用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學
樓主: ha@ha
go

九龍真光中學   [複製鏈接]

hiuching8 發表於 23-4-4 17:27
轉成英中係唔等於轉成band 1的,好多英中係band 2的,例如德愛、陳瑞祺、沙田聖心、屯門官立
...

德愛直接b2了?

bananaGi 發表於 23-4-20 21:00
德愛直接b2了?

據 hkpapa 德愛降去B2A-1C

Poyau 發表於 23-4-20 21:28
據 hkpapa 德愛降去B2A-1C

都好d...

bananaGi 發表於 23-4-21 09:10
都好d...

德愛2022年文憑試成績

年份 3322率 | 聯招取錄
----------------------------------------------------
2022 >73% | about 71%
2021 >73% | 72.1%
2020 >80% | 84%
2019 about 80% | 79%
2018 86% | 77%
2017 80.0% |  67.5%
2016 88.4% | 66.7%
2015 75.4% | 62%
2014 80.1% | 46.2%
2013 75.7% | 42.5%
2012 [·] | [·]

School Plans & Reports
https://www.takoi.edu.hk/category/abt_toss/School_Plans.php

School Report 2021-2022 (p.21)
https://www.takoi.edu.hk/03_files/02_aboutTOSS/2122/School%20Report_2021-2022.pdf

2022 JUPAS Results
https://www.takoi.edu.hk/category/home/2122/12.08.2022.html

回覆 hiuching8 的帖子

嗰位家長係咪撈亂咗真光女書院 (油真) 同埋九龍真光中學 (九真) 呀? 咁油真好多人都話係B1A既, 而九真係B1C, 佢地好積極地谷班學生做B1B, 呢個亦都係事實
老老實實, 如果阿女唔谷得或者阿媽唔捨得個女俾人谷就唔好入九真, 仲有家長要有財力俾個女出去食"補品", 如果唔係都會讀得好吃力.  呢個係我既意見

小女(Band 1B) 失落於「自行」階段。
但4月頭我收到九真電郵,邀請小女到校園參加活動。

活動只係畀學生參與,家長毋須陪同出席。
我個女參加之後好開心(上模擬課堂),
不過活動完畢之後我冇再收到後續相關資訊。

收到邀請我係感到好驚喜,但另一方面又諗唔通活動背後嘅含意。

請問有冇家長知道?

請問大家知唔知如果自行冇揀九真,會唔會唔接受叩門申請呢?

joe126511 發表於 23-4-27 03:34
請問大家知唔知如果自行冇揀九真,會唔會唔接受叩門申請呢?

九真2023年叩門申請無寫要自行有揀

https://www.ktls.edu.hk/zh/docs-zh/admission-forms/

I. 中一新生

一. 申請方法
1. 申請日期:2023年7月11日(星期二) 上午8:30至下午12:00
2. 索取申請表方法:從本校網頁下載(http://www.ktls.edu.hk)
3. 申請方法:申請者須親身到本校遞交申請 (恕不接受郵遞、傳真或網上申請)
4. 申請費用:港幣五十元正
5. 遞交文件:
– 已填寫之申請表和相片一張
6. 核對文件:
– 小五及小六成績表正本
– 中一學位派位証正本
– 已填寫於申請表上的課外活動證明,以及社區服務或獎項證書正本
– 推薦信(如有)

二. 考試事宜
**所有申請者均需參加以下考試。
考試日期:2023年7月11日(星期二)
考試時間:下午1:45至4:45
評核科目:中文、英文和數學(中英對照)

三. 結果公佈
2023年7月13日中午12時或以前致電通知獲取錄者。

Poyau 發表於 23-4-27 12:33
九真2023年叩門申請無寫要自行有揀

https://www.ktls.edu.hk/zh/docs-zh/admission-forms/

唔該晒,因早兩年網上講座校長講過要自行揀過先會比叩門,今年冇講的話咁要準備定(emoji)預防萬一

micmicb 發表於 23-4-26 17:39
小女(Band 1B) 失落於「自行」階段。
但4月頭我收到九真電郵,邀請小女到校園參加活動。

有幾多人一齊上?  似係後備生暗示??  

九真至從換咗李校長後banding就一直升leval,在幾年前就以經係Band 1㗎,大家可以係bigexam度查下

toewai 發表於 23-5-20 23:22
九真至從換咗李校長後banding就一直升leval,在幾年前就以經係Band 1㗎,大家可以係bigexam度查下 ...
個人建議你學好中英文和fact check假資訊才回覆吧

hiuching8 發表於 23-5-21 07:29
個人建議你學好中英文和fact check假資訊才回覆吧

其怪,九真每年都有公佈DSE成績,學校升跌有目共睹, 她的說話有何錯呢?請指正。

回覆 lawiskcyu 的帖子

學校成績升一定喺事實,但吹到好幾年前就band1就有啲那過。今年先換EMI。
換轉講,如果好幾年前就band1.咁現在仲喺band1C左右成績,咁這幾年就無咩進步。

不如問下九真家長們實際上喺邊個說法先啱?

lawiskcyu 發表於 23-5-21 15:41

其怪,九真每年都有公佈DSE成績,學校升跌有目共睹, 她 ...
1.好多錯別字
至從-->自從
leval-->level
以經-->已經

2. bigexam沒有公信力,不是官方資訊

3. 教育局最後一次出norm table for pre-S1 attainment test係2018年
2018年九真中一中文科成績最好 係約79 percentile
英文科係約73 percentile
數學科係約59 percentile
結論:九真中文科和英文科係全港頭三分一內,但數學科同全港頭三分一有好遠距離,我認為話佢係全band 1可能有誇大的成份
https://www.ktls.edu.hk/wp-content/uploads/2020/10/2019-2020-%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%91%8A.pdf
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/CM_on_Norm_Table_2018_EN_195_2018.pdf

4. 九真DSE成績有下降趨勢
請參考以下35#
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873286&page=2&pid=49184911#pid49184911

5. 全港學生人數下跌得好勁,家長偏愛直資,津校升level有想像中咁簡單嗎?

hiuching8 發表於 23-5-21 18:23
1.好多錯別字
至從-->自從
leval-->level

謝謝你的指導,你的話是事實,聽聞當年津校想轉直資,九真就是排在X華之後,可見直資在學界的位置。

其次,我想九真這老校經歷大大小小的改革,由落後再跑回來,可見辦學團體的誠意,這是可敬的。

當年 李校長 把 九真小學 由 中小 轉 英小 ,這些學生會於今年(Y2023) 參加 DSE , 這才是真正看見改革後的 九真 實力,”百年樹木,十年樹人‘’, 這話是不假的。

看看今後的 DSE 才作結吧!

回覆 Joe8889 的帖子

我係現時九真家長, 其實呢間學校既banding喺EK都不斷有人討論 咁大家認為係乜咪係乜嘢囉, 拗咩呢? 至於有人話幾年前已經係B1, 幾年前即係幾時? 如果係三四年前可能係, 但再早之前我就唔敢講喇因為我女都未入去讀書 不過咁, 近呢兩屆 (即係2021-22同埋2022-23) 既中一自行收生既水準高咗, 有人話B1B都唔收我都嚇咗一跳!  所以我諗九真係一個潛力股, 至於潛力有幾勁同埋幾時爆發小宇宙就真係無人知喇.  

PuffyBobby 發表於 23-5-22 11:03
回覆 Joe8889 的帖子

我係現時九真家長, 其實呢間學校既banding喺EK都不斷有人討論 咁大家認為係乜 ...

其實主要見到熱血校長,知道學生前景滿有希望,才為她講兩句。

當年 林護 就是請了一批 熱血老師才有今天的成就。

回覆 PuffyBobby 的帖子

係呀,我個女(Band1B成績)響「自行階段」都冇被「九真」取錄。反而另一間Banding較「九真」高嘅女校,就有offer。

所以我覺得「九真」今年響「自行階段」嘅收生要求,係提高咗好多。

micmicb 發表於 23-5-23 12:53
回覆 PuffyBobby 的帖子

係呀,我個女(Band1B成績)響「自行階段」都冇被「九真」取錄。反而另一間Banding ...

請問可唔可以透露係邊一間女校喺自行收咗你嘅小朋友呀?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊