用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資抽飛去第二間直資
go

直資抽飛去第二間直資 [複製鏈接]

我想問吓係咪5月2號之前如果有第二間直資Offer都可以喺第一間直資抽飛去第二間直資呢?
   6    0    0    0

最愛爸媽 發表於 23-4-14 00:58
我想問吓係咪5月2號之前如果有第二間直資Offer都可以喺第一間直資抽飛去第二間直資呢?
...

原本間直資可能講已交名上EDB

為什麼是5月2日前?。

heidya 發表於 23-4-14 06:57
為什麼是5月2日前?。

直資5月3日交取錄名單上EDB

https://www.abgps.edu.hk/升中情報

2023年5月3日(星期三)

10.非參加派位直資中學遞交《​錄取的參加派位學生名單》

無時限,直資轉直資唔關抽飛事。抽發只係影響自行/抽獎資格。
只要係第二間直資註冊限期前,係第一間直資拎返小六資料表去第二間直資註冊就得。

回覆樓主:

3/5前 應該直資都係抽到飛
有啲直資係承諾書度都寫左佢會幾號交你的名單去教育局 你可以望下

不過如果直資A 堅稱已交名單上教育局
咁你都無佢辦法

但其實個重點係 第二間直資肯唔肯留位俾你

呢2年都有直資試過係交名單之後 放榜前
再有call waiting
而家長係俾第一期學費去留位 (注意 第一期學費俾左 而如果最終你唔去讀 都無得退款)
結果係 家長派位証上係直資A 而直資b 留左位俾佢 家長放榜後 可以自己決定去邊間

Poyau 發表於 23-4-14 07:08
直資5月3日交取錄名單上EDB

https://www.abgps.edu.hk/升中情報
咁即係並非正式注冊; 交左名上去, 家長仲可以報名其他學校?

SLHongkonger 發表於 23-4-14 08:25
有啲直資係承諾書度都寫左佢會幾號交你的名單去教育局 你可以望下
不過如果直資A 堅稱已交名單上教育局
咁你都無佢辦法

其實都可以抽飛走?? 都未正式注冊

heidya 發表於 23-4-14 08:44
咁即係並非正式注冊; 交左名上去, 家長仲可以報名其他學校?

家長可繼續報/接受其他直資取錄
直資無學生資料表鎖唔到個學生
所以有直資如樓上所言要留位費

heidya    發表於 23-4-14 08:59

直資都係一門生, 正如保險經紀都希望多既個客.

SLHongkonger 發表於 23-4-14 08:25
俾得學費做留位費,點都係想去B直資才交錢吧!
另外一個case係有朋友仔冇直資、冇自行,大抽獎放榜前有直資call, 就可以先留位,再等大抽獎派彩才決定。結果係自二收咗,去直資註冊先再叩自一門。

其實所謂12/4, 3/5的日子,都係方便教局有個期限做文件工作,學生學校點轉,只要學校想收,學生想去,都會轉到,也不限直資/官津,大前提最緊要有位

Poyau 發表於 23-4-14 08:55
家長可繼續報/接受其他直資取錄
直資無學生資料表鎖唔到個學生
所以有直資如樓上所言要留位費

直資都會有小六學生資料表及註冊証的

Poyau 發表於 23-4-14 02:30
原本間直資可能講已交名上EDB

唔係好明,咁其實係咪都可以轉其實好多都自行之後先call waiting咁冇理由冇得走?

教育局話明直資中學5月3日前要交名, 冇話佢地5月3日先交, 如果直資話而家已經交左上去都冇辦法, 現在已過了4月12日

直資交咗名單,明白學生跟住無得再大抽奬,但真的連轉第二間直資都唔得嗎?

Derek118 發表於 23-4-14 15:49
直資交咗名單,明白學生跟住無得再大抽奬,但真的連轉第二間直資都唔得嗎?
...
直資A交左你個名上EDB, 你7月11日時收到的派位證就會顯示直資A.
當然, 如果呢段時間(過左5月3日或者直資A已交名上EDB), 直資B而家收左你, 佢唔會交到名上EDB, 但你要照比留位費, 而且EDB唔會知, 所以你7月11日時收到的派位證都會顯示直資A, 直資B點樣保障到時真係比你註冊? 都係講個信字, 俗稱「偷步收生」

lisablackpink 發表於 23-4-14 16:37
直資A交左你個名上EDB, 你7月11日時收到的派位證就會顯示直資A.
當然, 如果呢段時間(過左5月3日或者直資A已 ...

政府應該冇規定直資收生時間,佢哋幾時開始收生,幾時公佈結果,收到幾時收完都冇規定。只係有指定日子交個截止嗰日的收生名單上教局,用意是讓教育局知道有邊啲學生不會參加統一派位大抽獎。
而小六學生申請表交去直資,就係唔俾學生hold住多於一間直資學位,免得浪費政府資源。
既然冇限直資收生收到幾時,咁就唔存在「偷步收生」。如果3/5後有同學再收多於一間直資offer, 佢又唔介意多俾留位費,真係可以hold住多於一間的直資學校的學位,直至放榜佢拎住註冊證去邊間直資註冊為止。

PS上年已經有女直到四月都仲call緊waiting, 問人有冇興趣入學。另一男直都係今年call上年度中一申請人有冇興趣入讀。

最愛爸媽 發表於 23-4-14 14:41
唔係好明,咁其實係咪都可以轉其實好多都自行之後先call waiting咁冇理由冇得走?
...

重點係 直資留唔留位俾你

佢地肯留位 你又俾錢做留位
咁抽唔抽到飛都唔再係重點的意思

3/5前 抽到飛 咪交埋學生資料表囉

抽唔到飛 就睇間call 你既直資肯唔肯留位俾你啦
都真係有啲直資肯留位俾你
(叫你俾第一期學費做誠意金囉)

Derek118 發表於 23-4-14 15:49
...

一定唔係 上年 前年 都有發生過呢啲case

重點係第二間直資願唔願意留位俾你

bettyay 發表於 23-4-14 17:27
政府應該冇規定直資收生時間,佢哋幾時開始收生,幾時公佈結果,收到幾時收完都冇規定。只係有指定日子交 ...

但剛剛先過咗4月12號我想問其實呢一兩個禮拜都正常有好多直資轉直資嘅case,正常直資A都冇乜理
理由唔俾返張小學學生資料表俾你嗎?冇理由呀咁快交咗上去教育局
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊