用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生小學
發新帖回覆
go

民生小學

想請問想在2024 年9 入讀民生小學, 最早可以幾時報名?謝謝

回覆 ashash123 的帖子

小一5月報名

回覆 ashash123 的帖子

2024年小一係下年2024年5月先報名

多數5 月報名
6 月派位後 叩門個段時間interview
都算快出offer r  

請問有冇民生用家分享教學情況?

回覆 chankiki1228 的帖子

小一用家, 純分享, 有錯請更正
- 每日3-5樣功課(包括改正), 有功課堂, 我女返到屋企一般都可以半個鐘內做完功課。
- 有網上練習(閱讀花園, 熊貓學堂...)/ 閱讀奬勵計劃, 鼓勵小朋友做, 沒有強迫。
- 學校沒有要求寫字很端正, 抄寫功課大約一星期一次, 中文選7-9個詞, 每詞寫3次, 英文只在默書前抄寫默書範圍句子。
- 2測2考, 都在假期前, 考完可以真正去玩。上學期有讀卷+選詞, 下學期只讀大題目+少量不供詞題目。
- 每 cycle 有一堂reader堂係net teacher
- 有中數和emath, 有中文常識和英文science
- 不需自學樂器, 有游泳堂(學校泳池, 老師會根據小朋友程度去教, 聽聞暫時小五六開始上, 之後會安排每級都上)
- 好多課外活動, 平日放學或星期六早上。放學後課外活動, 可以同校車傾傾, 好多都就到時間接送
- 今年飯商係美味王

我個人好滿意民生小學。老師有愛心有耐性, 我女返小一唔適應, 試過老師一星期打三次電話俾我, 講下我女
向學校情況, 安慰我唔洗擔心, 同我慢慢傾下點幫小朋友。民小係中文小學, 英文方面可能要外補。可能係個別例子, 部分民幼升小同學仔平時係全英傾計, 我女係其中一個。我女話人地用英文, 佢咪用英文囉, 好自然的事。平時同我地講野係全中文。我感覺學校除主科外, 都要求不高, 沒有要小朋友十項全能, 讀書氣氛好好。我做過家長義工, 見小朋友在學校裏都好開朗活潑(有d仲好多咀)。家長們都好樂於助人, 沒有要互相競爭/ 比較的感覺。

heidya    發表於 23-4-28 11:04

謝謝分享(emoji)(emoji)

想請問下每班大約有多少學生?

回覆 hellofan3528 的帖子

一班大約40人

Yellow_Bean 發表於 23-4-28 09:41
回覆 hellofan3528 的帖子

一班大約40人

一個老師嗎?雙班主任?

回覆 Calaci 的帖子

一位班主任
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊