用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港青基信書院 (YMCA) 面試
go

港青基信書院 (YMCA) 面試 [複製鏈接]

港青基信書院 (YMCA)

請問有冇家長,朋友有考呢間中學的經驗? interview 會考同學什麼?

我囡打算 apply 2024-25 的 S1 (即係今年第4季要考)

Thanks(emoji)(emoji)
   5    0    0    0

1st interview, 考學術(中英數)
2nd interview, group in (考合作之類)

Thank you

甘係咪10-11 月 apply, 如收左就可以唔洗參加大抽獎?

係咪宜家冇甘多人 apply S1?

請問有冇人可以俾啲意見?

回覆樓主:

唔好意思,有時比較忙,想知道學校那一方面資料呢?

michaelytt 發表於 23-4-16 01:48
甘係咪10-11 月 apply, 如收左就可以唔洗參加大抽獎?

每年大約12月出結果,收左應該可以自行但冇得大抽獎?不過我哋由小學升上,arrangement 方面會有少少唔同!

感謝你回覆就真啦
我其實想知學校難唔難入,其實我哋係英文小學 P5, 大約全部級考20名之內,唔知機會大唔大?

同埋呢近呢兩年好似少咗人申請呢間中學咁,我都想知道其實佢教得好唔好啊,入邊啲學生開唔開心啊?有冇啲人會欺凌啊之類

michaelytt 發表於 23-4-20 12:52
感謝你回覆就真啦
我其實想知學校難唔難入,其實我哋係英文小學 P5, 大約全部級考20名之內,唔知機會大唔大 ...

學校是揀人interview,成績好大機會入選, 1st interview 表現理想可以入2nd interview,最後12月出final offer. FYI, 全級約有168個位,扣除小學大約100個位,每年大約一半from IS, 一半from local school.
希望幫到你!Good luck!

michaelytt 發表於 23-4-20 12:53
同埋呢近呢兩年好似少咗人申請呢間中學咁,我都想知道其實佢教得好唔好啊,入邊啲學生開唔開心啊?有冇啲人 ...

So far讀得開心,老師幾好,學校關愛,行政好清晰透明!欺凌應該唔會有一間學校完全冇,最重要是學校有否有著手處理及給予適當輔導,學校算幾重視student support.

回覆 michaelytt 的帖子

我唔係好記得幾多月,你可以去學校網站check吓,不過可以肯定答你,如果收咗就唔使大抽獎

學校真係好注重學生品行,我接觸過佢哋啲學生,好有禮貌

ol_bb 發表於 23-4-21 14:10

學校是揀人interview,成績好大機會入選, 1st interview 表現 ...

好多謝你,好有用的info

甘即係都好難入

33Tim 發表於 23-4-21 21:13

我唔係好記得幾多月,你可以去學校網站check吓,不過可以肯定答你,如果收咗就唔 ...

明白曬,thank you

michaelytt 發表於 23-4-22 07:03
好多謝你,好有用的info

甘即係都好難入

比啲信心自己同小朋友,成績好+英文好已經好大機會!加油!

讀英小大約排級20會係band1,放心一定第一輪就收。我小朋友估計band 2A,喺十二月中都收咗。但純個人意見,建議你諗清楚先報,學校環境同語境各方面真係好吸引,通常睇過都會好鍾意。但成績方面港青基信似乎只係一間band2B學校,當你得到offer,相信會有好多同學,家長或老師同你講你小朋友應該揀成績好啲嘅,不斷講咁到時睇你會唔會有動搖。最怕到時家長想轉(可能當初只想攞個保險避免大抽獎),但小朋友非常喜歡,就會比較煩,所以建議考慮清楚點解揀佢先報。

回覆樓主:

所以選學校right matching真係好緊要,如果將來只考慮考DSE, 又會香港升學,真係大把學校可以選擇。一般選擇呢間學校都係睇中佢行雙軌 將來多啲選擇!

樓主小朋友習慣全英,而中文較弱,其實真係適合,因為學校好多non-chinese, 學生非常多來自國際學校,中文真係比傳統學校多好多support, 中文一級分9 set 小班教學,就算中文弱少少都唔會對學習上失去信心,呢點在成長路上非常重要!

如果想考alevel, ymca比smc多科目選擇,我看到成績ymca用alevel入大學的是比考dse的成績好;smc的alevel成績不透明,但dse成績當然好好多;
考ib或alevel就不是單看banding,可以再參考其他學校如wkf,宏信,地利亞等的annual report

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊