用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

https://www.linkedin.com/school/stpaulscoed/people/
中學人脈有沒有用,你自己研究一下LINKEDIN...
我認為合適的使用的話可以好有用。。。

我自己以前嘅 band 5 中學當然冇咩人夠料玩 LINKEDIN...

Dylanli2017 發表於 23-4-17 07:26
認同。如果讀果間大學唔掂,重要動用翻中學學校既名,反而會令人覺得,spcc出來考到既大學咁差既?真正好有 ...
其實要看什麼圈子。例如讀醫。yr1學生問下師兄/師姊嘅事,同一間中學出來是否容易D?有可能吧。最小開場白都可以講下中學D老師。然後才入正題。咁算不算呢。

其實,無論哪個banding,我在意的是小朋友自己怎麽想。有些真的是在好的學校,覺得自己起點高,有了自信,可以遇強越強。就算第一次考試考得不好,也會想辦法提高自己。況且SPCC有補底,自己努力就好。

b3410    發表於 23-4-17 20:59

200904 發表於 23-4-17 16:06
其實,無論哪個banding,我在意的是小朋友自己怎麽想。有些真的是在好的學校,覺得自己起點高,有了自信, ...

在意的是小朋友自己怎麼想…… 這點我非常同意

去了旅行兩星期冇上來,見到這個有爭議性的問題,我想應該係學校同家長連貫做成的,若無呢啲排名心態及學校階級,自然不會有這樣爭議性的問題.

睇到好多現今家長要孩子學習都係為了將來工作,且什麼都偏向名校方向發展,打算見工面試提及係什麼名校就比較容易入職,這樣令教育孩子學習態度已經變質,且可能為此將孩子與生俱來既能力才能消滅掉.  學校分類及階級更顯著,做就好多學校為了名氣做出好多傻事,亦將好多想做好既低層學習因不夠人數又要受殺校壓力,做就真正專業人才少之又少.

有家長小朋友英文好中文差不敢入神校,有小朋友基礎根本未穩又夾硬入B1待之後谷出來,這些是否本身學習心態出現問題而做成? 我都係普通有嗰句講嗰句既家長,中文更是想到什麼便寫什麼,且都比有文化人講前言不對後語,但為何咁都可以教到小朋友中文能力咁好,更不影響英文學習,這些家長有否檢討原因所在? 學校其實本身間間都係合適,小朋友有心學習,就已經係叫適合既學校,唔需要避重就輕去"揀合適的學校",這樣揀更令小朋友將有問題部份去逃避唔敢面對.且能想到在意小朋友自己怎麽想,這點就應該從幼稚園小學開始,這樣更令小朋友早早學習得好.

pipeter.john 發表於 23-4-17 14:43
應該是3至4個。不會有8至10個咁多。至於為何?因為這是個假設post , 太多不確定性。其實考得好原因離不開" ...
反查ek資深網友嘅資料,SPCC喺2021年嘅3322%係~96%. 即係100個有4人唔達標.如果照你咁講,SPCC考DSE嘅學生大約只有100人?至於話"就算考DSE尾的也比B2C好",如果你意思是成績比B2C學校嘅學生好,咁就真係睇下要同邊啲學生比較啦。不過斷估就算B2C校,都一定有學生3322合格啩

ok3 發表於 23-4-17 18:00
反查ek資深網友嘅資料,SPCC喺2021年嘅3322%係~96%. 即係100個有4人唔達標.如果照你咁講,SPCC考DSE嘅學 ...

如果喺SPCC升到去S6考DSE, 最後考得唔好,唔計遇上乜嘢特殊意外,應該都係有後路唔志在嗰隻啩?

ok3 發表於 23-4-17 09:54
使唔使將一間學校神化到咁?!
唔計IB, SPCC每年考DSE嘅應該都有百幾人啩. 冇記錯SPCC近年嘅3322係90+%, 如果 ...

我也覺得很多人太神化名校了,就算不講3322率,講5+率,很多B1A名校5+都係40~50%左右,計死數的話即係話有一半係冇5既,其實大部份B1C, B2A中的學考得好果D一定係好過呢個平均數,所以好多人成日問做鳳尾好定好雞頭好,根本上你唔做鳳尾,都唔代表你去低BAND學校可以做到雞頭,因為雞頭分分鐘係鳳腰以上位置。

ok3 發表於 23-4-17 18:00
反查ek資深網友嘅資料,SPCC喺2021年嘅3322%係~96%. 即係100個有4人唔達標.如果照你咁講,SPCC考DSE嘅學 ...

SPCC 2022年3322率98.1%
即係107名考生之中有兩人不達標
聯招三大學位取錄90人(見樓上#55)
某B2中學優異生11人全數升兩大(#54)
計3322率或聯招取錄 B2校前列生較佳

Arabellahk    發表於 23-4-19 17:02

acgy 發表於 23-4-17 19:23
我也覺得很多人太神化名校了,就算不講3322率,講5+率,很多B1A名校5+都係40~50%左右,計死數的話即係 ...

SPCC 2022年五科5+ 60.7%
即係107名考生之中42人無五科5+
某B2中學頭三名皆取五科5+(#54)

Poyau 發表於 23-4-17 19:54
SPCC 2022年3322率98.1%
即係107名考生之中有兩人不達標
聯招三大學位取錄90人(見樓上#55)
謝謝資料,證明我嘅立論是對的。不過話說回來,98.1%嘅3322真心勁

我也覺得很多人太神化名校了,就算不講3322率,講5+率,很多B1A名校5+都係40~50%左右,計死數的話即係 ...
潮公.KL1的曾經B3校,在殺校邊緣.至於現在算B2乜就唔識計啦.

一定好多人對潮公嗤之以鼻.但數據擺在那裏,所謂"神校"(神經個神),尾個大部分學生超越得了"嗤之以鼻"的三甲?

不過,盲撐的護校會講校友網絡,對事業有巨大幫助(是"見不着的財富".)

港九潮州公會中學 HK & KLN Chiu Chow Public Association Secondary School (ccpass.edu.hk)

medicine 發表於 23-4-17 20:30
潮公.KL1的曾經B3校,在殺校邊緣.至於現在算B2乜就唔識計啦.

一定好多人對潮公嗤之以鼻.但數據擺在那裏,所 ...

西利,估唔到有板有眼

Poyau 發表於 23-4-17 20:01
SPCC 2022年五科5+ 60.7%
即係107名考生之中42人無五科5+
某B2中學頭三名皆取五科5+(#54)

或者呢42人全部都係有後著,準備出國讀書先無五科5+
照道理經過直小的洗禮或中一以級頭身分進駐,無理由連某band 2頭三的成績都達唔到

所以做鳳尾究竟有乜討論空間呢?
出來工作,跟network校友講係自己人(如果仲有面講),校友下一句都會問你讀邊間top uni,做咩高職位…. 如果呢啲講唔出,校友會點睇,個network真係有用?!

而且,太多人神化了SPCC,我覺得SPCC 的確在升學方面,特別是IB,DSE方面有很多狀元,但這只是全體同學其中的一部分。別忘了,SPCC一個年級有200多人,而且很大一部分是小學升上來,無論band 1-2-3 都可以升上來的。
而且,SPCC除了在學術上給與比較深度的教學之外,在寬度上也給了很大的努力。這是很受益的。我覺得這是一個很大的吸引之處。

雞頭好還是鳳尾好,要我說站在有利於學生學業發展來說就是
都不好
最主要的原因,做頭要“拔尖”,做尾要“補底”,總之就是平時課堂的內容對這些學生來說不是太深就是太淺才需要這些額外功夫,這對學生來說除了辛苦以外,是不是浪費寶貴的課堂時間?想想如果他們各自在合適自己程度的學校,學業也許容易比當下更好也說不定?
至於學校網絡,支援和資源這些,先不說實際到底有多少幫助。恐怕前提也是先要合適的才會發揮作用吧。
我一直都覺得學業排名這種事並沒有那麼重要,只要合子女的程度那學業上就沒太大問題。接下來其他因素才是擇校主導。

其實上面某幾位網友係咁比較SPCC包尾都會差過或好過B2級頭根本沒有意思,因為攞升中成績同六年後DSE成績黎比較根本已經係問題!

200904 發表於 23-4-18 08:52
而且,太多人神化了SPCC,我覺得SPCC 的確在升學方面,特別是IB,DSE方面有很多狀元,但這只是全體同學其中 ...
但听闻S2/S3全级人数只剩下150人左右,是否属实?

回覆 猴子爸 的帖子

除非其他班級人數爆降,我女班級人數仍保持3X,一共7個班,那一級人數應該在210以上。

猴子爸    發表於 23-4-18 11:17
‹ 上一主題|下一主題