用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位觀塘區,請指教~
樓主: 小夫人
go

統一派位觀塘區,請指教~ [複製鏈接]

lopoto 發表於 23-4-3 23:16
先選他區band 1校,我見上年有銀禧/華英/德愛/可立,仲有d將軍澳同東區的

你講呢幾間都有借位比觀塘,我較喜歡德愛&何蔭棠
如果放2間借位的話,乙4放呂郭安全嗎?擔心呂郭放太後會比其他人抽咗會跌到B2尾嘅中學~

小夫人 發表於 23-4-3 23:22
你講呢幾間都有借位比觀塘,我較喜歡德愛&何蔭棠
如果放2間借位的話,乙4放呂郭安全嗎?擔心呂郭放太後會比其 ...

試想假如呂郭盡收B1生 為何英中落車?

Poyau 發表於 23-4-4 00:11
試想假如呂郭盡收B1生 為何英中落車?

請教:係咪落得車一定唔會再係B1架喇?
例如梁式芝/呂郭,還可視之爲b1c/2a嗎?

jesswu 發表於 23-4-4 01:15
請教:係咪落得車一定唔會再係B1架喇?
例如梁式芝/呂郭,還可視之爲b1c/2a嗎?
...

上年落車英中差不多全部末達B1水平
聖呂/梁式芝/呂郭/劉金龍/元公/鄭榮之
除咗循道仍屬B1

樓主女兒如英文弱,但有1b,c成绩?1. 是英文真的很差,還是稍稍弱一點?2. 如真英文弱,代表中數強?3. 最差情况是估錯band. 真要小心想想,1b,c成绩是學校前列生,有一定能力。好好惡補英文,對升中,往後都非常重要。

lot888 發表於 23-4-4 08:24
樓主女兒如英文弱,但有1b,c成绩?1. 是英文真的很差,還是稍稍弱一點?2. 如真英文弱,代表中數強?3. 最 ...

女兒3次呈分中,數,常,音樂都9X分
英文較弱,3次呈分7X至8X分

女兒考完呈二開始有補習英文 ,都見到有進步

你女兒成绩真係唔錯,英文不能說好,但绝不差。見你多次強調跟唔上,係你冇信心或是女兒真的跟唔上?你有信心,女兒就有信心,困難可解決。抽1b學校,又不是神校,女兒是可應付。培道自行失敗可能女兒不善面試,但以成績,很大机會已在後備名單,但我個人覺得可再上试一级或半级學校。

lot888 發表於 23-4-4 22:24
你女兒成绩真係唔錯,英文不能說好,但绝不差。見你多次強調跟唔上,係你冇信心或是女兒真的跟唔上?你有信 ...

女女從疫情開始英文就退步,佢知道自己英文差更加唔想接觸 近3個月搵咗老師補英文明顯好咗,冇咁抗拒,而家肯做下英文練習

其實順利天主教咁熱,乙1會唔會都有機會入唔到?

回覆 lopoto 的帖子

請問銀禧是觀塘個間定銀禧會督?知唔知九龍城區如果甲1揀銀禧會督,入嘅機會大嗎?

sam_sam15 發表於 23-4-4 23:48

請問銀禧是觀塘個間定銀禧會督?知唔知九龍城區如果甲1揀銀禧會督,入嘅機會大嗎?
我講緊九龍塘間銀禧,如果係九龍城區,真係咁鍾意銀禧,甲一揀完,乙一都仲可以揀,乙一入的機會一定大過甲一

非常大。

小心對完整校名:
- 九龍城的何明華會督銀禧中學是B1校

- 官塘的香港聖公會何明華會督中學是B3校

sam_sam15 發表於 23-4-4 23:46
其實順利天主教咁熱,乙1會唔會都有機會入唔到?

觀塘區男女官津順天居首
乙1首選 聖言(男)/藍祿(女)/順天
順天統乙78個位 試想有多少乙1
‹ 上一主題|下一主題