用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 浸信會呂明才
go

港大同學會 VS 浸信會呂明才  

這兩間都是很好的中學, 比較難選擇。
呂明才看來是較“穩陣”, 傳統名校, Banding / DSE 表現穩定,  校長、老師和學生都給我們很好的印象。缺點是校園較小, 港同的校園明顯較大。

港同有專門訓練學生獨立思維,溝通的課程, 港同學生較有自信, 創意, 表達能力和領導能力。港同活動和課程多, 給年輕人充分選擇。這些方面港同贏呂明才, 培養學生在將來大學, 工作所需的技能。

呂明才學校很有朝氣, 同時又給學生足夠関愛,指導, 學校在學科及各種比賽獲獎無數,數學科很強。  港同則偏自由, 學生表現較參差, DSE 表現飄忽, 以后要分心搞 A-Level, DSE 有可能會退步。港同的文化國際化, 英文很好, 中文卻很差。

各位怎麽看呢?

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-4-6 21:27

CSKzei 發表於 23-4-6 20:46
呂明才看來是較“穩陣”, 傳統名校, Banding / DSE 表現穩定,  校 ...

兩間學校返學分別需時多久?中文是否你們考慮的重要因素?預計是本地升大學還是往外地?

呂明才看來是較“穩陣”, 傳統名校, Banding / DSE 表現穩定,  校 ...
看內容在你心中已分高下…還煩什麼?(部分我不同)你並非怕揀錯,只係想兩者優點兼得。

回覆 猴子爸 的帖子

我的女兒最喜歡就是中文科, 還沒有決定到哪裏念大學。去呂明才比較近, 但是開了地鉄沙中綫后, 去港同的距離也可以接受。

其實你心目中已經有答案。我覺得呂中各方面都優勝,除咗校園細D,但係返學主要時間係課室,Lab,特別室,相信唔會差好遠

CSKzei 發表於 23-4-6 22:05
回覆 猴子爸 的帖子

我的女兒最喜歡就是中文科, 還沒有決定到哪裏念大學。去呂明才比較近, 但是開了地鉄 ...

我又睇返DSE 2022 中英數排名,港同喺英文上高過呂明才嘅距離,差唔多等於呂明才喺中文上高過港同嘅距離,而數學就差唔多。
有沙中線,沙田去港同都好方便,出站後步行便到。如果去港同,佢中文科應該好掂,而英文咁重要,港同嘅英文課程和語境應該優勝啲。係我的話會揀港同。

我投LMC一票。覺得港同不值又過海又交學費。
LMC物理數學強如果符合小朋友興趣,是不二自選。

大女偏科,英強中弱(討厭零中文閱讀),當時睇中學返而睇中文科先,因為我想學校幫女提升中文,英文科不太考慮擔心,只要不是低過全港一般Band1水平。
女已經中五,英文科依舊強科(英文級頭+ielts8.5)不用補習。中文科不過不失Rank2位置(分4 rank),學校中文老師遇到既都不錯,女雖然依舊口話討厭中文。

所以如果強開中文又有興趣,去到港同其實唔洗怕跌,學校又唔係放棄中文科,可能學生自己放棄多。港同英強又可以幫手提升英文,英文好其他英教既科自然易上手。

當然前提 你Buy 港同套教學理念。

雖然 沙呂又真係好吸引 交返比仔女自己選擇。

似乎呂明才比較適合你的期望

CSKzei 發表於 23-4-6 22:05
回覆 猴子爸 的帖子

我的女兒最喜歡就是中文科, 還沒有決定到哪裏念大學。去呂明才比較近, 但是開了地鉄 ...

看以下條link,

港同英文和數學成績較呂明才好。
呂明才中文成績則較港同好。

相信你會選擇到。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753

呂明才個人覺得差距不大就唔俾錢,加上路程遙遠阻時間,時間就係金錢,英文同數學可以操練,去港同是否百份百語境?都係一樣要努力。不過,港同有兩制都係另一個考慮,講咁多都係廢話,俾小朋友選擇吧。

Thank you very much for your feedbacks!  May I use English, since my Chinese typing is very slow.

I prefer HKUGA College, because I like HKUGA's cosmopolitan environment. HKUGA's strengths can help my daughter's weak points (e.g. lack of confidence to speak out, not independent and creative).

But my daughter likes LMC more because (1) HKUGA 's Chinese Language is not good; (2) she feels LMC's teachers are more friendly during the admission process; (3) she concerns herself not self-discipline enough in HKUGA environment.

This makes it hard to decide.

CSKzei 發表於 23-4-7 08:42
Thank you very much for your feedbacks!  May I use English, since my Chinese typing is very slow.

I ...

By looking at the DSE results last year (i.e.5+ ), I did not see LMC leads HKUGAC by a big margin in Chinese. Instead, the latter has a noticeable advantage in English.
My son had a great experience in HKUGAC’s interview process. People there are quite open minded and friendly. And I could see every student coming out of the interviews had smiles on their faces.

CSKzei 發表於 23-4-7 08:42

I ...

如果兩間差唔多,應該以讀書嗰位嘅意願為依歸比較好

回覆 CSKzei 的帖子

如果是女生,我會揀港同,較大機會識到有錢仔拍拖,女人最緊要都係搵個有錢老公。如果是男生,我會揀呂明才,男人要養家,成績好就夠了,讀呢兩間其中一間應該都入到大學,梗係揀一間平啲,唔使講咁多

Rpp 發表於 23-4-7 08:07
呂明才個人覺得差距不大就唔俾錢,加上路程遙遠阻時間,時間就係金錢,英文同數學可以操練,去港同是否百份 ...

返學路程真係一個重要因素。如果呂明才就喺我屋企對面,如果係我,或者由一開始都唔考慮港同了。
不過,如果係spcc呢?
如果林護喺對面,去唔去QC?
如果KC喺對面,去唔去LSC?

呂明才

hiuching8 發表於 23-4-7 10:13

如果是女生,我會揀港同,較大機會識到有錢仔拍拖,女人最緊要都係搵個有錢老公。如果 ...

你呢個講法係好睇家長嘅價值觀 - 錢為主。呢啲就因人而異。好似有d人最在乎lunch好唔好食而決定讀邊間咁

hiuching8 發表於 23-4-7 10:13

如果是女生,我會揀港同,較大機會識到有錢仔拍拖,女人最緊要都係搵個有錢老公。如果 ...
哈.讀直資=有錢仔?>>>>>>>這個要求也太高了吧.

PS:假如真係算有錢仔,屙篤尿照下個樣夠唔夠靚先.

猴子爸 發表於 23-4-7 10:23
返學路程真係一個重要因素。如果呂明才就喺我屋企對面,如果係我,或者由一開始都唔考慮港同了。
不過,如 ...

問題係依家兩間差距不大,選小朋友最想讀果間為重要考慮。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊