,相信不難理解。

簡單啲來講 發表於 23-4-16 09:59
想EK講二線級頭係平平會有很多人起出來反對嗰,裡到人都認為二線級頭可以跟一線甚至三私一直1×睇齊。
...

所以來,從二線級頭非家長谷出來,一線級頭係靠家長,升上中學讀到後面二線出類拔萃,一線讀不下去。講到依家職場招聘邊個會睇中學邊間。我話來會有很多人彈出來嗰

fwstides 發表於 23-4-17 07:54
這都是家長的一廂情願。回應主題,spcc包尾讀香港副學士或外國三流大學,而二線中學級頭讀香港三大,邊個 ...
有個別會員會講,你都唔係spcc畢業.
亦有個別會員會講,校外人論校内事.

PS:唔講還以爲這是家長群組尼.既然話只許在校家長討論,何不在家長群組講夠?退一萬步.講該番論調.亦只是一個家長,又是校内人嗎?假如家長亦算校内人,那麽潛在的家長又算不算?如果不算,那報名了的在討論又算不算校外人論校内事?

這假設問題吾會發生,因為SPCC 冇出名次,學生同家長都吾會知道自己係第尾嗰個

Arabellahk    發表於 23-4-19 16:55
AL1987    發表於 23-4-17 09:13

eit2003 發表於 23-4-15 21:58
請問大家覺得喺 SPCC 做包尾好定係喺普通Band2中學做全級頭三名好?
各有各好,亦各有各唔好。但 SPCC 包尾 不等於 B2 學校級頭三,呢個比較其實不對等的

2jkidsfather    發表於 23-4-17 09:29

使唔使將一間學校神化到咁?!
唔計IB, SPCC每年考DSE嘅應該都有百幾人啩. 冇記錯SPCC近年嘅3322係90+%, 如果以DSE 3322作為合格嘅與否嘅分界線, 即係話SPCC起碼有十個八個人DSE唔合格.
好奇香港有邊間B2中學嘅DSE考生最終攞3322嘅會少於3人

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:29
我朋友個仔地區一線小學級三,入SPCC唔知點解跟唔到,讀到要留左一年。

佢阿媽話英文經學校調教後變叻左 ...

入到 SPCC 其實真係唔一定跟得上,有 D 人其實真係會不適應全英語境教學。個頭開得唔靚,之後未必容易追得返。

唔講SPCC,其實唔少 B1B-C 中學,高中大概只有一半人(或更少) 為 DSE 拼搏,四分一人係隨意讀不太上心,四分一係放棄狀態。青春期,咩事都有可能發生。

ekhc    發表於 23-4-17 17:34

storymum 發表於 23-4-17 08:50
這假設問題吾會發生,因為SPCC 冇出名次,學生同家長都吾會知道自己係第尾嗰個
...

如果係校內成績差到讀唔上去,呢種係最慘,但通常喺SPCC, 呢啲case嘅主角屋企有support, 出國係最佳出路。如果係喺其他學校,一般家庭support唔到,要轉出去搵另一間學校的話,都幾慘。不過,我諗其他local schools應該冇乜收過SPCC讀唔掂嘅學生啩

Rpp 發表於 23-4-17 00:18
好攪笑,吹水一言不合發生火花,其實駛乜咁認真。

EK 老鼠屎唔係浪得虛名,佢嗰種惡意針對 SPCC 的言論及極度尖酸刻薄的語言,好難唔產生火花。

以往的親密戰友,都可以俾老鼠屎激到主動申請永久終止戶口,就知佢乜料啦

bettyay    發表於 23-4-17 10:53

B.BB 發表於 23-4-17 10:48
EK 老鼠屎唔係浪得虛名,佢嗰種惡意針對 SPCC 的言論及極度尖酸刻薄的語言,好難唔產生火花。

以往的親密 ...
某会员的亲密战友,有吗?例如是谁?

猴子爸 發表於 23-4-17 10:33
如果係校內成績差到讀唔上去,呢種係最慘,但通常喺SPCC, 呢啲case嘅主角屋企有support, 出國係最佳出路。 ...
SPCC讀唔掂嘅, 9成9應該會轉戰國外, 唔會再留喺香港嘅local school捱多棍啦

ekhc    發表於 23-4-17 17:36

19801980 發表於 23-4-15 22:44
你覺得band 2材料的學生可以考到SPCC?
咁只係假設問題,好難有咁極端,但spcc收咁多學生,係咪個個都係咁Top?仲未計識人入讀個啲呢。就算spcc收左,都有人轉讀其他B1A學校,例如DBS, 亦有嫌遠而入讀地區名津,但係佢地係津校亦唔代表可以穩考3甲。

BB-Tiger 發表於 23-4-17 11:28
咁只係假設問題,好難有咁極端,但spcc收咁多學生,係咪個個都係咁Top?仲未計識人入讀個啲呢。就算spcc收 ...

直屬小學升嗰班唔會個個top,一般直屬都有的問題。呢班轉出去,正如你所講,都未必做到其他學校的級頭。當然,正常跟得到都唔會轉走

fwstides 發表於 23-4-17 11:42
直屬小學升嗰班唔會個個top,一般直屬都有的問題。呢班轉出去,正如你所講,都未必做到其他學校的級頭。當 ...
又如你所講,spccps都一直有人轉走啦,咁留得低嘅我假設佢地跟到讀到,雖然可能唔輕鬆,我同事兩個小朋友,一個留低,一個去左寄宿學校。

https://www.youtube.com/watch?v=I_cFM6Pg7NA
IFS Camp! 2023 - Innovating for Sustainability
SPCC x MIT
刚刚看到这个项目。能够在SPCC读书又真的很吸引的。

19801980 發表於 23-4-15 22:44
你覺得band 2材料的學生可以考到SPCC?
好多Band 1A學生都入唔到

Arabellahk    發表於 23-4-19 16:58

ok3 發表於 23-4-17 09:54
使唔使將一間學校神化到咁?!
唔計IB, SPCC每年考DSE嘅應該都有百幾人啩. 冇記錯SPCC近年嘅3322係90+%, 如果 ...
應該是3至4個。不會有8至10個咁多。至於為何?因為這是個假設post , 太多不確定性。其實考得好原因離不開"勤力",但考不好就可以大把原因,可能家庭巳一早安排外國讀書,有些人就hea考,也可以拍拖,可以很多可能。
因為是考試關係,一定有第一名和第尾。但如果正正常常(不是我以上寫的原因)學習,就算考DSE尾的也比B2C好。