用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

B.BB 發表於 23-4-24 09:32
再一次人身攻擊,說 SPCC 家長猴子都不如

有感而發!以往的EK確係比較和善有禮!堅持自己立場意見無問題!唔會出什麼護校、引人網友名字譏諷的言語!

近幾年本人真係怕咗某些網友是少咗留言分享

有啲藥,食左會使人故意胡思亂想什至故作非為

ANChan59 發表於 23-4-24 09:01
17年前加入Ek,覺得資料有用,網友友善樂於助人。

現在的EK越嚟越陌生,越來越對立,沒有營養。

我10年前註冊EK,一直以來甚少上來。只是近數個月來,因兒子升中請教網友意見,留意到一些網友留言不友善,喜歡用「標籤化」語言來進行討論,總覺得自己的言論高高在上,無可匹敵,但標籤化只會帶來以偏概全的討論。

我也翻看10年前嘅討論帖,「標籤化」討論甚為少見,網友之間願意分享所識所見。看到這個劣化現象甚為可惜。

medicine 發表於 23-4-23 19:45
不.不是考評局,大學.僅僅是一個,即教育政策.即前者.(不過,這些是蟻民所影響得到的嗎?正如你都會講,IB不會為 ...

所以在 EK 大吵大鬧就最好?鬧埋 SPCC 家長就更好?
以前的 POST 都講過(不過閣下永遠唔會理),大學有收生的自主權,點唔公平都無理由入中學生及學校及家長數。

其實閣下的 POST 我已幾乎不回應,但兜兜轉轉又去番原來的問題度...... 唯有在此再同各會員 (不包括閣下,因為閣下絕不放下成見) 講一次,呢個係大學決定收生點揀人的問題。

可惜在閣下眼中就變成係 IB學生用錢買著數及大學益自己友。

bigpatpig 發表於 23-4-23 23:37
那些說話我只針對「孭滴神」來講,若引起大家不快,要講句對不起!

我好少回帖,只是不喜歡「孭滴神」及m ...

佢兩個本來一唱一和,非常合拍,係滿有默契的親密戰友。後來佢哋一言不合,拗到火紅火綠,MCL203 為此主動申請永久終止會籍。雖然 MCL203都成日講嘢都串串貢,但對港島學校的認識及分析絕對幫過好多會員,無容置疑。佢俾另一位 M 字頭會員激走後,損失的係EK 眾會員。

利申:本人並非SPCC 家長,只係不齒M字頭會員的惡行
‹ 上一主題|下一主題