用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請提醒子女們於機場時亦要小心留意自己嘅財物 ...
go

[英國] 請提醒子女們於機場時亦要小心留意自己嘅財物

我女昨日於Manchester 上機返香港,過海關時,佢如常咁將背囊同手機放入膠盆,個盆放上運輸帶後,佢自己行過檢測機,去運輸帶另外一邊等。個盆出到嚟,竟然冇咗個手提電話,馬上同個關員講,過關員叫佢搵清楚會唔會响啲袋入面,我女好肯定咁話自己直接放個電話入盆,因為呢個係過海關嘅要求,我女請求啲關員搵吓,懷疑係咪跌咗落運輸帶。佢前前後後都係自己同校返港嘅同學,冇理由比其他旅客攞咗,大家開始聚埋一齊等,過關員仲問佢係唔係要等到搵到為止。結果,十分鐘後,有個關員話搵到部手機俾返我個女。

咁嘅狀況,大家心知肚明。所以各位家長請提醒仔女,任何時候都唔好掉以輕心。過關時,記得自己放咗乜嘢落個盆度,如果我個女唔係立即同埋堅定咁話俾對方知,個手機係喺30秒前放咗入個盆度,又或者佢離開咗海關嗰個範圍先醒覺冇咗部手機,咁應該唔使旨意攞得返。

Thx info

英國機場都出現咁既情況?,之前係聽東南亞機場會出現關員夾埋偷你銀包錢,見有銀包放起膠盆到,就叫前面果個搜下你身拖吓時間,照XRay 果個即刻起銀包偷錢再放返去,點都好,真係望實自己財物出嚟,比後面偷咗都唔好。

謝謝提醒。
http://hk.myblog.yahoo.com/

yuyueng 發表於 23-4-2 15:03
英國機場都出現咁既情況?,之前係聽東南亞機場會出現關員夾埋偷你銀包錢,見有銀包放起膠盆到,就叫前面果 ...

同意,估唔到響英國嘅機場都有咁嘅事。我女响等待嘅時候用同學嘅電話話我知,我用Find Friend App去check,已經冇咗個電話嘅訊號,佢iPad同AirPod 就顯示响機場。佢打電話俾自己個電話係長響。
個關員「幫」佢搵番時,個電話係熄咗機,我女話佢放個電話時係冇熄機嘅。
我叫佢以後放財物入個盆時扮自言自語大聲講放低咗乜嘢同埋一共幾多個items, 等有心人吾會向佢落手。
Lilypie 5th Birthday Ticker

aylau 發表於 23-4-2 10:25
我女昨日於Manchester 上機返香港,過海關時,佢如常咁將背囊同手機放入膠盆,個盆放上運輸帶後,佢自己行 ...
但係咁短時間,由膠盤入去X ray 機到出返嚟嗰陣,啲關員點樣偷到個電話? 因為我以前喺加拿大都試過,自己睇住放咗個小袋仔落膠盤,一過咗x ray 機出到黎就冇咗。 搵咗一大輪都唔見, 真係好似變魔術咁失咗蹤。 到而家我都諗唔明

ckmammy 發表於 23-4-2 16:06
但係咁短時間,由膠盤入去X ray 機到出返嚟嗰陣,啲關員點樣偷到個電話? 因為我以前喺加拿大都試過,自己 ...

加拿大都有….

回覆 aylau 的帖子

Thx info
其實係一家四口子

aylau 發表於 23-4-2 15:57
同意,估唔到響英國嘅機場都有咁嘅事。我女响等待嘅時候用同學嘅電話話我知,我用Find Friend App去check ...

甘下次其實將手機銀包放入手袋入面好D,手袋大D,好難成個袋偷出黎再揾手機銀包,起碼手袋放唔到入褲袋。

aylau 發表於 23-4-2 15:57
個關員「幫」佢搵番時,個電話係熄咗機,我女話佢放個電話時係冇熄機嘅。

個電話如果password protected,唔係要入password至熄到機咩?!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 23-4-3 09:19
個電話如果password protected,唔係要入password至熄到機咩?!

iPhone ,同時按實兩邊個掣已經可以熄機

剛試過,吾需要

yuyueng 發表於 23-4-3 08:25
甘下次其實將手機、銀包放入手袋入面好D,手袋大D,好難成個袋偷出黎再揾手機銀包,起碼手袋放唔到入褲袋。 ...
手機通常我都會放手袋入面。

回覆樓主:

英國都搞成咁!
話時話,手機可唔可以放入手袋入面?

aylau 發表於 23-4-2 10:25
我女昨日於Manchester 上機返香港,過海關時,佢如常咁將背囊同手機放入膠盆,個盆放上運輸帶後,佢自己行 ...

真係冇稔過,好得人驚
在外地我成日見香港人隨便留低手機在枱面就走咗去廁所,識人係咁就試過比侍應走過來扮執枱偷咗。
D電話係真係引人犯罪,拿出來用都要小心。
啱啱見到藝人傅佩嘉在倫敦比人搶了手機,好采人冇事。

964000 發表於 23-4-3 10:27
真係冇稔過,好得人驚
在外地我成日見香港人隨便留低手機在枱面就走咗去廁所,識人係咁就試過比侍應走過來 ...

唔識系邊個,佢一邊跑步一邊碌手機?好多內地留學生話海德公園系“保研路”朝95以外時間唔會單獨行走,香港治安良好,好多香港人習慣起街邊行邊碌手機。

唔知有甘既功能,熄機唔系一熄就熄到咩?

yuyueng 發表於 23-4-3 11:26

熄機不需要password,開機才要。
外國試過有人,專登扮問路,等事主log in了手機就即刻搶, login狀態中便可以直接入去銀行apps及改手機setting, 所以都要小心。

yuyueng 發表於 23-4-3 11:26

三星的要入密碼至熄到(設置左密碼保護)。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 23-4-3 12:04
三星的要入密碼至熄到(設置左密碼保護)。

未用過三叔,呢個功能都有好處。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊