用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一45名、呈二35名、呈三30名
樓主: castle100
go

呈一45名、呈二35名、呈三30名  

回覆 Mchacha 的帖子

佢係聆聽差⋯⋯

castle100 發表於 23-4-19 00:10
回覆 feifei_baby 的帖子

如果甲一唔中、甲二甲三我都好想入·假設甲部唔中

樓上jm 嘅意思係怕你咁填,而no.唔差,入左甲二匯基,就浪費左乙一張嘅機會,始終乙部先最多位

明白、所以甲一乙一張明添、甲二乙二文理、甲三乙三鄭榮之、妥當嗎?乙二匯基、大雄、協同⋯⋯

castle100 發表於 23-4-18 22:06
回覆 chanti 的帖子

佢有補底班⋯⋯
咁都好d , 有得有失、得到浸英文既機會、失去時間可以學習其他野既時間。如英麻麻、揀只有某些科尤其數及科學用英文教的比較好、即匯基、大雄這些

如果最心儀張明添,
甲一 張    甲二 匯   甲三 協
乙一 張   乙二 匯   乙三 協

甲二甲三真係好鐘意先揀,因為乙一 張都8成入到。
乙二唔使諗佛,近5~6年乙一都唔係穏入。

如果對其他本區B2無特別有興趣,之後可以填晒他區B2 何官 / 荔天(荔景) / 愛禮信 先,再填返本區其他B2。再最後最後乙30填返其中一間B3 九工(男/女) / 德貞(女) / 中聖(真資) 做補底就得。

SSP B1 選擇唔多,但B2本區位+他區借位係足夠有餘,只要乙1~乙29填晒就得。

回覆 worldcat 的帖子

收到、

castle100 發表於 23-4-19 09:09

明白、所以甲一乙一張明添、甲二乙二文理、甲三乙三鄭榮之、妥當嗎?乙二匯基、大雄 ...

深水埗區2023年統乙無文理(九龍)借位

回覆 Poyau 的帖子

乙二匯基、我寫錯左!

castle100 發表於 23-4-15 09:57
回覆 bbforever 的帖子

我哋班主任話香島、瑪神都好少位、唔值得博、反而長天易博D、如果唔博長天、

香島係RMI半直資,想提升至另一培僑,只放好少位出嚟大抽獎。所以除左甲部,佢其實放大部份位俾自行同叩門,主要因為佢哋背景,想見埋家長了解下。

回覆 JojoDad 的帖子

所以唔會考慮!

回覆 TAIOU4 的帖子

我今日交左表啦、甲一乙一張
甲二文理
甲三鄭榮之
乙二匯基
乙三協同
乙四大雄、
乙五亂填他區葵青、沙田⋯⋯
謝謝你們幫我分析、等我上來報喜!
班主任話呢個係最穩陣嘅!
仲問我真係唔博呀、搞到我心入面又想博、後來打俾C6叫唔好博了⋯⋯
機會等於零⋯⋯

我今日交左表啦、甲一乙一張
甲二文理
甲三鄭榮之
乙二匯基
乙三協同
乙四大雄、
乙五亂填他區葵青、沙田⋯⋯
謝謝你們幫我分析、等我上來報喜!
班主任話呢個係最穩陣嘅!
仲問我真係唔博呀、搞到我心入面又想博、後來打俾C6叫唔好博了⋯⋯
機會等於零⋯⋯

castle100 發表於 23-4-20 23:36

邊沿人,都無乜選擇。
最多乙一 CMT 轉他區B1C~B2A中學,但因為位少都只係博下。

襯仲有時間,最後交表前諗諗乙一。
乙二三就唔好諗,你揀兩間已經好穩陣。

提一提,最尾填返間九工/中聖做補底。
(個人提議中聖,雖然要畀學費,但九工同翔官剛剛合併,操行影響會有隱憂。)

我乙十唐乃勤⋯⋯

難得有直資收又吾要?既然吾鐘意又報?
大抽奬講求運氣多過全級排名喎

monmonbbb 發表於 23-5-25 23:53
難得有直資收又吾要?既然吾鐘意又報?
大抽奬講求運氣多過全級排名喎

係個細路行入去in,感受學校嘅人同地方,用家唔like都冇法… 我參觀咗20間直資同津校,精選6、7間(由b1A-B1C,傳統到新派都有)點知個女大部分in完都話唔鍾意,傳統又話太傳統,新派又話玩得太癲,收offer果下係唔開心,係咁話「做咩要收我」佢咁,再鍾意都唔敢迫佢讀啦!

回覆 monmonbbb 的帖子

報係試水溫⋯⋯車程咁遠、打風落雨、

回覆 feifei_baby 的帖子

我小朋友係話坐車坐咁耐、好攰!我報咗好多間拎經驗!等小朋友考特別心儀學校唔會咁緊張!我哋港同2 i n止步!李國寶2 in(自問答得ok)可惜最後都入唔到⋯⋯
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊