用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求分享考直資小學經驗
go

求分享考直資小學經驗 [複製鏈接]

請教英文語景好緊要嗎?定中文比較緊要?

小朋友喜愛學習、喜愛閱讀、活潑好動、喜歡中文認字,屋企英文語景-般,讀全英幼稚園會比較好些?已學習phonics , 但暫時未能英語簡單對答。

請問已經有了offer的家長可分享下如何準備嗎?例如要報考面試班嗎?有什麼證書,家長如何幫忙準備,考核中英數及其他內容?

頭痛中

萬分感謝
   15    0    0    0

我見你讀靈糧堂,如想考直資,你要轉校,轉較有競爭力的私幼,如學之園,SC 那類。
參加面試班,老師會話俾你聽你小朋友係公海咩水平。繼而再要加強乜嘢。
平時多讀中英文書認字,生活常識等要教。

中文考好深,我覺得英文只是一般水平。

如果未識英文對答要搞搞佢,因為基本對答都一定要識,有d 仲要你用英文形容d 事或故仔。但佢地考的英文唔會好深,中文反而深d.
唔同直資要求唔同,eg st paul coedu,男拔個中英水平都要高,播道真道對比起係無甘深。所以睇你target。cert 個d 我覺得無咩用,面試表現為主,但你都可以預備d,個人鐘意。

見上面家長話你小朋友讀靈糧,我囡都係,今年k3,都有6,7間直私offer (有幾間英小),當然學校教的一定唔夠(中英數都唔夠)。我小朋友無外補,但我有自己教,有同佢睇好多書,無考過任何cert,但中英數我唸我囡都有小一水平了 。所以加油吧,盡力準備,公海d 人都勁。

ifcsir 發表於 23-4-14 18:07
請教英文語景好緊要嗎?定中文比較緊要?
我都同意樓上家長講法,cert不太重要,重要係本身面試對答。中英文都重要,原先以為都會考下普通話,但只係一兩間有問過。
中文會問詞語,英文會講下句子,短文,亦會用英文答下問題。
反而數學就簡單加減數。
玩完差不多一年,感受最深刻係,就算答啱哂未必會收,有答錯都有offer。
以為表現好,但可能其他人更加好。
咁岩今年又疫情,我小朋友面試都受影響。但結果有時你真係估唔到。
我自己覺得係,能力同運氣都係一半半,當然你小朋友係十項全能就另計啦。
如果target直私,搵定多幾間做後備(有時都會waiting/reject多)。

Target 邊d直資?Resarch下果間/果d學校往年面試內容都有幫助。中英文重要,但最緊要肯表達意見,肯開口答問題,仲要有禮貌。

呢個問題好睇你目標係邊啲學校
神級的,小朋友要主動,能放能收,中英講讀寫皆能

一線的,視乎學校,有啲要求學術超強(做卷);有啲要求腦袋急轉彎,但基本的中英數都要達到K3水平,小朋友要識中英對答,如果問極唔答就再見了

啲咩鬼證書其實可以慳返,親子活動不能忽視,閱讀習慣必須,比賽獎項除非你個個係含金量超高,否則又係慳返
有時啲問題未必要你識答,係對小朋友的表達能力同思路,答錯但解釋的有文有路﹐比答對可能更有優勢。

盡量俾小朋友同其他小朋友互動,教導佢點樣處理社交上的問題,因為你唔知分組活動時其他小朋友會做啲咩行為出黎

我諗你而家最急切需要解決係英文的說話能力,如果屋企唔常用英語,你唯有俾多啲英文佢聽,但都可以試下,電視節目全睇英文(最好完全唔好俾佢睇廣東話的電視), 講/聽英文故事 (網上其實好多), 去同啲主要以英文溝通的小朋友玩,其實呢啲係要日日做,仲要每天都有返咁上下時間先有用

唔知算唔算經驗,小朋友中文幼稚園,今年考了六七個直資,只有一個offer。

證書來講,劍橋試,gapsk,搵多間數學學店整張證書,尼d算標準操作。

但直資的收生標準好玄,事後復盤,我都無法揾到失敗的原因。上面講到的中英文能力,數學能力,甚至對答大方都應該係無問題。
所以有時我只能同自己講,可能這是一個玄學。

講到學術能力,我感覺可以用英文簡單對答,中文講到一分鐘,數學其實可以做加減法就足夠了。剩低的可能只係學校覺得你是否match。就算全部答到,也唔見得有offer,亂答一通可能會收你。

快樂火雞 發表於 23-4-16 10:57
唔知算唔算經驗,小朋友中文幼稚園,今年考了六七個直資,只有一個offer。

證書來講,劍橋試,gapsk,搵多 ...

看看offer king queen不難發現共通點。一點都不玄

Jean1769 發表於 23-4-16 12:40

看看offer king queen不難發現共通點。一點都不玄
但我見到的offer King offer Queen,特別是手持雙神的,直資成功率都係一般般,基本都係一兩個offer咁。
所以我覺得共通點係直資好玄

快樂火雞 發表於 23-4-16 13:22
但我見到的offer King offer Queen,特別是手持雙神的,直資成功率都係一般般,基本都係一兩個offer咁。
所 ...

那就不是offer king queen啦。 你看看那些通殺的就會明白

所 ...

共同點是自信,主動溝通,對答反應快,記性同邏輯性好

ustvct 發表於 23-4-16 13:45
共同點是自信,主動溝通,對答反應快,記性同邏輯性好
入得雙神的,尤其team B,個個都係咁啦。但係佢地的直資戰績依然好一般。

所以我才覺得玄學

快樂火雞 發表於 23-4-16 13:53
入得雙神的,尤其team B,個個都係咁啦。但係佢地的直資戰績依然好一般。

所以我才覺得玄學

甘可能運氣差d

Jean1769 發表於 23-4-16 12:40

同意!

所 ...

可能某d非神直資知道呢類小朋友最終唔會accept offer

hideseek 發表於 23-4-16 14:42
可能某d非神直資知道呢類小朋友最終唔會accept offer

不會,學校不會想得咁複雜

我覺得考直私只要小朋友自信,中英對答如流, 學術唔需要太高, 有一般私幼嘅能力, 就已經可以, 反而神校嘅應該會考慮既野綜合啲, 因為入到final round嘅小朋友個個都有能力, 所以佢哋會比較著重小朋友嘅性格或者課外活動甚至乎證書, 始終考神校嘅對手個個都好猛。
我小朋友今年考小, 直私都有8個offer, 神校去到final round全部waiting, 所以我覺得係因為冇證書或者課外活動, 甚至乎衰家長

回覆樓主:

舊年考小考14間中左11間 包括神校
面試9成用廣東話 英文識簡單對答就可 普通話就某兩間學校會考認讀
學術唔會好深 除左女神
最緊要有自信 主動 唔怕同陌生人交談
我地屋企都少講英文 不過有外補
面試班要上 證書都係嗰啲 但唔係必需 只係令你份portfolio豐富啲 但有啲學校要填攞過咩獎 同參加過咩課外活動 不過考過cert 提升能力係有用既
家長點準備?當然係全家一齊去面對 一齊分擔 否則會好大壓力

所 ...

Delete

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊