用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳圓玄第三中學vs匯知中學?
樓主: gennychan
go

將軍澳圓玄第三中學vs匯知中學? [複製鏈接]

10090 發表於 23-4-3 13:11
大考網是亂噏的,唔好相信,EK會員的資訊比較準確
兩間都係band 3,讀直資學壞的機會較低
...

謝謝你的意見! Thx

gennychan 發表於 23-4-3 13:03
因圓玄三中有非華語班,用英文教,而我女很喜歡英文,但中文超差不合格! 而她有外籍同學仔都選擇這間。在網上 ...

圓玄第三非華語(NCS)班
要非華語(NCS)學生才可入讀
另外要留意高中選科基本上係文科

NCS班 高中(可選)英文教授
----------------------------------------------------
(數學) 公社 生物 經濟 地理 歷史

https://www.chsc.hk/ssp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=364

gennychan 發表於 23-4-3 13:03
因圓玄三中有非華語班,用英文教,而我女很喜歡英文,但中文超差不合格! 而她有外籍同學仔都選擇這間。在網上 ...

圓玄第三2022年成績 B3A-2C

圓玄第三2022年文憑試成績
----------------------------------------------------
4+ >HK 2科
英文 [·] (HK 26.3% 日校 27.4%)
地理 [·] (HK 37.4% 日校 37.3%)

2+ >HK 5科 100% 2科
通識 92.9% (日校 89.9%)
地理 100% (日校 88.0%)
歷史 96.2% (日校 93.8%)
旅款 80% (日校 77.8%)
視藝 100% (日校 84.4%)

聯招取錄 [% 畢業生^]
八大^^ 5 [5.6%^]
都大 3 [3.4%^]
SSSDP 4 [4.5%^]
學位 12 [13.5%^]

^ 假設畢業生89人(全校533人÷6)
^^ 過去三年港大11人 2021年4人

學校簡介2023 (p.2)
http://www.hktayy3.edu.hk/CustomPage/34/22_23/School_Profile_2022.pdf

2021-2022周年校務報告(p.56 p.89)
https://www.hktayy3.edu.hk/CustomPage/24/report2122.pdf

2020-2021周年校務報告(p.55)
https://www.hktayy3.edu.hk/CustomPage/24/report2021.pdf

Poyau 發表於 23-4-3 13:02
西貢區今年六間中學中一學額三班
西貢崇真及圓玄第三由四班減至三
鳴遠上年開兩班不過仍打算收三班

謝謝資訊! Thank you!

Poyau    發表於 23-4-4 00:17

Poyau 發表於 23-4-3 13:07
鄧英喜/張沛松開到四班
為何這兩間較受B3歡迎?

應該是的!

我有朋友孩子讀緊張S3, 開心及関愛的中學!

Poyau    發表於 23-4-4 00:16

回覆 Poyau 的帖子

幾年前大仔升中,校長已經推介鄧英喜比b3生,依稀好似話鄧拎咗個什麼什麽奬,睇得出學校係很好心經營。而且係疫情呢幾年,原有既b2中/尾學校,DSE成績一係差咗,一係就披露少咗,所以b2中/尾和b3既分界線已經無咁明顯,識得有人舊年乙一放完甲子,乙二就放鄧

Chenglc 發表於 23-4-4 00:00

幾年前大仔升中,校長已經推介鄧英喜比b3生,依稀好似話鄧拎咗個什麼什麽奬,睇得出學 ...

謝謝分享
疫情下B2/3界線變得無以往咁明顯
見樓上圓玄第三學位比例與寶覺相若

2022年畢業生出路
本地 + 非本地 | 學位
慕德 52% + 9% | 61%
將官 35.6% + ≤13.6^ | ≤49.2%
呂潤財 26.1% + ≤13.0%^ | ≤39.1%
甲子何玉清 18% + ≤7%^ | ≤25%
鄭裕彤 [·] + [·] | 17.2%
寶覺 13.6% + [·] | ≥13.6%

^ 無學位/非學位明細

Chenglc 發表於 23-4-4 00:00

幾年前大仔升中,校長已經推介鄧英喜比b3生,依稀好似話鄧拎咗個什麼什麽奬,睇得出學 ...

咁你個朋友的孩子派了去那一間中學?

回覆 vin105 的帖子

派甲子

Chenglc 發表於 23-4-4 17:50
回覆 vin105 的帖子

派甲子

請問你甲子放第幾志願?

回覆 wendyau 的帖子

唔係我,係同學仔乙一放甲子入咗

Chenglc 發表於 23-4-4 22:20

唔係我,係同學仔乙一放甲子入咗

哦,謝謝,我想放乙3,唔知有冇機會

按舊年情況睇,應該有機會

gennychan 發表於 23-4-2 09:35
我女自行入了圓玄第三中學,匯知亦收了,我想問這兩間那間好些?thx

三  

elbar 發表於 23-4-8 12:04

謝謝你的意見! Thx

回覆 gennychan 的帖子

請問你阿女是否讀圓玄第三中學?

你阿女情況同我阿女情況好相似,因為我阿女小五,英文好中文差,請問你阿女可唔可以非華語班?

回覆樓主:

我囡囡喜歡圓玄三中,已註冊了!老師話可考分班試,有機會全英文教

tcwgary 發表於 23-5-29 08:15

請問你阿女是否讀圓玄第三中學?

我女現讀圓玄三中,我同學校講了她的情況,學校就比佢讀NCS班,但因她是本地生,故中文是跟本地生的課程,其他科目就跟NCS,全英文教!學校的banding雖唔高,但這間學校比我的感覺是很注重學生的才能,對運動和成績亦很重視!老師們亦很關心學生!而且今年新裝修了幾間特別室,我女很喜歡呢!你可考慮下這間!

謝謝你的資訊,我女今年小六,會考慮依間。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊