用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華VS SJC
樓主: handsomebb
go

英華VS SJC  

我個人嘅意見係攞嚟填海吧!

又或者向聯合國教科文组申請為非物質文化遺產!

其實你可以問你嘅囝囝鍾意讀男校定男女校? 相信十個有七個都係答鍾意讀男校。

因為他們怕畀人話佢係咸濕仔哦!

話時話我隔離屋個梁太有對孖仔, 兩個囝囝都好聰明年年考第一, 不相伯仲, 各有千秋。 細仔完全唔需要補習。 但大仔要 必需要 每個月畀三千蚊補習費補習。

小黄蜂 發表於 23-4-10 04:06
這些都是他們青少年應有嘅權利。
唔覺得有需要特別去改變。 至於會唔會擔心佢哋過早談戀愛? 講真你有幾可 ...

琴日自己個女約小學嘅同學,幾個現讀B1A的男女校去沙田踩單車,其中一個爆班上大部分同學有男朋友女朋友,畢業之後單身應該剩係我個女同讀緊男校嘅同學。拍拖要公園或街上攬住錫錫? 科技咁發達。

小黄蜂 發表於 23-4-10 04:01
男性嘅青春期大約是在中一開始, 男性 對性 或對異性 產生好奇。 係正常嘅現象。 其實係唔需要特別剝削了青 ...

基本上同意

小黄蜂 發表於 23-4-10 04:08
所以男校書院呢啲 清朝時代留下來嘅產物 仲有冇需要存在呢?

香港傳統名男校唔多
真係唔需要勉強架
(但我身邊既朋友都好想個仔入齋校)

mimi222shi 發表於 23-4-10 08:41
香港傳統名男校唔多
真係唔需要勉強架
(但我身邊既朋友都好想個仔入齋校)

問題係喺香港好多傳統名校都係男校或女校,佢哋都以自己學校嘅傳統文化為榮,應該唔會好似係黃蜂咁講攞去填海。
話時話,黃蜂係咪喺男校被人欺凌過,所以咁憎恨男校?自從黑暗榮耀熱爆後,係有更多人關注欺凌受害者的。

小黄蜂 發表於 23-4-10 03:26
男校書院本身就是二百多年前嘅產物, 馬禮遜牧師喺馬六甲創立男校, 後來輾轉遷往香港。 講緊係 滿清政府嘅 ...

當年讀過好多研究同心理學家認為單性別學校可以消除性別學習差異。google search 下澳洲教育部曾有一項為期十年的研究認為,女校的女孩子較能發揮領導才能,較喜歡理科;男校的男孩子較喜歡音樂和藝術。

小黄蜂 發表於 23-4-10 04:01
男性嘅青春期大約是在中一開始, 男性 對性 或對異性 產生好奇。 係正常嘅現象。 其實係唔需要特別剝削了青 ...

其實如果你有小朋友讀過單性別學校就知唔會阻到佢地識異性
Christmas ball 女多過男,好快識到幾個
唔同club 亦有唔同比賽同活動同不同男女校交流。
黎緊仲同某女校玩交換生,玩幾日男校女生同女校男生。
甚至乎聽過食lunch 期間有女仔大膽上前認識。

小黄蜂 發表於 23-4-10 04:28
其實你可以問你嘅囝囝鍾意讀男校定男女校? 相信十個有七個都係答鍾意讀男校。 ...

當年我仔小學一直答男女校,但最後階段懶惰戰勝一切,簡番近既男校。

02413124 發表於 23-4-10 10:47
Christmas ball 女多過男,好快識到幾個 ...

仔沒試過lunch 時間有女仔主動想識他

tkhhung 發表於 23-4-10 10:59
仔沒試過lunch 時間有女仔主動想識他

慢慢等下緣份到
多d出去食

02413124 發表於 23-4-10 11:00
慢慢等下緣份到
多d出去食

已經好積極出去食 一切都看緣份 我上次在接仔時 校門外見到班紅磚女仔好開朗又玩得好開心 我幾乎忍唔住笑出嚟

tkhhung 發表於 23-4-10 11:06
已經好積極出去食  一切都看緣份 我上次在接仔時 校門外見到班紅磚女仔好開朗又玩得好開心 我幾乎 ...

今年聖誕參加ball 都得

Christmas ball 女多過男,好快識到幾個 ...
傳聞yw書院曾經有幾屆預科生出現過男校女生。 當時嗰位校長真係有先見之明。

02413124 發表於 23-4-10 10:41
當年讀過好多研究同心理學家認為單性別學校可以消除性別學習差異。google search 下澳洲教育部曾有一項為 ...
音樂和 藝術係中性噃!唔通淋淨係讀女校???

如果係男女校就簡單得多, 唔使日日等鵲橋相識。 日日溝都得啦!

猴子爸 發表於 23-4-10 09:21
問題係喺香港好多傳統名校都係男校或女校,佢哋都以自己學校嘅傳統文化為榮,應該唔會好似係黃蜂咁講攞去 ...
又唔好講到間間男校咁差。 你想多了。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊