用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求分享考直資小學經驗
樓主: ifcsir
go

求分享考直資小學經驗 [複製鏈接]

其實都睇你係咩性格小朋友就有咩學校收,識人雙神收哂,但比較考創意的cky 港同 第一round 止步。
另一人男神都去到final round, SPCC 冇second in, cky 港同都有offer。

兩個學術都超班,前者性格較定,乖仔type,後者較活潑坐唔定,講嘢把口唔收。

快樂火雞 發表於 23-4-16 10:57
唔知算唔算經驗,小朋友中文幼稚園,今年考了六七個直資,只有一個offer。

證書來講,劍橋試,gapsk,搵多 ...

我睇到一手offer 同冇offer 小朋友分別。除了中英數水平達標,一手offer 在日常生活常識,邏輯,組織等能力都較強。父母好俾心機教。日常生活常識係操練唔到。

ifcsir 發表於 23-4-14 18:07
請教英文語景好緊要嗎?定中文比較緊要?

如果經濟唔係太大問題,建議轉有語境的幼稚園。小兒無特別補英普,只係讀學校英普班,但好快識聽講英文同普通話。講真慳返補習錢。
屋企係講廣東話。雖然考小係9成中文,如果每天返學3小時都唔係好學到嘢,不如用3小時充實語言能力,好過放學後仲要參加好多補習班。如果你真係決心想參加考小呢個遊戲,真係要好好裝備。

經驗係: 報多幾間

1)不同總類既直私都報, 報左可以因為生病, 撞期, 狀態或有心儀offer而你可以決定唔去, 無報就到時想去都無機會.

2) 最直接的interview 練習. 有d 其實真係收你都未必讀, 但預1000 幾百報名費, 實戰interview, 其實仲有用過去interview class. 尤其初時warm up, 所以先有某校人人都報, 但最後讀既人唔多既情況出現

3) 有時家長一心以為小朋友適合活動教學, 點知最後全部傳統學校offer 或相反. offer 有時都比到玄機你, 自己小朋友適合邊類學校.到時在手上有的offer 再選

4) 根據經驗, 中英文認字, 對答 同樣重要, 包括神校.

加油

個人經驗只考過數間直資 無考過私校
Cert 唔係must 我地只有一張Gapsk 水平測試中級定高級cert (但小朋友其實普通話好渣, 其實想講有cert 唔代表特別叻 ),同埋一張幼稚園豬肉奬
有參加兩次英語朗誦 無認受性的 亦無奬
有幾項課外活動但冇考級 亦冇參加過比賽
無面試班 ,但重閱讀
基本上學術水平要有 未需要識飛 正常水平就可以
主要小朋友要肯開口表達 快問快答 表現主動係優勢
考小過程算順利
點準備 不外乎透過閱讀學phonics, 識字認字 過程中問問題訓練組織力理解力
平日玩鬥快搶答遊戲、 日常生活中可找實例問下情境題 練反應及應對
教導以完整句子表達 咬字清晰 聲調大細聲適中

jsmjsm 發表於 23-4-17 07:30
經驗係: 報多幾間

1)不同總類既直私都報, 報左可以因為生病, 撞期, 狀態或有心儀offer而你可以決定唔去,  ...
3) 有時家長一心以為小朋友適合活動教學, 點知最後全部傳統學校offer 或相反. offer 有時都比到玄機你, 自己小朋友適合邊類學校.到時在手上有的offer 再選

十分認同

我小朋友讀中文幼稚園,英文有外補
學術正常,性格開朗,沒有考 cert

培僑,福小2nd in 止步
WKF GT 有 offer
播道 真道 spcc 無報名
DGS 見完校長止步

總括來説,有 offer 我覺得同性格有關
如果不是 target 神校,栽培小朋友表達能力更為重要。

f00130 發表於 23-4-17 14:00
個人經驗只考過數間直資 無考過私校
Cert 唔係must 我地只有一張Gapsk 水平測試中級定高級cert (但小朋友 ...

你通常點玩快問快答?

你K 幾? 如果K2, 無咩時間喇喎!
老土D 講都係閱讀習慣 ...

我覺得幾時都係英文重要, 中文當然沒係啞左啦....

老老實實, K2人仔在香港地, 如果英文對答能力好, 可以代表很多野 (家庭背景, 資源, ETC), 如果可以坐定定睇書, 學習能力和專注力都有返咁上下啦...

快樂火雞 發表於 23-4-16 13:22
但我見到的offer King offer Queen,特別是手持雙神的,直資成功率都係一般般,基本都係一兩個offer咁。
所 ...

如果你指雙神係SPBB/DB/DG 呢D, BB 早收人喎... 可能果D 雙神收左, 早收工咪唔會成手OFFER 囉!

回覆 Jean1769 的帖子

請問可否分享吓?

kamchaibaby 發表於 23-4-19 16:19
回覆 Jean1769 的帖子

請問可否分享吓?

大方醒目,能放能收,對答流暢,與大人像朋友般交流
學術就基本野啦,反而唔覺佢哋有乜特異功能或咩證書果d

kamchaibaby    發表於 23-4-19 19:51

Lightwriter 發表於 23-4-19 02:44
你通常點玩快問快答?

咪就係玩搶答 有兩個或以上小朋友玩就最好 冇的話搵另一家人陪玩 大人和小朋友輪流出題
可以猜下謎語或常識題又得 何時何地都玩得 睇書時亦可就住內容突擊問又得

Jean1769 發表於 23-4-19 16:22
學術就基本野啦,反而唔覺佢哋有乜特異功能或咩證書果 ...
同意 基本上見到真正通殺嘅小朋友就係咁

retriever 發表於 23-4-19 15:45
如果你指雙神係SPBB/DB/DG 呢D, BB 早收人喎... 可能果D 雙神收左, 早收工咪唔會成手OFFER 囉!
...
BB一月中才出結果,幾乎係直資裡面最遲一間

Jean1769 發表於 23-4-19 16:22
學術就基本野啦,反而唔覺佢哋有乜特異功能或咩證書果 ...
同意, 我識有神校既都係咁, 特異功能考中學先需要, 證書都唔會睇, 神校全部由校長親自接見, 會揀到有佢地學校特質既小朋友

retriever 發表於 23-4-19 15:41
你K 幾? 如果K2, 無咩時間喇喎!
老土D 講都係閱讀習慣 ...

考本地直私,中文佔重較多

https://youtu.be/IyLXPtOsM7E
香港小一入學面試問題

fmf903 發表於 23-4-20 13:32
考本地直私,中文佔重較多
係咩, 你指哪些直私?!

快樂火雞 發表於 23-4-19 23:53
BB一月中才出結果,幾乎係直資裡面最遲一間

當年BB 係最早之一, 12月底... 最遲係KTS, 英華, 記憾中係3月以後...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊