用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 特首稱政策須考慮學生人數下跌 稍後公布叩門位的處理 ...
go

特首稱政策須考慮學生人數下跌 稍後公布叩門位的處理  

行政長官李家超說,中小學的學生人數下跌,要確保學校營運符合實際需要,教育局正與學校保持溝通。

李家超出席行政會議前表示,最新數字顯示,本港小學生下跌14%,中學則下跌18%。教育局推出的政策需考慮到有關情況,以及有何處理方法,包括學校合併或重置計劃,讓學校有秩序及暢順地按實際情況去營運。

他又說,稍後會公布師生的實際人數,以及包括「叩門位」方面的處理。

RTHK 新聞

咁會否公平, 透明 DD

對我哋自行、直資未有消息嘅係好壞嘅消息⋯⋯

今屆學生自求多福。
好彩係留返少少12/4前畀人諗抽唔抽飛。

個人聯想到,B2尾-B3學校自行階段收生情況係差過預期好多。

回覆樓主:

好在直資4月12日前抽飛,希望欠學額校網家長們能有清晰考慮。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

只是官津?直資不受影響?如果係,就真係高手出招,呢個時候非常準,救直資一命。中下游學校便會收生不足,被縮班合併。政府就可減小教育經費。一石鳥。

TAIOU4    發表於 23-4-4 13:24

lot888 發表於 23-4-4 13:03
只是官津?直資不受影響?如果係,就真係高手出招,呢個時候非常準,救直資一命。中下游學校便會收生不足, ...

直資、私校的話特首難以合併及重置。

我估官校合併,似上年龍翔及九龍工業合併。

mrs.so 發表於 23-4-4 13:08
直資、私校的話特首難以合併及重置。

我估官校合併,似上年龍翔及九龍工業合併。

直資由政府鼓勵去成立 是否推到重來 不是我哋家長決定

回覆樓主:

會唔會所有官津取消叩門位?學位空出直接後備補上。減少流動。

回覆樓主:

希望呢個政府真係用心去攪好個教育啦! 吾好學之前果幾屆正苦甘越改越衰啦!

tkhhung 發表於 23-4-4 13:12
直資由政府鼓勵去成立 是否推到重來 不是我哋家長決定

當然不是家長決定。

推到重來意思是?
沒有直資?似小學由津校轉直資,當收生足夠轉回津校?

Szetimmy0225 發表於 23-4-4 13:27
希望呢個政府真係用心去攪好個教育啦! 吾好學之前果幾屆正苦甘越改越衰啦!
...

認同!

希望不是朝令夕改。

簡單啲來講 發表於 23-4-4 13:15
邊有咁大隻蛤乸隨丫
目的係減少Band 3學校殺校
驚好似二千年o個期班教師失業
今年大抽獎份投名狀應該一早印好晒
唔會在自行或大抽獎加/減位

我覺得最簡單做法就係把叩門改成搬家考量
阻止同校區叩門
只可以住址同區叩門
以上係我尼個非專業人仕o既天真想法
唔知焗腸會唔會同我一樣咁天真 (還是比我更天真...)

B2尾-B3學校自行階段收生情況係差過預期好多。
尼幾年一直係咁??!!

heidya 發表於 23-4-4 13:37
尼幾年一直係咁??!!
從來都唔會有人期待
又何來有預期呢?

heidya    發表於 23-4-4 15:46

mrs.so 發表於 23-4-4 13:32
當然不是家長決定。

推到重來意思是?

前幾年開始自行提早公佈 已經算是好開始 令家長們有得選擇同公平收生 官津之前流失不少top 學生 因怕大抽獎沒能升上心儀中學

簡單啲來講 發表於 23-4-4 13:15
應該係唔可以用留級位收叩門學生,變相係減少學頧。

提前公報自行,從家長們熱烈討論,對直資確實帶來挑戰,如果直資因收生小而結業,學生回流官律,教育經費必然上漲,這不利政府公共開支,更違返好医療自負原則。直資提倡時未能預料移民,出生率情况,當時確能做到均衡局面,但情况現变,政府必需出手救直資,如果今次未能產生明顯效果,救直資策略陸績有嚟。辛苦的還是家長。希望以上猜测純廢話,亦希望高手出招時考慮更周全。

heidya 發表於 23-4-4 13:37
尼幾年一直係咁??!!
前兩年係學位上移,假設3000人交表,但最後註冊得2700人,因為其中300人係短時間做移民決定。但呢個情況官方係做到啲乜,因為未到最後註冊,佢都要預3000個學位。所以早兩年最後有不少B2生入B1中學,B3生入B2中學,B3中學就等運到。

但今年開始移民潮會相對穩定下來,官方就要再規範規則。
(穩定唔係話無人移民。只係有交表的都係諗住繼續讀,安排左移民的就一心等飛走就無交表。)
如果今年淨返2400人報,B1 B2 B3 就各食800人。宜家官方係諗掂樣限制人向上流,因為B1多5%咁B2就會多左10%。
1. 之前有數據大約50600人升中,實際可能比呢個數字少好多。
2. 唔好以為B1 B2 中學會好樂意B3中學殺校。係學生上移的情況下,同時好大機會拉低學校成績。現實係支助不變下(例如小班),對學校嚟講收少啲學生好過濫收。因為保持校譽成績先可以留到最後。
3. 官方都唔想短時間內殺校太多。第一,政治問題,第二,利益分配問題,第三,操控平衡。

heidya    發表於 23-4-4 15:52

Szetimmy0225 發表於 23-4-4 13:27
...
這群不是支持政府的嗎?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊