用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求問:2022年沙田區乙1派位
樓主: mrs.so
go

求問:2022年沙田區乙1派位 [複製鏈接]

mrs.so 發表於 23-4-12 15:32
事源者就讀小學沙田區,小學老師也澄清不是曾肇添,是曾壁山。

他區借位又有傳聞九龍城區小學B3轉校網荃 ...

何傳耀兩個借位在沙田區
九龍城區小學轉去沙田區抽荃灣中學???

Poyau 發表於 23-4-13 01:52
何傳耀兩個借位在沙田區
九龍城區小學轉去沙田區抽荃灣中學???

2022年兩個獨立Case,不是同一個人。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

曾肇添今年確有B3偷鷄入讀,可能是跨區博一博,無人敢試,結果成功

pw6836 發表於 23-4-13 08:39
曾肇添今年確有B3偷鷄入讀,可能是跨區博一博,無人敢試,結果成功

曾肇添上年放3個借位。

跨區派入B3更難相信

上年問過曾肇添王校長話無B3學生%,有位老師係我朋友都話無,朋友話的確有人傳,升中講座都有家長問。

但B3派入既係讀沙田小學,正是我朋友同級同學,小學老師話係曾壁山,唔係曾肇添,小學有同學乙1派唔入曾肇添、沙崇,所以無乜可能乙1唔入,乙十幾B3入。

猴子爸 發表於 23-4-12 15:21
五育5班变4班,其他变3班的主要是B3中学.连沙循,沙官都要5班变4班。
...

沙循、沙官一直得4班,你係咪指上年或前年有加一班今年變番正常4班。

mrs.so 發表於 23-4-13 14:57
曾肇添上年放3個借位。

跨區派入B3更難相信
九龍城B3, 放到全港/沙田可以係 B2。
呢點要留意

eit2003 發表於 23-4-16 10:10
呢點要留意

呢點當然知,重點王校長表示無B3派入,上面有位家長亦講出只有1位B2學生自行取錄。

eit2003 發表於 23-4-16 10:10
呢點要留意

不可以咁說。

部份九龍城B3A 學生,全港是B2生是; 但九龍城B3B/B3C 學生,全港都是B3生。

沙田是全港強區之一,程度與九龍城差不遠。

mrs.so 發表於 23-4-13 14:57
曾肇添上年放3個借位。

跨區派入B3更難相信

借位(曾肇添)比其他校網有機會。雖然是2 - 3個位,其他校網B1生不填,B2生填便抽入到。

我聽過中西區英華女校的升中講座,關校長說過,試過有B2 生在外區借位抽入了英華女校,師生要好努力幫助該名B2生補底提升成績。

mrs.so 發表於 23-4-12 13:56
乙1:曾肇添、沙崇

請問有無家長能分享2022年以上兩間乙1有落空者?

真人真事
舊年真係有個B3仔讀沙田某小學
抽獎入左曾肇添。
佢媽媽後面係亂填的,抽中左,最後無入到去讀
仲有一個女仔B2生抽中St.Rose
兩個小朋友讀同一間小學

iamyiten 發表於 23-4-16 22:07
真人真事
抽獎入左曾肇添。
係咪88網?唔戒意開校名嗎?唔係又俾人話係謠傳。咁最後無入讀,學校就話無,但真係發生過嘅就唔可以否認喔。

iamyiten 發表於 23-4-16 22:07
真人真事
抽獎入左曾肇添。

我都聽到呢個case,但無入讀話轉校。

BB-Tiger 發表於 23-4-17 17:24
係咪88網?唔戒意開校名嗎?唔係又俾人話係謠傳。咁最後無入讀,學校就話無,但真係發生過嘅就唔可以否認喔 ...

無圖無真相,影張派位證邊間中學。

whatsapp group有家長叫影排位表睇下,但最後無影無蹤。

mrs.so 發表於 23-4-17 19:06
無圖無真相,影張派位證邊間中學。

whatsapp group有家長叫影排位表睇下,但最後無影無蹤。
但我唔識得當事人哦,我都想確認一下姐

BB-Tiger 發表於 23-4-17 22:28
但我唔識得當事人哦,我都想確認一下姐

Sorry,我文字表達差,我意思指當事人whatsapp群講,家長們叫當事人影排位表,唔係輕言B3派入曾肇添,但當事人無影無蹤。

mrs.so 發表於 23-4-18 00:00
Sorry,我文字表達差,我意思指當事人whatsapp群講,家長們叫當事人影排位表,唔係輕言B3派入曾肇添,但當 ...

咁當事人可能唔係會員,佢唔知道我地討論緊佢,亦未必想被人討論呢。不過當初我係聽一個街坊講,佢講佢朋友係同呢個case同校,肯定係沙田區,無理由我地呢班沙田柚曾記曾壁山都分唔清,B1都分唔清,所以其他人講咩咪當笑話聽囉

回覆 mrs.so 的帖子

純粹討論,如有錯漏請指正,我無意冒犯樓主你,不過我再睇返你嘅幾段留言就有點奇怪,總結一下:
1.  希望會員提供22年乙1填左曾崇而落空嘅例子(此帖內無會員回覆,是否無人乙1落空?咁又未必)
2. 有會員答左之前有人乙1填崇真落空,但同曾記派位又無關嘅
3. 你自己已知有人係乙1填曾記落空,係朋友嘅小學老師講,咁仲洗上黎問?佢有無排位表同派位證可以提供?
4. 部分沙田柚包括我道聽途說知道有B3派入曾記,除非個家長眼花睇曾壁山睇成曾記,然後好開心咁話比朋友知,咁就以訛傳訛,否則唔會空穴來風。你又話有聽到呢個消息,並知最後佢轉校無讀。(咁究竟有冇B3抽到B1? )
5. 王校長和你做老師嘅朋友話無B3入讀,只有1個B2自行入, 咁自行同抽獎係兩樣野啦,會唔會因為無註冊所以學校都唔知有B3抽中左間學校?但係我覺得轉校呢啲後話唔係討論嘅重點,係有無發生過抽中先係大家關注嘅重點。
所以我都覺得最好係有人提供乙1,乙2抽唔中曾記嘅證明,可以確定係傳聞出錯。B1到B3咁多人無理由搵唔倒三幾個出黎係咪呀

不如咁講,就算去年真係有B3抽入曾記,今年仲會唔會有?

今期有人填六個數中六合彩,下期填相同六個數仲會唔會中?

參考往續應該睇幾年,睇一年其實無咩意思吧

大家都係想確認一下真偽姐,對填表應該唔會有咩啟發。六合彩就希望中,不過我唔買都唔會中,咁樣抽中B1都唔希望中啦。

回覆 BB-Tiger 的帖子

我明白大家都想知
但我覺得要幫樓主解決問題,真偽不是重點
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊