用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 浸信會呂明才
樓主: CSKzei
go

港大同學會 VS 浸信會呂明才   [複製鏈接]

回覆樓主:

我女間學校係九龍某山腳屬山旮旯…佢都有啲同學來自深圳,落馬洲,深井,馬灣,愉景灣,只要小朋友喜歡,讀得開心,遠啲都冇咩問題

PTL_L 發表於 23-4-8 18:59
係,其實學校output成績好,由其新派直資,係識揀學生,亦識搞making 加gimmick,吸引一班覺得被「傳統學校 ...

新派直資學生係點我唔知,但近年我接觸嘅、來自傳統名校嘅intern真係麻麻地,唔少人係高分低能、缺乏生活常識、problem solving 弱、唔太用腦淨係想你話個答案佢知…. 正正常常嘅唔係冇,唔多。

feifei_baby 發表於 23-4-8 20:04
新派直資學生係點我唔知,但近年我接觸嘅、來自傳統名校嘅intern真係麻麻地,唔少人係高分低能、缺乏生活 ...

你意思係傳統名校畢業嘅三大學生喺你公司做intern, 而佢哋好多個都係高分低能嘅?通常係乜嘢major?

我先唔講醫生律師嗰啲,我朋友囝囝科大business讀緊,亦聽過學校嘅簡介會,科大business係好tough, presentation after presentation, 好多team project, 又case studies, 讀到做到氣咳,能夠喺咁嘅環境survive兼有好成績去做intern, 我又好難想像高分低能嘅人點樣可以喺嗰度生存

回覆樓主:

如果又唔講錢,港同我郝唔會 千里迢迢由沙田入去,反而赤堤會諗下。

假期連續兩日入去赤柱玩板, 感覺赤柱好似近咗

feifei_baby 發表於 23-4-8 20:04
新派直資學生係點我唔知,但近年我接觸嘅、來自傳統名校嘅intern真係麻麻地,唔少人係高分低能、缺乏生活 ...

嬌生慣養係呢一代嘅通病, 請村校成長嗰啲可以會好啲

adriantai 發表於 23-4-11 08:00
嬌生慣養係呢一代嘅通病, 請村校成長嗰啲可以會好啲

我地同事一齊喺度吹水,第時請人,住公屋、屋企冇工人優先

ekhc    發表於 23-4-11 17:22

feifei_baby 發表於 23-4-11 08:37

隨時附加一般水電維修 技能

feifei_baby 發表於 23-4-11 08:37
認真喎,上年我部門請咗個fresh grad,住公屋,讀普通津校,做嘢質素一般,但幾勤奮起碼交到貨。但我同事的部門,請咗另一個fresh grad,住私樓,讀名津,極度無常識,大老細頂唔順一個月炒咗佢。

ekhc    發表於 23-4-11 17:23

hiuching8 發表於 23-4-11 09:09
認真喎,上年我部門請咗個fresh grad,住公屋,讀普通津校,做嘢質素一般,但幾勤奮起碼交到貨。但我同事的 ...

尤其唔係大公司,盡量唔好請有錢人,係常識

醒目開學勳章 王國長老

hiuching8 發表於 23-4-11 09:09
認真喎,上年我部門請咗個fresh grad,住公屋,讀普通津校,做嘢質素一般,但幾勤奮起碼交到貨。但我同事的 ...

咁私校+名津,一街都係,又唔好一竹篙打一船人。都有好多正常人嘅

ekhc    發表於 23-4-11 17:23

Charlotte_mom 發表於 23-4-11 13:26
咁私校+名津,一街都係,又唔好一竹篙打一船人。都有好多正常人嘅

冇錯。
要睇乜家庭環境乜家庭教育。
我小朋友私幼私小直中,但出世起冇用過工人冇長老。乜都要靠自己,一係做c阿媽

我又唔覺得公屋出身嗰啲特別好😁我公司有兩位同事公屋出生,自細好少去旅行見識,反而私校及外國回流做嘢的freshgrad,common sense會好過嗰住公屋嗰兩位喎。

視野問題

maywong28ab 發表於 23-4-11 16:06
我又唔覺得公屋出身嗰啲特別好😁我公司有兩位同事公屋出生,自細好少去旅行見識,反而私校及外國回 ...

其實係講緊勤奮 吾怕蝕底 珍惜機會, 唔會咁快 好高望遠

happycarmen1013 發表於 23-4-11 16:17
視野問題

視野好高呀,但係未夠料子

中學有家政堂又幾好,可以比機會果啲未做過家務,未入過廚房嘅小朋友學識獨立。。

講返揀中學,應該由用家話事,當初選學校我都同個仔講會唔會搏下LSC, 甚至QC,佢堅決反對,佢要近同要男女校,咁依家都讀得好開心。仲開心過讀小學嗰陣。樓主揀呂中唔會後悔,呂中一樣好open minded ,而且你可以當佢係一間男校,因為4位正副校長全部係男人,比起男校(有啲係女校長)更似男校,聖誕節呂中同兩呂小有麥提莎做禮物,上個月呂中步行籌款,學生返到學校有雪糕車派雪糕,小朋友會好開心。

BB-Tiger 發表於 23-4-11 23:59
講返揀中學,應該由用家話事,當初選學校我都同個仔講會唔會搏下LSC, 甚至QC,佢堅決反對,佢要近同要男女 ...
我第一次听到这个理论:正副校长都是男人,所以学校比男校更男校。有没有男校的正副校长是女人,所以学校比女校更女校? 

maywong28ab 發表於 23-4-11 16:06
我又唔覺得公屋出身嗰啲特別好😁我公司有兩位同事公屋出生,自細好少去旅行見識,反而私校及外國回 ...
我覺得要睇請咩職位,如果請CEO,最好梗係搵個讀過美國名牌大學MBA的,讀香港大學都嫌佢視野狹窄

最近行山識得一個優才計划來港既50歲師奶,普普通通嘅外表,係港島一間IT做D 7職位,佢講佢鐘意請外國留學返港搵工既年青人有乾勁,本地讀書後生仔女都醒目,但係食唔到苦,缺乏溝通,有啲啲自把自為,做幾個月又走左。我無問咩學校畢業的。我覺得各種類型的人都存在呢個社會。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊