用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區只英文勁, 但其他科一般點算好
go

東區只英文勁, 但其他科一般點算好 [複製鏈接]

想問下, 如果小朋友只是英文勁, 其他科唔多得,應該屬band 2尾或邊緣人, 東區大抽獎可點填, 小朋友想入反英文班, band 2同band 3既學校有咩邊間多英文班可選擇, 已到大抽獎階段
   6    0    0    0

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 13:09
想問下, 如果小朋友只是英文勁, 其他科唔多得,應該屬band 2尾或邊緣人, 東區大抽獎可點填, 小朋友想入 ...

只有顯理、慈幼
金文泰無英文班
東區無乜好嘅band 2,好多等摺嘅band 3

10090 發表於 23-4-6 13:32

只有顯理、慈幼

這位會員,如果唔識某些區,切勿亂答害人。

回覆樓主:

東區band2還可以,灣仔才沒甚麽band2

想問下, 如果小朋友只是英文勁, 其他科唔多得,應該屬band 2尾或邊緣人, 東區大抽獎可點填, 小朋友想入 ...

想知基本資料先,才答你。

男/女生,老師說了呈1+呈2+呈3後成是B2C生嗎(即不是邊緣人)?

若有叩門申請,官塘區B2的直資英中會考慮嗎?

HK-MAN    發表於 23-4-6 17:13

10090 發表於 23-4-6 13:32
東區叫無乜好嘅band 2?顯理,衛理,劉永生,嶺南衡怡,金文泰,培僑,寶血,福建…
成個港島區至威了.

簡單啲來講 發表於 23-4-6 13:53
東區band2還可以,灣仔才沒甚麽band2

多謝你出聲,我見佢周圍亂答,一看就知佢唔識。

chanti 發表於 23-4-6 13:57
東區叫無乜好嘅band 2?顯理,衛理,劉永生,嶺南衡怡,金文泰,培僑,寶血,福建…
成個港島區至威了.

多謝你出聲,我見佢周圍亂答,一看就知佢唔識。

如果係band 2尾或邊緣人, 入到得少部分英文班的中學都未必爭得入英文班、因要同band 2頭至中學生爭。不如揀多科目用英文教學的學校吧。例如顯理、全級數及science 都用英文教

看看以下中學如何
邊緣人如實際屬B3 衞劉顯無位抽
保守啲可慮其他

衞理 劉永生 顯理
培僑中學# 漢華#
慈幼(男) 寶血(女)

據中學概覽 高中(可選)英文教授
---------------------------------------------------
衞理
數 M1/2 PC(B) (E) (BAFS) 資通

劉永生
(數) 數延 (PCB) (E) BAFS

顯理
數 (PCB) (EG) (BAFS) 資通

培僑中學#
(數) (PC)

漢華#
(數) (M2) (PCB) (GH)

慈幼(男)
數 M1/2 P(CB) (E) 企會^^ 資通 音樂

寶血(女)
(數) [M1]^ [PCB]^ [資通]^

PCB 物理 化學 生物
EGH 經濟 地理 歷史

# 派位直資

^ 據寶血網頁[科目]有中英文班 非全英

http://www.pbss.edu.hk/en/learning_and_teaching/main/96/

http://www.pbss.edu.hk/en/learning_and_teaching/main/96/upload/page/96/self/6373663b66317.png

^^ 據慈幼網頁 企會英教 企管中教

https://www.ssshk.edu.hk/CP/pG/19/18/25

https://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/19/curr_F4_2022-23.pdf

chanti 發表於 23-4-6 14:02
如果係band 2尾或邊緣人, 入到得少部分英文班的中學都未必爭得入英文班、因要同band 2頭至中學生爭。不如揀 ...

答得好。

乙部
1. 衛理/劉永生/顯理
2. 顯理(如乙一無揀)/培僑(直資)/金文泰
3. 嶺南衡怡/漢華(直資)

tpmon 發表於 23-4-6 13:55
想知基本資料先,才答你。

男/女生,老師說了呈1+呈2+呈3後成是B2C生嗎(即不是邊緣人)?

呈一, 二係band 3, 呈三 band 2
尾, 英文有9x .其他5x,6x,7x男仔.
其實最好係用全英教, 因佢中文最弱, 唔知玫瑰崗得唔得, 大家仲有咩提意, 東區或其他區.

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 15:22

請問自1自2那兩間
另外有無報直資 情況如何?

回覆樓主:

我其實幫同事問, 見佢好傍皇, 佢好似選左自行一間有直屬既band 2學校東區,但沒收, 沒有直資在手.
Debby

chanti 發表於 23-4-6 14:02
如果係band 2尾或邊緣人, 入到得少部分英文班的中學都未必爭得入英文班、因要同band 2頭至中學生爭。不如揀 ...

咁即係佢如果係band 2組別, 可以考慮 顯理, 想問佢一級有幾多班英文班.
咁如果真係band 3組別, 係唔係沒選擇, 請大家使教

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 15:29
我其實幫同事問, 見佢好傍皇, 佢好似選左自行一間有直屬既band 2學校東區,但沒收, 沒有直資在手.
...

慈幼? 如心儀此校 可考慮乙1
本區B2生 乙1 基本上穩入
本區B3生 乙1 有機會抽

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 15:22

3次呈分成績不樂觀,大機會是B3生 (請向小學老師確認3次呈分總計算,是B2還是B3生?)

大抽獎乙一可試一間東區B2有開英文班的津校,跟住填東區的B2買位直資。

你的情況,外區的B2和B3直資也要去叩門,如官塘的聖道迦南和將軍澳的匯知。

Poyau 發表於 23-4-6 15:43
慈幼? 如心儀此校 可考慮乙1
本區B2生 乙1 基本上穩入
本區B3生 乙1 有機會抽
明白, 不詔都想知, 入唔入到英文班應該要睇全科成績PS1, 不是看英文, 對嗎?入到, 又要考到入英文班, 真係過完一關又一關.
Debby

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 15:31

咁即係佢如果係band 2組別, 可以考慮 顯理, 想問佢一級 ...

東區B2中學開部份英文班數目,可參考以下post #13。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3847614

你朋友孩子的成績,即使抽入到顯理,未必能入到英文班,要有心理準備。

建議你朋友的孩子讀B2或B3直資英中最合適。
‹ 上一主題|下一主題