用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教大家。已有B2直資,但應選擇大抽獎嗎? ...
go

請教大家。已有B2直資,但應選擇大抽獎嗎?

好想同大家報喜。
仔仔昨天11/7早上in完真道即收
之後再去李國寶叩門,再通知收仔仔。很感恩
仔最心儀是李國寶
求大家的意見(emoji)(emoji)☺️

小兒呈一呈二屬B2A-1C組別,呈三升返上企穩B1C,本身已有聖道直資。

因仔仔鍾情直資,自行其實報了銘基及陳喇,不過同仔仔分晰學校後,他都是鍾情直資學校,所以最後無去面試。)
仔英數較好

現時仔仔呈三升返上B1C,想問如果將軍澳出油麻地校網會跌Banding 嗎?(因轉了校網在油麻地區) 只知油麻地區得聖方濟同銘基係B1C

因為見仔仔升上B1C就諗緊會唔會大抽獎,
但如果會跌Banding就應該照原本計劃7月叩門直資(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

kam011 發表於 23-4-4 01:33

小兒呈一呈二屬B2A-1C組別,呈三升返上企穩B1C,本身已有聖道直資。

無自行正取而抽飛可否大抽獎如謎?
有待有此經驗家長/知情人仕分享

大抽獎組别計呈1+呈2+呈3
呈1+呈2 邊緣人 B2A-1C
呈3 企穩 B1C
先要確定 呈1+呈2+呈3 是否 B1
另外 B1C 跨區有可能跌 Band

算吧,聖道迦南有band 2,入去考頭幾名更自信

heidya    發表於 23-4-4 06:46
heidya    發表於 23-4-4 06:46

「同仔仔分晰學校後,他都是鍾情直資學校」

用家都咁鍾意,就讀 STCC 吧,抽獎又唔保證抽到間佢都鍾意嘅

大抽奬階段要呈一呈二呈三加埋3次計banding, 所以最後都未必係band 1生, 所以要問返學校!

另外如果咁轉區(TKO →油尖旺)有機會跌banding!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

自行冇面試,可能安排你入後備條龍....7月11放榜可能派到自1或自2...! 到時你唔好話自己冇填過而派到呢兩間學校,又或者成績差過你會派得好過你.

HK-MAN 發表於 23-4-4 08:19
自行冇面試,可能安排你入後備條龍....7月11放榜可能派到自1或自2...! 到時你唔好話自己冇填過而派到呢兩間 ...
自行時RO係B1C-B2A再加無面試,兩間自行後備入的機會都好微好微。樓主要諗的就係直資抽唔抽飛再去博大抽獎。

樓主小朋支呈三成綪如果係有B1B以上名次,拉返呈一二B1C~B2A,都應該穏陣。
但如果只係呈三B1C名次,拉返總名次到B1C,轉區就真係有少少危險。

亞仔like STCC D咩?這樣是英中, 又幾谷下, 位置又較較為丟脚, 除非阿仔鍾意坐車?

同意多了解作為用家的孩子想入讀某所中學的心態, 並協助他們多方面分析!

加油!

HK-MAN 發表於 23-4-4 08:19
自行冇面試,可能安排你入後備條龍....7月11放榜可能派到自1或自2...! 到時你唔好話自己冇填過而派到呢兩間 ...

無面試,恐怕後備隊都無份

如果係呈三升上1C,不如再考好畢業試,叩門自行兩間

TAIOU4    發表於 23-4-4 21:15

LeeCC 發表於 23-4-4 11:11
無面試,恐怕後備隊都無份

如果係呈三升上1C,不如再考好畢業試,叩門自行兩間
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3875280

叩門位有變數

10090 發表於 23-4-4 06:43
算吧,聖道迦南有band 2,入去考頭幾名更自信

係,我都有同仔仔咁樣講。
但佢心儀LKP,未有消息

gracelam 發表於 23-4-4 07:31
大抽奬階段要呈一呈二呈三加埋3次計banding, 所以最後都未必係band 1生, 所以要問返學校!

另外如果咁轉 ...

明白,謝謝解答。
因為七月已搬家,所以已經轉了校網。所以如果聽大家講跌banding,就可能不抽飛

strawberrychic 發表於 23-4-4 07:15
「同仔仔分晰學校後,他都是鍾情直資學校」

用家都咁鍾意,就讀 STCC 吧,抽獎又唔保證抽到間佢都鍾意嘅

係,之前仔仔鍾意直至無可否認,可能聽到我同老公講直資資源好d…但到自行分析嘅時候,我話其實某啲津校資源都唔一定差。
繼而仔仔就話銘基校舍太細,唔鍾意。

kam011 發表於 23-4-4 11:26
明白,謝謝解答。
因為七月已搬家,所以已經轉了校網。所以如果聽大家講跌banding,就可能不抽飛
...
好奇小學幾多人?名次幾多?點解咁肯定B1C-2a?

KL1網都要怕大抽獎?

kam011 發表於 23-4-4 11:29
係,之前仔仔鍾意直至無可否認,可能聽到我同老公講直資資源好d…但到自行分析嘅時候,我話其實某啲津校資 ...
可以首選循道.
假如循道VS聖道,你話EK會否一面倒?

worldcat 發表於 23-4-4 09:47
自行時RO係B1C-B2A再加無面試,兩間自行後備入的機會都好微好微。樓主要諗的就係直資抽唔抽飛再去博大抽獎 ...

是的,都明白如果自行冇面試大抽獎嘅機會都很渺茫,陳喇其實係篩選個學生先可以面試,我哋也收到信面試,不過最後仔仔都沒有去。
因為自行時仔呈一,二的成績都只得B1C-2A所以我認為銘基都係陪跑
,之後再有陳喇面試信,再同仔分折後,佢又話唔去,我就諗陳喇同聖道Banding 可能差不多,車程陳喇更不方便,就沒有去面試了。

kam011 發表於 23-4-4 11:36
是的,都明白如果自行冇面試大抽獎嘅機會都很渺茫,陳喇其實係篩選個學生先可以面試,我哋也收到信面試, ...
"是的,都明白如果自行冇面試大抽獎嘅機會都很渺茫"

這一句,邏輯何在?

vin105 發表於 23-4-4 10:33
亞仔like STCC D咩?這樣是英中, 又幾谷下, 位置又較較為丟脚, 除非阿仔鍾意坐車?

同意多了解作為用家的 ...

其實佢主要去到STCC校舍大,同埋我們就是喜歡英中,當時面試老師也很nice,就係位置是較不方便,但其他近的直資我們也等緊消息。
谷這一點我也有聽過,也有同仔仔講過,其實係我們心儀學校入邊,好似谷嘅程度也差不多。

medicine 發表於 23-4-4 11:37
"是的,都明白如果自行冇面試大抽獎嘅機會都很渺茫"

這一句,邏輯何在?
反而上年呢度有人講過,唔去面試都自行收咗(唔係學校取消面試)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊