用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青band 1男仔
樓主: dayedaye
go

葵青band 1男仔 [複製鏈接]

gracelam 發表於 23-4-19 17:47
雙仁學生?over 50 %b1

唔係牙 青衣世德 近两年是這樣
現在唔知點填,想請教一下

raneelau 發表於 23-4-19 17:50
唔係牙 青衣世德 近两年是這樣
現在唔知點填,想請教一下

b1真的好憫水, 我建議乙一全完/伍若瑜
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我小朋友b2頭,甲1全完
如果乙1全完,乙2伍若瑜,乙3顧啟文
請問咁樣有冇問題?定其實全完同伍若瑜係同band?聽講1c又聽講今年2a

raneelau 發表於 23-4-19 17:43
過往學校大約60人 入band 1, 全級110人
老師說3次呈分總排名 58
建議直接擇band 2

請問是否以下這間
如是 級58/110=53% 處邊緣位置

官津本區+他區+直資
----------------------------------------------------------
B1 39+10+8 (53.3%)
----------------------------------------------------------
官津本區 39 (36.4%)
蕭明 7 保祿六世 1 |
林護 1 安柱 2 善德 9 PLK83 17 陳兆民 2

官津他區 10 (9.4%)
SFXC 2 長天 1 |
聖提女 1 油真 1 上智 3 |
民生 1 曾肇添 1

直資 8 (7.5%)
協恩 2 德望 2 |
香島 1 顏寶鈴 1 滙基KE 2

其他 2+0+2=4 (3.7%)
官津 2 全完 2
直資 2 基崇 1 林大輝 1

名單上 61 (57.0%)
無公布 46 (43.0%)
總人數 107人(100%)

gracelam 發表於 23-4-19 18:07

如直資 九龍塘香島, 李國寶 有機嗎? 見佢有第二輪申請

或扣門 基崇

乙2 乙3 呢?

乙2 乙3 吳祥川 李賢堯?

Poyau 發表於 23-4-19 18:24
請問是否以下這間
如是 級58/110=53% 處邊緣位置

唔好意思 不是太明白 可以解釋一下 謝謝你

raneelau 發表於 23-4-19 18:35

今年升中跟過去四年皆據相同PS1成績
上年升中為過去四年最佳
再前兩年升B1/英中比例五成左右
所以級58(頭53%)處B1/2邊緣位置

https://www.plkcastar.edu.hk/castar_further_studies.html

https://www.plkcastar.edu.hk/further_studies/21-22本校升讀中學.pdf

Poyau 發表於 23-4-19 18:54

今年升中跟過去四年皆據相同PS1成績

請問大抽獎點樣會穩陣一點?
如果抽入band 2, 會打算試李國寶 和 九龍塘香島
thank you

raneelau 發表於 23-4-19 18:35

舊年派位貴小學派b1 中學53. x %, 正正你囝囝今年呈分個名次剛好邊緣, 所以以睇你夠唔夠膽博乙一83!

不過我都係建議乙一全完/伍。乙二其他b2中學吳祥川/李賢堯等

回覆 gracelam 的帖子

我昨日交呢個選校草稿俾老師打回頭, 要我乙四放BAND 2學校, 但我唔想, 好苦惱.我女肯定BAND 1, 不是邊緣, 可否俾o的意見我

Anpanmanmami 發表於 23-4-20 13:53

我昨日交呢個選校草稿俾老師打回頭, 要我乙四放BAND 2學校, 但我唔想, 好苦惱.我女 ...

你咪鬼理老師, 佢哋想做靚頭3個志願%, 葵青區女仔唔怕進取喎!

Anpanmanmami    發表於 23-4-20 16:18

Anpanmanmami 發表於 23-4-20 13:53

我昨日交呢個選校草稿俾老師打回頭, 要我乙四放BAND 2學校, 但我唔想, 好苦惱.我女 ...

老師叫乙4放B2校 → 全完/伍若瑜?

回覆樓主:

如果1A 男仔 考慮排位

仔想
乙一林護
乙二 安柱
乙三 八三
乙四 李兆基

家長想
乙一林護
乙二八三
乙三 陳兆民

回覆 dayday0819 的帖子

我仔學校
林護,安柱,善德,李兆基只可揀一間,第二已經到陳兆民,八三,全完,因為未講叩門有冇變,所以我都唔敢1林護,2安柱,萬一派得唔好又無得叩門或者少咗叩門位都麻煩。

erica-camy 發表於 23-4-20 22:32
回覆 dayday0819 的帖子

我仔學校

咁排可能想保首三志願率?
DSE 林護>安柱>善德>
八三>李兆基>陳兆民>全完

回覆 Poyau 的帖子

佢全完都當BAND1

林護,安柱,善德, 唔係只能放乙一,放乙2等放放棄左一輪派彩???

回覆 Poyau 的帖子

始終博弈遊戲,贏就係囉,抽得唔好去叩門就煩,唔理佢係咪想做好頭三志願率,但係派位係派,今年好似有1100人爭660 band 1額,萬一熱門學校派晒位,就要繼續碌到有位為止喎,我認我輸唔起。
‹ 上一主題|下一主題