用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Rosaryhill vs Hotung
樓主: heidya
go

Rosaryhill vs Hotung

tpmon 發表於 23-4-10 19:34
HK2 是中學校網,12是小學校網。

在中學部解答,我也很久冇用小學校網code。
多謝晒你呀!你好好,經常幫人解答!

tpmon 發表於 23-4-10 19:42
甲部可以。多數的人咁填。

(冇填誇區)甲1=乙1,甲2、甲3 留空

願聞其詳!第一次睇到咁strategy. Thanks 可否解釋一下!

gigiyyc 發表於 23-4-10 20:49
強區,如灣仔區,九龍城區

全港有邊幾個係強區?最強係邊區?
同埋我最想知呢d強區係邊個情況下會係全港band 1本區band 2呢?只是邊緣人有呢個情況還是全港band 1c?定係全港band 1b-c都有機會變本區band 2?

heidya 發表於 23-4-10 20:55
願聞其詳!第一次睇到咁strategy. Thanks  可否解釋一下!

甲部計全港組別 乙部計本區組別
假如屬本區B2 全港B1
甲部有機會抽B1中學 本區跨區皆可

heidya 發表於 23-4-10 20:55
願聞其詳!第一次睇到咁strategy. Thanks  可否解釋一下!

你生產值比我高好多,是我的前輩。

我舉一個甲部只填本區的例子,學生是B1A生,相信B1A校一定要填甲1才入到你一定明。

如果以下的Case, 甲2、甲3不留空,有機會抽入甲2或甲3,該學生便冇機會抽最心儀的乙1 B1A校,便好可惜。因乙部位比較多,甲1不中,有可能乙1中。

甲1: B1A校
甲2: B1B校 (只用作示範,我建議這case留空)
甲3: B1C校 (只用作示範,我建議這case留空)

乙1: B1A校,與甲1相同

Poyau 發表於 23-4-10 21:07
甲部計全港組別 乙部計本區組別
假如屬本區B2 全港B1
甲部有機會抽B1中學 本區跨區皆可
多謝你解答!咁如果反過來咪唔得羅。本區B1-2, 全港B2,咁如何是好?

baby627 發表於 23-4-10 21:06
全港有邊幾個係強區?最強係邊區?
同埋我最想知呢d強區係邊個情況下會係全港band 1本區band 2呢?只是邊 ...

港島 中西區 灣仔區 東區
本區屬B2A可能全港係B1C

tpmon 發表於 23-4-10 21:17

你生產值比我高好多,是我的前輩。
多謝你!咁樣好冒險喎!

Poyau 發表於 23-4-10 21:18
多謝你,咁好似樂觀左少少

Poyau,

我估油尖旺、九龍城、沙田都係,是否正確?

其實大家主要圍繞住HK B1小學,所以先有咁strategy, 相反如有HK B2-3, 是否有唔同策略?

請問中西區,灣仔區同九龍城區,邊區最強?
咁即係如果屬於呢幾個強區,如果全港係b1c就會跌落本區b2A, 但全港b1b-c都仍然是本區band 1c,對嗎?

tpmon 發表於 23-4-10 21:26
Poyau,

我估油尖旺、九龍城、沙田都係,是否正確?
即係邊區有名校,果區就係咁?

heidya 發表於 23-4-10 21:26
其實大家主要圍繞住HK B1小學,所以先有咁strategy, 相反如有HK B2-3, 是否有唔同策略? ...

上EK 的人,佔大多數都是想尋求B1選校建議,你在EK咁長時間一定發現這情況。

因我佔多數時間建議B1生的家長策略,我孩子也是讀B1A校,我對B2-3生甲部填寫没有實戰經驗。以下theory (没有實戰)供你參考:

假設港島强區(如中西區、灣仔區) B2A"頭" 生,博甲部填誇區升Banding。(註: 好似南區冇B1C校)

超進取:
甲1: 弱區(部份九龍/部份新界)B1A校 或南區聖心
甲2: 弱區(部份九龍/部份新界)B1B校
甲3: 弱區(部份九龍/部份新界)B1C校

中進取:
甲1: 弱區(部份九龍/部份新界)B1B校
甲2: 弱區(部份九龍/部份新界)B1C校
甲3: 本區B2A校

不進取:
甲1: 弱區(部份九龍/部份新界)B1C校
甲2: 本區B2A校
甲3: 留空

heidya 發表於 23-4-10 21:46
即係邊區有名校,果區就係咁?

前輩,你1xxxx 生產值???

baby627 發表於 23-4-10 21:35
請問中西區,灣仔區同九龍城區,邊區最強?
咁即係如果屬於呢幾個強區,如果全港係b1c就會跌落本區b2A, 但 ...

有些小學,會同家長說全港Banding,本區Banding。

tpmon 發表於 23-4-10 21:47

上EK 的人,佔大多數都是想尋求B1選校建議,你在EK咁長時間一 ...
多謝建議,不過留空唔填,感覺好似放棄咗,有啲冒險!

tpmon 發表於 23-4-10 21:57
前輩,你1xxxx 生產值???
冇直接關係,我可能比較八卦

heidya 發表於 23-4-10 22:44
多謝建議,不過留空唔填,感覺好似放棄咗,有啲冒險!

你喜歡啦!

我多數叫甲部不考慮填誇區的B1生家長,甲2、甲3可留空。

tpmon 發表於 23-4-10 21:59

有些小學,會同家長說全港Banding,本區Banding。
咁針對學生會否提示該學生排名,校內?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊