用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 升學後關係
發新帖回覆
go

[其他] 升學後關係 [複製鏈接]

請問大家,小朋友過外國都是青春期,過外國後同父母關係怎樣?可以分享一下嗎?
   1    0    0    0

關係改善咗,因為分隔開,更加會珍惜彼此關係。

以前阿仔在家十問九不應,依家反而主動打電話返屋企。

我哋做父母亦學識放手,要尊重佢已經係大人(剛18歲)有自己決定。亦喜見佢成熟咗,可以照顧自己,可能在外撞得板多終於學會了!父母話佢會黑面駁咀反抗,俾其他人話正會學到野。

阿仔係自己想在外國生活果隻,佢係港孩一名,之前完全被照顧周到,所以初時外國生話要自己搞衣食住行,適應都唔容易!但條路係佢自己揀,所以佢無得complain,唯有發揮小宇宙刻服。

Activehealth 發表於 23-4-10 08:53

多謝你回覆,我都希望阿仔會做到

Activehealth 發表於 23-4-10 08:53

謝謝你回覆

大仔11歲去boarding,未夠一年已經變左好多。我覺得佢比以前更加愛爸媽,放假返黎見到細佬非常caring,有一個哥哥的感覺。依家已經14歲,可以帶細佬出去,買嘢佢食,學會了愛。

青春期,見少D哦少D,反而會減少磨擦。
不過又可能好多野會自己「收埋」咗,所謂獨立,可能係成長的階段。

回覆 Activehealth 的帖子

好開心聽到你正面嘅分享,仔仔由一個個港孩變咗一個獨立嘅人,你仔仔自己點解揀去外國讀書?佢會唔會自己煮嘢食?識唔識到朋友?

lemon2005 發表於 23-4-23 15:11
回覆 Activehealth 的帖子

好開心聽到你正面嘅分享,仔仔由一個個港孩變咗一個獨立嘅人,你仔仔自己點解揀 ...

阿仔由細到大在港讀IS,我哋有AUS passport, 佢兩歲時已經幫佢報咗AUS boarding school 俾佢初中返去讀。

佢上到中學,一路唔肯返AUS boarding school 考簡單入學試,到最後Y8 last call 返去考,入Grade 9 boarding 都唔肯返,佢話要喺HK 完成IB 返AUS 讀大學。但點知2018 HK 開始social movements, 佢突然話唔想喺HK想立即返AUS, 但實在搞唔切之後COVID AUS 開始lockdown。

我怕佢喺HK 出街搞事,應承佢一考完IBDP即刻同佢返AUS,AUS (南半球)比HK遲半年開學,所以佢有半年gap year適應澳洲生活。佢果時-個人住一間兩房flat周圍冇餐廳只有超市,所以學識自己煮,之前只學校上堂學過煮嘢食,但識唔到朋友覺得好悶。

今年一月初搬咗過省入大學宿舍,佢話唔想再自己-個住,寧願住dorm。二月開學撞返以前中學兩個同學,仲有宿舍識到新朋友。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊