用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 港華 vs 港同
樓主: PolarBear834
go

請教: 港華 vs 港同 [複製鏈接]

PolarBear834 發表於 23-4-4 18:33
聽好多人都講港同非常不錯,但曾經問過一位港同家長(小朋友已經畢咗業升上港大),佢第一時間就答揀港華啦 ...

如果經濟唔係問題, 囝囝又鍾意, 我就一定尊重用家!

如果純家長自己喜歡男校, 咁就說服吓囝囝!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

19801980 發表於 23-4-5 09:36
唔係咁多人平日有時間、有興趣上討論區。
長此下去,EK淪為三姑六婆口舌之爭之地,再無家長願意真心分享。 ...
樓主唔好彩,遇到思覺失調滿腦陰謀論之人

長此下去,EK淪為三姑六婆口舌之爭之地,再無家長願意真心分享。 ...
按照閣下邏輯,即係只可唱好容不下質疑的聲音.那麽,EK淪爲"槍手"汎濫亦是指日可待.

沒有邏輯思維,才是思覺失調.
至於誰缺乏邏輯思維,那就見仁見智了

回覆樓主:

有人一句"我prefer男校多D"都容下

回覆樓主:

唔公佈DSE 5 +成績,又唔係只得藝術學校(e.g. 港華),瑪利曼也沒有公佈DSE 5 +成績,亦犯咗另一紙合約(家長日/speech day 出PowerPoint 講畀持份者知),咁EK應該要質疑瑪利曼,亦要猜測其他讚好家長都可能係槍手。
唔詳細列出畢業生升讀那一個大學課程,庇利羅士亦犯同一誤導資訊(可能BPS 一樣有另一紙合約,係speech day 分享畀家長),M是否應該以用家身份,以身作則,出嚟批鬥BPS先;同時幫BPS 刷數據,增加熱度。
至於,那港華家長問過校長,他又犯咗乜嘢法?唔可以問過校長?唔可以分享資訊?唔可以分享用家感受?還是,港華校長得罪咗EK用戶?
EK淪爲"槍手"唔理想,但淪爲"hater"汎濫亦是指日可待。

正常應該選港同。今時今日如果單單只講百年老校,但交不出業績,是不行啦。

兩間學校成績都唔錯,都有叻同唔叻既學生,人哋點知你小朋友適合邊間呢?自己prefer邊間就邊間吧。
又假如我小朋友斯文靚仔,又有三寸不爛之舌,咁可能prefer佢去男女校囉。

pipeter.john 發表於 23-4-5 17:23
正常應該選港同。今時今日如果單單只講百年老校,但交不出業績,是不行啦。 ...

咁要睇增值指標,齋睇DSE成績係唔夠嘅,好多band 3係高增值而好多band 1係負增值

ekhc    發表於 23-4-8 15:08

回覆 10090 的帖子

對。單看DSE可能不全面。但如果如你所講,那些長期負增長,DSE 又不好的學校,應該很難長期保持B1掛。

對!讚同你的講法!

PolarBear834 發表於 23-4-4 16:19
想請問大家,有港華及港同offer應如何選擇? (地點及學費不是最重耍因素)英文/數學强,普通話OK (小學普教中 ...

港華2022年整體5+過四成 港同更佳

2022年 港同# | 港華 | SJC
-------------------------------------------------------
考生 106人 | 111人 | 126人
3322 84.9% | [76.6-87.4%] | 80.16%

中文5+ 19.2% | 15.3% | 18.5%
英文5+ 59.4% | 47.7% | 59.5%
數學5+ 46.2% | 57.7% | 48.4%
--------------------------------------------------------
CEM5+ 41.8% | 40.2% | 42.3%
通識5+ 41.5% | 19.8% | 34.1%
--------------------------------------------------------
主科5+ 41.7% | 35.1% | 40.2%
整體5+ 45.8% | 40.4% | [·]

選修5+
---------------------------------------------------
英語文學5+ 42.9% | - | 0%

M1 45.5% | 42.9% | 23.8%
M2 59.3% | 68.2% | 40.5%

物理 71.0% | 49.1% | 60.3%
化學 70.0% | 62.7% | 65.0%
生物 54.5% | 50.0% | 54.2%

中史 33.3% | 27.3% | 5.9%
經濟 53.2% | 40.9% | 33.3%
地理 83.3% | 6.7% | 0%
歷史 40.0% | 50.0% | -
旅款 - | - | 0%

BAFS [·] | [35.0%^] | [·]
------------------------------------
企會 38.5% | [^] | 51.9%
企管 15.4% | [^] | 26.7%

資通 30.8% | 43.8% | 16.7%

音樂 - | 0% | 0%
視藝 25.0% | - | 62.5%

體育 33.3% | - | -

聯招
港大 31 | 33
中大 18 | 16
科大 15 | 13
三大 64(60.4%) | 62(55.9%)
其他 29 | 33
學位 93(87.7%) | 95(85.6%)

# 直資
^ 綜合/企會/企管?

港同
https://www.hkugac.edu.hk/explore/our-updates/what-s-on/2022-hkdse-results

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/769/2574/HKDSE_2022.pdf

https://www.hkugac.edu.hk/explore/our-updates/what-s-on/jupas-offer-2022

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/771/2632/JUPAS_2022_v3.pdf

港華
港華2022年文憑試成績 #68
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3864360&pid=49174684

https://web.wahyan.edu.hk/wp-content/uploads/2022/10/Annual-School-Report-2021-22.pdf

SJC
https://www.sjc.edu.hk/academic.php?content=result

https://www.sjc.edu.hk/about_sjc.php?content=plans

https://www.sjc.edu.hk/documents/AnnualReport_2021-2022.pdf

Sing13 發表於 23-4-5 19:33
兩間學校成績都唔錯,都有叻同唔叻既學生,人哋點知你小朋友適合邊間呢?自己prefer邊間就邊間吧。
又假如 ...

睇返DSE 2022 中英數排名,港同15, 港華23, 計埋免費,傳統名男校,兩間學校可能係打和。
話時話,講開排名,好似好耐冇見hkpapa同埋DD仔,希望佢哋會繼續為大家提供排名,因為真係非常實用。

以全港計,女生DSE成績係好過男生,我認為直接將兩校成績比較唔太公平,因為無考慮到系統性的分別

10090 發表於 23-4-5 21:22
以全港計,女生DSE成績係好過男生,我認為直接將兩校成績比較唔太公平,因為無考慮到系統性的分別
...

日校男生5+比例較女生高科目包括
數/理/化/生物/M1/2 經濟 資通 音樂
港同男生主科5+可能低於41.7%?
PCB5+男女合計高於港華 男生更佳?

十分感謝大家的回覆。相信這2間也是很好的學校,我們非常感恩有這樣的offer(小兒級10內,不是最top的)

之後和小朋友再商量一吓先。謝謝你們

如果尖锐的批评完全消失,温和的批评将会变得刺耳。如果温和的批评也不被允许,沉默将被认为居心叵测。如果沉默也不再允许,赞扬不够卖力将是一种罪行。如果只允许一种声音存在,那么,唯一存在的那个声音就是谎言.

回覆樓主:

讀到書學唔到品德,教育既失敗

adriantai 發表於 23-4-7 17:40
讀到書學唔到品德,教育既失敗

谎言恶劣,诽谤更甚

跟小朋友商量後,再加上老師的意見(感謝她們學校假期中都來電!),我哋決定選擇港同。直資學校某程度上資源較多,而且將來有打算到外國升學。交通上,地鐵站步行去港同也感覺方便一點。

我們都間接地問到一個在讀的港同高中學生,他也說十分滿意學校的學習情況(除了同學一般中文科相對比較弱)。

再次非常感謝大家的意見。
‹ 上一主題|下一主題