用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田大抽獎vs羅定邦offer
樓主: 華華媽咪
go

沙田大抽獎vs羅定邦offer

回覆 chanti 的帖子

冇、我覺得太遠、日日坐車轉車好煩、就近、之所以咁鍾意李國寶就係樓下有車直接到、入到2 i n、自我感覺in得唔錯、好想呢一二日收到李國寶取錄電話!唔使大抽獎⋯⋯來緊家長日問下班主任意見!

如果甲一陳瑞琪、甲二文理、甲三何官乙一張明添、乙二大雄、乙三協同、乙四匯基、
因為今年又話冇叩門位、真係要小心填⋯⋯

何官每年都有幾個位比我哋小學⋯⋯

castle100 發表於 23-4-5 22:26

冇、我覺得太遠、日日坐車轉車好煩、就近、之所以咁鍾意李國寶就係樓下有車直接到、入 ...
我識得的2a都係扣門入到李國寶、所以仲有機會的

castle100 發表於 23-4-5 22:29

如果甲一陳瑞琪、甲二文理、甲三何官乙一張明添、乙二大雄、乙三協同、乙四匯基、
都ok , 你當甲2-3 你當入票性質吧、黃大仙區不少甲一揀文理、甲三何官都冇機。乙二放大雄仲入到?不過入唔到的話、乙三都安全。其實乙二何官可能機會仲大。比我直情乙一何官(聯繫位及公海各抽1次即有2次機會)、乙二協同。

H i早晨·乙部唔係淨係可以本區咩、我唔太清楚點玩法⋯⋯其實我一直心儀張明添、我哋補習老師不建議大雄⋯⋯佢話呢幾年係B 2最低分⋯⋯

castle100 發表於 23-4-6 07:06

H i早晨·乙部唔係淨係可以本區咩、我唔太清楚點玩法⋯⋯其實我一直心儀張明添、我哋 ...
近幾年深水埗區乙部都有何官揀、乙部一向有不少跨區學校、位少但選的人也少。hkpapa 話看分母之餘也要看分子!我記得有band 1 生非乙一入華仁添。EK呢到有位上年乙一入了何官(非聯擊)位。你可同老師八下貴校有冇band 2生揀何官。你個case 乙一入何官太機會過張明添。前幾年唐乃勤太熱、呢2年張記及大雄係大熱

chanti 發表於 23-4-6 10:52
近幾年深水埗區乙部都有何官揀、乙部一向有不少跨區學校、位少但選的人也少。hkpapa 話看分母之餘也要看分 ...
SSP BAND 2 大唔大熱係睇新屋邨入伙。唐乃勤呢幾年OUT左, 張明添 / 莫慶堯 因為新屋邨入伙後變左做乙一大熱。

知道上年有B2生乙一何官入唔到,但相信機會率真係同本區中學差唔多或者更高。始終到B2學校,會以就近入學為主。

大家傾得真開心🤣🤣🤣

點解講啲學校我都唔識嘅!可能我住沙田區🤣🤣

唐有同學個家姐讀緊、麻麻地⋯⋯張係ok、換咗校長

castle100 發表於 23-4-6 07:06

H i早晨·乙部唔係淨係可以本區咩、我唔太清楚點玩法⋯⋯其實我一直心儀張明添、我哋 ...

乙部如有借位可選他區中學

華華媽咪 發表於 23-4-6 11:58
大家傾得真開心🤣🤣🤣

點解講啲學校我都唔識嘅!可能我住沙田區🤣 ...
唔好意思,騎刧左個POST。

castle100 發表於 23-4-6 12:19

唐有同學個家姐讀緊、麻麻地⋯⋯張係ok、換咗校長
乙一唔難揀, 乙二、三先難。應該選校前好公佈叩門安排比家長啦

castle100 發表於 23-4-5 22:29

何官每年都有幾個位比我哋小學⋯⋯

係唔係讀何官的聯繫小學? 如果係,一定要放何官係乙一,先可以用到聯繫位

見你之前話自行長天同瑪神,小朋友係BAND 1尾?
其實可以搏一間他區英中先,
e.g. 沙田林漢光 / 沙田聖心 / 葵青八三

如果小朋友係BAND 2,可以搏沙田鄭榮之 或者填何官

其實SSP區有好多他區BAND 1可以揀,不過要確定小朋友係BAND 1定BAND 2,先落決定

不過都要等今年派位表出左先知有咩他區學校同學額

回覆 lopoto 的帖子

係、要睇呈三排名、如果係B 2 A甲一我想陳瑞琪、咁乙一就何官、班主任話男校係易入過男女校、所以佢建議填長天、叫我唔好黃棣珊!

想問下沙田體藝是否超熱門?

睇返英文比率好似鄭榮芝好過何官、但唔肯定跨區會唔會跌Band!好苦腦!沙田都近樓下有車4個字就到!如果入到係好過深水埗區B 2學校!

我哋呈分二全級排卅名左右、但我哋學校要前廿五先可以去B 1!我就係呢啲1 C 2 A線⋯⋯

castle100 發表於 23-4-6 19:05

睇返英文比率好似鄭榮芝好過何官、但唔肯定跨區會唔會跌Band!好苦腦!沙田都近樓下有 ...
得2個位比深水埗、仲要真係冇band 1 入先有機會比band 2、情況唔同何官咁冇band 1 會揀、起碼機會比哂band 2. 不過就算不入、放協同係乙二都安全既。如果25 個入band 1, 1c-2a 應該係23-28 咁上下

castle100 發表於 23-4-6 19:01

想問下沙田體藝是否超熱門?

體藝無得統一派位,所有學生都係靠自行考入
而且體藝係優先過自一,體藝同自一收都係去體藝

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊