用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 23-4-15 22:59
聖公會既小學校長每年可以推薦一個畢業生去考spcc,而呢條隊係比街外容易啲入。

我見過啲較不受歡迎小學 ...

想級一,但只有band1邊緣人嗰學校係邊一種?只得寶校囉。spcc唔會收寶校嗰學生,即使是聖公會的吧。

回覆樓主:

不設實際的問題,Band 2水準在SPCC interview 機會都應該冇,唔洗選擇。
而且假設說6年都係咁,讀唔掂第二年都轉校啦,學費唔平,讀到自信心冇晒,學術又追唔上,夾硬嚟為乜

Pano    發表於 23-4-16 16:23

始終家人才是最了解自己小朋友能力的,旁人很難給你很多的建議。只講自己心態,我認為校風是選中學最重要的因素,青春期,朋輩師長講一句勝過家人的一百句。但奈何校風是沒有客觀準則(可長時間自己到學校觀察但自己沒這資源),退而求其次便是學校/生成績趨勢。
當然小朋友喜歡與否最重要,他/她才是用家,相信他/她面試和到訪了這麼多學校也有自己的喜好,不妨交給他/她選吧。這也是一個個很好的學習機會,自己選擇自己負責任。
家長的角色是怎樣支持孩子實現夢想。
最後一句,有時是心態決定境界,
If you think you can, you can
If you think you can’t, you are right
共勉之

簡單啲來講 發表於 23-4-16 06:36
想級一,但只有band1邊緣人嗰學校係邊一種?只得寶校囉。spcc唔會收寶校嗰學生,即使是聖公會的吧。
...

葵盛主恩。
呢間唔係寶校,但整體學業水平普通,又試過有畢業生升SPCC。

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:11

葵盛主恩。

呢間都屬於二線學校,級一係band1A生。因為spccOS果批睇5年級呈一,可能呢個學生5年級果陣係好好嗰,但6年級到依家因為已經有offer就鬆懈了,依家成績排名比較後也未知。要睇呀,如果佢本身就係有實力級頭,可以考慮spcc,如果佢某次級一係走運(考試的內容正好全部背到咁樣),真係可以考慮讀地區校

twhkleung 發表於 23-4-16 04:00
其实spcc考最尾果的學同,最终3322都冇,会唔会係B1呢?

我朋友個仔地區一線小學級三,入SPCC唔知點解跟唔到,讀到要留左一年。

佢阿媽話英文經學校調教後變叻左,但其他科科全部死哂。

呢個個案同樓主講既情況唔同,我朋友個仔本身係B1A學生。

簡單啲來講 發表於 23-4-16 09:26
呢間都屬於二線學校,級一係band1A生。因為spccOS果批睇5年級呈一,可能呢個學生5年級果陣係好好嗰,但6年 ...

其實好多二線既級頭都係平平。我女讀仁立,佢果級有位由葵盛主恩轉來既插班生,係葵盛主恩考級三,去到仁立考7X。

另一級有個係仁立考7X名,又唔知點解轉左去葵盛主恩,係果邊考級三

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:34
其實好多二線既級頭都係平平。我女讀仁立,佢果級有位由葵盛主恩轉來既插班生,係葵盛主恩考級三,去到仁 ...

想EK講二線級頭係平平會有很多人起出來反對嗰,裡到人都認為二線級頭可以跟一線甚至三私一直1×睇齊。

twhkleung 發表於 23-4-16 04:00
其实spcc考最尾果的學同,最终3322都冇,会唔会係B1呢?
Spcc不達 3322既同學,應該都係死中文,其他科成績未必包尾。

簡單啲來講 發表於 23-4-16 09:59
想EK講二線級頭係平平會有很多人起出來反對嗰,裡到人都認為二線級頭可以跟一線甚至三私一直1×睇齊。
...

講得好

creambun 發表於 23-4-15 22:38
小朋友一到青春期,可以同以前來過翻天覆地。人唔係機器,可以永遠一樣。唔好作無謂嘅假設。
...
好認同,首先自己要教好小朋友面對困難,其他就只可見步行步。但緊記要與小朋友同行。

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:34
其實好多二線既級頭都係平平。我女讀仁立,佢果級有位由葵盛主恩轉來既插班生,係葵盛主恩考級三,去到仁 ...

那位由仁立轉去主恩的學生,最後入咗band 1 中學嗎?

19801980 發表於 23-4-16 11:00
那位由仁立轉去主恩的學生,最後入咗band 1 中學嗎?

轉去葵盛主恩果位同學今年小三

簡單啲來講 發表於 23-4-16 09:59
...
其實我都想知準則,以我了解, 一線級頭同二線級頭係學術上係有明顯差距。

Zleep 發表於 23-4-16 11:14
其實我都想知準則,以我了解, 一線級頭同二線級頭係學術上係有明顯差距。

...

我識兩個同一小學校學生,一個6年都係級1,一個6年就保持級7-15之間。升讀同一中學,年年級1果個係補底班,級7-15果個就係精英班。

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:29
我朋友個仔地區一線小學級三,入SPCC唔知點解跟唔到,讀到要留左一年。

佢阿媽話英文經學校調教後變叻左 ...

我覺得呢, 小學B1A成績唔等於中學係B1A學生, 有機會係家長谷出來, 也有可能係小學D野太淺, 根本未見真章.

HK-MAN 發表於 23-4-16 11:43
我識兩個同一小學校學生,一個6年都係級1,一個6年就保持級7-15之間。升讀同一中學,年年級1果個係補底班 ...
咁我又唔覺得係1線級一跟唔上,2線級頭就未發力的問題。總之呢d 個案只係case by case,但呢度放大黎講幾次就當真

中學係講小朋友學習態度同讀書習慣,鬥心等等,小學級一又唔係一個咩指標,唔需要標籤話呢d 人上到中學一定讀唔上呢d 酸味味的言論,小學同中學已經係2個不同的戰場黎,冇必要比較。

Zleep 發表於 23-4-16 12:13
咁我又唔覺得係1線級一跟唔上,2線級頭就未發力的問題。總之呢d 個案只係case by case,但呢度放大黎講幾次 ...
係,跟本冇比較必要。一個人讀唔讀成書係好多原因。尤其係突發既家庭問題,對一小朋友影響可以好大。

Zleep    發表於 23-4-16 12:27

簡單啲來講 發表於 23-4-16 09:26
呢間都屬於二線學校,級一係band1A生。因為spccOS果批睇5年級呈一,可能呢個學生5年級果陣係好好嗰,但6年 ...

回覆樓主:

個差異太大 神校 跌去 band2校。SPCC考最尾都有Band1 level啦!正如好多band1校都全收band1(自行+大抽獎)
‹ 上一主題|下一主題