用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資抽飛去第二間直資
樓主: 最愛爸媽
go

直資抽飛去第二間直資 [複製鏈接]

最愛爸媽 發表於 23-4-14 23:11
但剛剛先過咗4月12號我想問其實呢一兩個禮拜都正常有好多直資轉直資嘅case,正常直資A都冇乜理
理由唔俾返 ...

幾年前EK case 真人真事, X直資提早'承諾書undertaking 嘅deadline 约2星期交名單及小六資料表俾教育局, 當時網友X直資真係攞唔返小六資料表,當年X直資向該網友聲稱收夠人了就交文件上教育局

PS :直資有權係4月12日至教育局官方deadline 前任何一日交文件俾教育局的

小時了了 發表於 23-4-14 23:26
幾年前EK case 真人真事, X直資提早'承諾書undertaking 嘅deadline 约2星期交名單及小六資料表俾教育局,  ...

是的,我都記得有這件事!應該係在提早公自行前措施實行之前。直資確係有權這樣做,所以如果希望大抽獎或要自行成功的學位,就必須跟教局日子12/4前抽返張飛出嚟!否則真係可能冇咗自行或大抽獎的。

現階段直資轉直資,佢哋自己都唔想做壞名,一般都唔會衰到唔俾返相關文件家長的,佢哋亦想拿拿聲補空缺call waiting. 而家連一線直資都仲call緊人,所以大家不用太擔心轉唔到去更心儀直資。

但越近3/5,流動性係越來越細,例如直資A收定人提早交文件上教局,真係交咗最多都係放榜時的派位證就係該直資A, 重點係另一間收你的直資B肯留位俾你,如果交曬留位費又有相關文件support, 收你的學校係唔會反口的。

當然在3/5前收到直資B的offer, 係應該向原本留了文件的直資A取回相關文件,並交到直資B,方為妥當。

SLHongkonger 發表於 23-4-14 08:25
3/5前 應該直資都係抽到飛
有啲直資係承諾書度都寫左佢會幾號交你的名單去教育局 你可以望下

啊~ 咁即係交左上去. 基本上就當你接收左個OFFER.

而另外比錢留位, 係不被認可.  咁如果又第2間CALL, 又去比留位費.... 咪HOLD幾間?!

bananaGi 發表於 23-4-28 09:20
係GA,音槳椅暫時停左,但最多HOLD到711~714後音槳椅又再轉多次。所以部分直資都出UNSUCCESFUL LETTER,對學校仲有興趣唯有到時再叩門。

bananaGi 發表於 23-4-28 09:20

想入第二間直資要俾留位費都無計
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊