用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教前輩們
go

請教前輩們

請問小朋友讀深水埗一線小學,但學校唔肯比名次,自己略略計算過三次呈分,平均分大約82分,請問是什麼banding ,謝謝大家!!

回覆樓主:

分數係估唔到banding嘅,一定要睇名次。
當個好爸爸

回覆樓主:

吾比名次 甘點樣報中學呀?係咪當全部Banding 1A 呀!

瑪神小?

回覆 Heihei20170318 的帖子

無講名次,都有講banding,據我所知的SSP一線小學

其實唔太明白,如果插好多叻的學生,本來往年平均82-83分是65-70名次,但因插多了學生,可能平均分82-83變咗名次係75之後,本來係band one生變咗做band two生囉,是不是這樣嗎?

Heihei20170318 發表於 23-4-3 13:17
其實唔太明白,如果插好多叻的學生,本來往年平均82-83分是65-70名次,但因插多了學生,可能平均分82-83變 ...

你係咪唔係今屆P6?
淨睇分數無意義,年年都有浮動,要有名次或者banding才有用

Heihei20170318 發表於 23-4-3 08:57
請問小朋友讀深水埗一線小學,但學校唔肯比名次,自己略略計算過三次呈分,平均分大約82分,請問是什麼band ...
講分數冇意思

如果你學校係有20個Band 1位, 咁岩有20個學生係100分, 咁就算你個小朋友係考99分, 都只係Band 2

Heihei20170318 發表於 23-4-3 13:17
其實唔太明白,如果插好多叻的學生,本來往年平均82-83分是65-70名次,但因插多了學生,可能平均分82-83變 ...

即係你而家係邊緣人身份是嗎?講講你自1,自2係邊兩間學校,有冇得面試,有冇得2nd in…咁都可以估下你banding

hkhk8888 發表於 23-4-3 13:39
講分數冇意思

如果你學校係有20個Band 1位, 咁岩有20個學生係100分, 咁就算你個小朋友係考99分, 都只係Ban ...
係囉,講RO。特別係邊緣人..低名次可能係b1,高名次果個反而係B2都會發生架。

直接問校長,唔講名次點揀學校

我間小學會派張紙仔寫小朋友咩band同band1abc

Heihei20170318 發表於 23-4-3 08:57
請問小朋友讀深水埗一線小學,但學校唔肯比名次,自己略略計算過三次呈分,平均分大約82分,請問是什麼band ...

學校無講Band幾 要靠自行/直資推敲
請問自1自2那兩間 有無選中面試?
直資那間有面試/取錄?

回覆 Heihei20170318 的帖子

都係㗎
每年都勁多叻人插班
自己排名就會越嚟越後囉

回覆 hkhk8888 的帖子

照你咁講,是不是99分去到教育局到都係band two嗎?教育局是不是不會再排名次嗎?謝謝回覆!

唔肯畀名次,都會講係 top 幾多 % 掛(上中下游)?

如果乜都唔肯講,咁可以問過往呢個位置入到咩學校,有冇考入到直資。

用校名去估自己能力。e.g. 第一輪考到英華書院/匯基,肯定係 Band 1B+,如果入讀基崇/培基/LKP,咁應該係 Band 1C/2A 等等。再唔係問埋過往幾多人入讀英中 (肯講 banding 就 perfect 啦),班主任建議乙一擺咩,黎判斷下自己位置。

1998Ruby1998 發表於 23-4-3 21:21
唔肯畀名次,都會講係 top 幾多 % 掛(上中下游)?

如果乜都唔肯講,咁可以問過往呢個位置入到咩學校,有 ...
又或者講咗又唔多肯接受現實….例如話你接近b1..但明明考平均分數低過自己少少既反而話係b1..

Heihei20170318 發表於 23-4-3 21:11
回覆 hkhk8888 的帖子

照你咁講,是不是99分去到教育局到都係band two嗎?教育局是不是不會再排名次嗎?謝 ...

呈分排名計加權標準分 非計原始分
去到EDB 按呈分排名 得配對分
配對分才用於計全港/本區組别

回覆 HK-MAN 的帖子

係呀,有個朋友的仔,明明同我個女成績差唔多,但考全級十五名,二線小學,仲話佢係band 1A添,真心好奇怪,如果係咁,早知讀二線小學喇!

Heihei20170318 發表於 23-4-4 08:34
回覆 HK-MAN 的帖子

係呀,有個朋友的仔,明明同我個女成績差唔多,但考全級十五名,二線小學,仲話佢係ba ...
考試深淺都唔同架,唔係咁樣比較。就算同校都唔可以死用分數去計算…其實你根本唔明個升中遊戲。你了解先啦!