用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 浸信會呂明才
樓主: CSKzei
go

港大同學會 VS 浸信會呂明才  

兩間學校各有優勝之處,差距亦不大,那就選擇小朋友較鍾意那間吧!

Rpp 發表於 23-4-7 10:48
問題係依家兩間差距不大,選小朋友最想讀果間為重要考慮。
要比較,兩間學校差距係好大…可以話兩類學校。但出黎嘅結果(成績)就各有千秋。

kirstyau 發表於 23-4-7 00:17

大女偏科,英強中弱(討厭零中文閱讀),當時睇中學返而睇中 ...
呂既英文唔係差,只係港同突出啫。有啲人又會諗,入到港同英文唔及人會否自尊心受損呢?跟住每下愈況呢?好認同你,兩間好學校何不交比亞女揀呢。

HK-MAN 發表於 23-4-7 11:10
呂既英文唔係差,只係港同突出啫。有啲人又會諗,入到港同英文唔及人會否自尊心受損呢?跟住每下愈況呢?好 ...

樓主英強中弱,去港同中文可能再弱嘅,不過,港同係直資大家會講資源多啲語境好啲揀科易啲,設施設備齊全啲,又係兩制要清楚係咪自己果屆有得揀呀。
小朋友對間學校有喜歡的會願意接受遠途車程的,如果無歸屬感一程都嫌遠。

HK-MAN 發表於 23-4-7 11:10
呂既英文唔係差,只係港同突出啫。有啲人又會諗,入到港同英文唔及人會否自尊心受損呢?跟住每下愈況呢?好 ...

2間都係Top學校,入得預左要調節下,家長都要一早輔導定啦!
大女升中班主任第一句同女講唔係讀邊間好,係入邊間都好要放下小學級前位置成績心態。
樓主自行正取/ 港同過幾關,有一定實力既,係弱項追上問題不大。

Rpp 發表於 23-4-7 11:57
樓主英強中弱,去港同中文可能再弱嘅,不過,港同係直資大家會講資源多啲語境好啲揀科易啲,設施設備齊全 ...

樓主冇講 英強中弱,係對中文好有興趣。

CSKzei 發表於 23-4-6 20:46
這兩間都是很好的中學, 比較難選擇。
呂明才看來是較“穩陣”, 傳統名校, Banding / DSE 表現穩定,  校 ...

港同 保中補英

Rpp 發表於 23-4-7 11:57
樓主英強中弱,去港同中文可能再弱嘅,不過,港同係直資大家會講資源多啲語境好啲揀科易啲,設施設備齊全 ...
下半部講得好。樓主女係特別喜歡中文非英文弱。

HK-MAN 發表於 23-4-7 12:09
下半部講得好。樓主女係特別喜歡中文非英文弱。

係,大意了無留意到,去港同保中補英,其實中英都要重補。

CSKzei 發表於 23-4-7 08:42
Thank you very much for your feedbacks!  May I use English, since my Chinese typing is very slow.

I ...

女都明確表示較喜歡呂就呂啦!中學6年佢讀,到時係港同有乜唔開心,分分鐘怪父母當日我話想讀呂。但呂讀有乜都冇得怨父母,佢自己選擇。

港同係好吸引,要放棄,家長會好唔捨得,但女意願行先呀!前題2間都是差不多。

不過話女擔心自己唔夠 自制能力,紀律去讀書,佢識咁諗其實佢已經好有。通常係父母自己覺得,正如我覺得細女唔可以去太自由中學,但妹從來唔覺自己有問題

kirstyau 發表於 23-4-7 12:42

女都明確表示較喜歡呂就呂啦!中學6年佢讀,到時係港同有乜 ...

最怕小朋友改姓賴嘅,賴足一世。

醒目開學勳章 王國長老

女都明確表示較喜歡呂就呂啦!中學6年佢讀,到時係港同有乜 ...

同意
佢鍾意呂,咁咪呂囉,返學又近又免費佢又開心
反正佢呂揀港同的話,之後都無得比較 (無論兩間咩強咩弱都好)

阿女又開心返學又近,父母又慳錢,雙贏

hiuching8 發表於 23-4-7 10:13
回覆 CSKzei 的帖子

如果是女生,我會揀港同,較大機會識到有錢仔拍拖,女人最緊要都係搵個有錢老公。如果 ...

真係醉了。。。。

港同嘅格局對「有識之士」如樓主係好有吸引力嘅,樓主真係會唔捨得嘅,明白嘅

hiuching8 發表於 23-4-7 10:13
回覆 CSKzei 的帖子

如果是女生,我會揀港同,較大機會識到有錢仔拍拖,女人最緊要都係搵個有錢老公。如果 ...
唔知你有錢嘅定義係乜?讀港同(包括香港一般直私),我估大部份係中產多,如果想喺裏面搵有錢對象,怕你到時會失望。

ok3 發表於 23-4-7 15:32
唔知你有錢嘅定義係乜?讀港同(包括香港一般直私),我估大部份係中產多,如果想喺裏面搵有錢對象,怕你到 ...

真係有錢嘅港人,可能喺呢個星球可以搵到 - 英美加澳星

CSKzei 發表於 23-4-7 08:42
Thank you very much for your feedbacks!  May I use English, since my Chinese typing is very slow.

I ...

我會尊重孩子, 始終6年係佢讀, 喜歡嘅會如魚得水,動力源頭!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

猴子爸 發表於 23-4-7 15:46
真係有錢嘅港人,可能喺呢個星球可以搵到 - 英美加澳星

國際學校最多有錢仔,其次係SPCC同CKY,赤提都有唔少

蛋白超人 發表於 23-4-7 16:07
國際學校最多有錢仔,其次係SPCC同CKY,赤提都有唔少

冇錢都好難讀到真。IS啦,貴學費+debenture, 一般家庭好難負擔得起

回覆樓主:

沙田去黃竹坑都吾算遠呀? 兩份工人工差不多你會去邊
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊