用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一45名、呈二35名、呈三30名
樓主: castle100
go

呈一45名、呈二35名、呈三30名  

回覆 bbforever 的帖子

咁我係咪直接甲一乙張明添、甲二陳瑞琪

castle100 發表於 23-4-15 14:02

咁我係咪直接甲一乙張明添、甲二陳瑞琪

其實你要諗自己孩子適合讀咩學校,才有方向去選!
你之前有同孩子參觀中學嗎?佢有乜意願?

甲部全港B1生去抽,抽完才B2生抽,你如要英中,只可揀冷門的去偷鷄入,每年情況唔同,大抽獎無人會知實際情況,我知上年有九龍城B2生,甲乙一文理唔入,入乙2陳瑞祺,今年啲人點填表,無人會知,正如上年瑪小咁少人入瑪中,今年唔知仲係唔係!

Tunghk    發表於 23-4-17 09:12

唉、我好亂、都唔知點填⋯⋯

請問瑪神小學部只有33人升上中學部
其他band2成績的同學仔何解不選擇直升呢

Happykidss 發表於 23-4-15 16:14

請問瑪神小學部只有33人升上中學部
上年瑪小86人畢業,可能除咗這33人,其餘的是B1去更好的學校,餘下少量B3就唔上瑪中。

bbforever 發表於 23-4-15 16:45
上年瑪小86人畢業,可能除咗這33人,其餘的是B1去更好的學校,餘下少量B3就唔上瑪中。 ...

謝謝分享
瑪神小2022年升中名單除瑪神外
有18間中學(官津本區5 他區6 直資11)

英中76人 - 直中33人 = 其他43人
升中86人 - 英中76人 = B3 10人?

本區 5間
男校 長天 |
女校 上智 OLR 德雅 |
男女 銘賢

他區 6間
男校 九華 SFXC |
女校 MSS |
男女 旅港 銀禧 蒙民偉

直資 7間
男校 英華 |
女校 DGS 協恩 |
男女 李國寶 基崇 顏寶鈴 羅氏基金

合計 18間

http://www.mfsp.edu.hk/tc/content.php?wid=16

2021-2022學年小六學生升中派位結果

畢業生人數 86人
獲派首志願 93% (80人)
獲派首三志願 98% (84人)
升讀英中百分比 88% (76人)

升讀的英文中學主要包括:

瑪利諾神父教會學校
      拔萃女書院
      九龍華仁書院
      英華書院
      瑪利曼中學
      聖方濟書院
      協恩中學
      德雅中學
      基督教崇真中學
      旅港開平商會中學

寶血會上智英文書院
中華基督教會銘賢書院
長沙灣天主教英文中學
聖母玫瑰書院
中華基督教會蒙民偉書院
何明華會督銀禧中學
保良局顏寶玲書院
保良局羅氏基金中學
香港管理專業協會李國寶中學

上年類似成績有個師姐抽入曾記,如果覺得學校適合自己小朋友可以考慮,不過每年情況都唔同,上年曾記好似收生banding 唔太理想,,後來校長去簡介會叫家長大膽去填佢間學校,門檻set得較低,今年可能好多家長報曾記

castle100 發表於 23-4-15 14:47

唉、我好亂、都唔知點填⋯⋯

恕我直言,睇落大機會b2, 而且有特殊學習需要,我覺得你要研究下深水埗區的b2校或他區的b2校,有幾多間會關愛或會照顧學習差異。如果你選了間超谷只谷成績,對佢既需要只會負面批評既,並唔係好事。

父母總希望找最好的給孩子,但他其實要最合適的。每個孩子都有自己需要,每個家庭都有考量,我諗你要停下來,好好思考下,加油

Poyau 發表於 23-4-15 17:46
謝謝分享
瑪神小2022年升中名單除瑪神外
有18間中學(官津本區5 他區6 直資11)
唔使客氣,你一路以來嘅數據幫助到我哋好多家長,感激有你無私整理數據來俾我哋參考。

回覆 BB-Tiger 的帖子

邊間?曾梅?

回覆 BB-Tiger 的帖子

曾𦘦添?

謝謝你們的資料、對我十分有用、

回覆 Tunghk 的帖子

其實最好就李國寶、我仔係會越戰越勇⋯⋯

我仲想請教一下、唐乃勤係英中、但佢係2 C 3 A、係咪好差呀、

castle100 發表於 23-4-15 21:16

我仲想請教一下、唐乃勤係英中、但佢係2 C 3 A、係咪好差呀、 ...

唐乃勤並非英中 有中文班/英文班
只係數學/科學全級以英文授課
到高中轉去莊啟程才是全英考文憑試

我仲想請教一下、唐乃勤係英中、但佢係2 C 3 A、係咪好差呀、 ...
我對唐乃勤認識唔深,這間各方風評一般,但我都識人由唐升莊,前年Dse後入理大會計,又聽到B3入去英文好咗,亦聽到考級前的轉去其他英中,咁睇來都不過不失!

莊啟程過去兩年文憑試成績如謎

《唐乃勤書院好似搵唔到咩資料》#46
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873022&pid=49195522

Poyau 發表於 23-4-15 21:36
莊啟程過去兩年文憑試成績如謎

《唐乃勤書院好似搵唔到咩資料》#46

其實我都有摷過深水埗、油尖旺、九龍城B2校的school report ,間間都披露好少嘅dse成績,咁多間最仔細的算係基道。

長天都睇唔到任何數據⋯⋯

回覆 Poyau 的帖子

我就係上網摷唔到任何莊啓程資料⋯⋯、
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊