用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教前輩們
樓主: Heihei20170318
go

請教前輩們 [複製鏈接]

Heihei20170318 發表於 23-4-4 08:34
回覆 HK-MAN 的帖子

係呀,有個朋友的仔,明明同我個女成績差唔多,但考全級十五名,二線小學,仲話佢係ba ...

級15/全級多少人?
假設B1佔⅓ 全級100 120 150人大不同

HK-MAN 發表於 23-4-4 08:44
考試深淺都唔同架,唔係咁樣比較。就算同校都唔可以死用分數去計算…其實你根本唔明個升中遊戲。你了解先啦 ...

求學不是求分數 係求級數

Poyau 發表於 23-4-4 09:00
求學不是求分數 係求級數
咪係,佢話自己係一線學校,人地係2線就一定高級過人(這是我個人感受)。有問冇答都唔知點指教佢。

HK-MAN 發表於 23-4-4 09:12
咪係,佢話自己係一線學校,人地係2線就一定高級過人(這是我個人感受)。有問冇答都唔知點指教佢。 ...
如果真係SSP官津一線係得瑪神小係無名次加唔會講BAND幾,呢樣係人哋學校"教學理念",入讀前就應該已經知。呢間學校平衡分82分,基本上係中游份子。頭一浸(BAND 1A~1B)低過90分都唔洗諗。識諗一定係報考直資試水溫。

唔止呢間學校,就算全港計都唔存在小五小六"年年有好多勁人插班"呢回事。呈分試影響大,正常家長都唔會亂轉校。
應該係好多學生到小五小六先發力,不進即退現象係會好明顯,自己小朋友畀人追過就唯有更加努力。

一二線小學都好,級15話就話B1A,但自行入到B1A先算。小學講到學生骨格精奇都無用,自行到邊啲學校就一眼睇晒。到大抽奬B1A B1B B1C咪樣咁抽。

worldcat 發表於 23-4-4 09:38
如果真係SSP官津一線係得瑪神小係無名次加唔會講BAND幾,呢樣係人哋學校"教學理念",入讀前就應該已經知。 ...
好有道理。小五小六大把後浪,不進則退是主因。

HK-MAN 發表於 23-4-4 10:27
好有道理。小五小六大把後浪,不進則退是主因。

係,自己個仔英文由小三小四級60~70去到小五小六級20~30。
但中文/常識就掉轉由級10跌到去級30~50。

啱啱呈三仲驚嚇,英文分科上到級10內,但中文發神經去到級80。
如果唔係數常正常,已經肯定總名次仲係B1,咁就要驚多兩星期係假期後先知實際名次。

worldcat 發表於 23-4-4 10:41
係,自己個仔英文由小三小四級60~70去到小五小六級20~30。
但中文/常識就掉轉由級10跌到去級30~50。
大上大落…

HK-MAN 發表於 23-4-4 10:44
大上大落…

我成日都話我個仔成績就好似摘骰仔咁,1至6都有可能。好可以好好(對我嚟講),但差起上嚟都可以係預計之外。

Heihei20170318 發表於 23-4-3 08:57
請問小朋友讀深水埗一線小學,但學校唔肯比名次,自己略略計算過三次呈分,平均分大約82分,請問是什麼band ...

學校唔比名次,咁學校都要比banding, 我覺得你可以問下學校
‹ 上一主題|下一主題