用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學
樓主: ha@ha
go

九龍真光中學  

iamok 發表於 23-5-23 15:16
請問可唔可以透露係邊一間女校喺自行收咗你嘅小朋友呀?

估計樓主應該說培道

回覆 travelman 的帖子

培道比九真banding高?! 我覺得差唔多咋喎! 有啲人仲話培道係B2A
定係你想講培正呀?

回覆 micmicb 的帖子

唔好怪我咁樣問, 你肯定你個女係B1B?!  講真句如果九真連B1B都唔收咁究竟佢地收咩成績既學生呀?!  如果我女有B1A都唔會揀九真啦, 大把女校好過佢啦 (sorry好似有點倒米哈哈)

PuffyBobby 發表於 23-5-23 15:54

培道比九真banding高?! 我覺得差唔多咋喎! 有啲人仲話培道係B2A

我當然是讲笑,培道2A, 但好多人觉得佢同1A差唔多,正如九真,讲讲下,勁过女拔一样。

PuffyBobby 發表於 23-5-23 15:54

女校喎,定係聖家?

回覆 PuffyBobby 的帖子

我幾肯定個女係Band 1B嘅☺️
學校(小學)果張「Banding紙」唔計丫
咁最後「自行階段」有offer 果間學校,
banding 係高過「九真」,我諗應該反映到個女嘅Banding啩!

「自行階段」其中一間揀「九真」,係我個女嘅意願。
我地參觀完「九真」,都覺得呢間學校唔錯嘅,
因為見到啲學生都幾乖、主動同埋自信。

我知道「九真」近年係升緊嘅,但我當時揀佢,真係有啲掙扎。但我都要顧及「用家」(我個女)嘅意願。

最後竟然Banding 高啲果間有offer,「九真」反而冇。
我都幾好奇今年「九真」「自行」收緊咩Banding嘅學生。

P.S.: 有offer嘅,唔係「培道」。

我都記得之前有人講今年九真連B1B都唔收, 所以我都好好奇究竟自行收生水準有幾高

好的,我正式宣布:九真係band 1a中學,四間真光之首,油真要讓路了

PuffyBobby 發表於 23-5-24 10:46

我都記得之前有人講今年九真連B1B都唔收, 所以我都好好奇究竟自行收生水準有幾高 :qu ...

可能有超過40個 b1b人申請,所以有部份落空

PuffyBobby 發表於 23-5-24 10:46

我都記得之前有人講今年九真連B1B都唔收, 所以我都好好奇究竟自行收生水準有幾高 :qu ...

其實係咪都要睇埋對手?可能多ranking 接近的學生揀,可能只係RO爭好少而唔夠位收。

同理,拎住同一成績,入坑真機會大過入油真,但上年DSE坑真稍勝,皆因揀坑真嘅人相對少

feifei_baby 發表於 23-5-24 22:20
其實係咪都要睇埋對手?可能多ranking 接近的學生揀,可能只係RO爭好少而唔夠位收。

同理,拎住同一成績 ...
之前有EK家長話band 3入到曾肇添,只要你信就可以了,唔使睇數據的

hiuching8 發表於 23-5-24 21:15
好的,我正式宣布:九真係band 1a中學,四間真光之首,油真要讓路了

不要這樣,學校成績有升有跌,為了細路,大家討論吓,不要太放在心上。

升中後,學生還有很多挑戰。

回覆 jesswu 的帖子

或者咁講啦, 當大家都係差不多成績既時候學校就會揀啲有課外活動表現, 又或者有其他出色表現既學生, 所以就算係B1B都未必係一定收.  同埋我之前都講過, 九真比較喜歡乖巧文靜斯文既女仔, 所以面試表現都重要呀

GCG 發表於 23-4-16 20:06
妳好似好憎呢間小學咁bo,鬧足十年了,但又一路鬧人地一路升branding, 現在已經全英啦。
...

吓! 邊句鬧? 唔中意睇ge 咪轉台lor...冇人逼妳睇ga....一眼睇哂, 唔通話大過 "女BUT" 咩... 幾有村校feel ga....

hiuching8 發表於 23-5-24 21:15
咁D妹妹真係叻ga, 應該叻過校長D語文程度ga...

憫母 發表於 23-5-26 10:50
咁D妹妹真係叻ga, 應該叻過校長D語文程度ga...

激吓你

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23674638

我點會男女男le..... 妳真係....Good Job!!! 得閒UP吓呢篇極品俾人fact check都幾好ga...仲有間small ge 村校俾人睇吓實用面積... 我都係要改下口唔叫small ,叫tiny 好la...

PuffyBobby 發表於 23-4-17 12:20
回覆 ha@ha 的帖子

我女依家係九真學生, 希望幫到你.
不如搵d九真同學分享下讀得開唔開心。

https://####/zh-hk/ssp/school/378

培道完全….

DSE 英文 level 4  只係得27.4 % 跟香港平均一樣….

女校其實大多起碼8、 9 成人考到 level 4 or above in English.

lawiskcyu 發表於 23-5-21 23:26

謝謝你的指導,你的話是事實,聽聞當年津校想轉直資,九 ...
2023年DSE成績已經公佈,33222比率係約八成(估計係低於八成),比2022年的高於八成為低,比2019年的88%更是大幅下降約一成。家長最關心的英文科和數學科的level 5比率是低於全港平均,成績未如理想。李校長沒有神仙棒,只是一個普通校長吧。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊