用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖馬可vs匯基(東九龍)
go

聖馬可vs匯基(東九龍) [複製鏈接]

囡囡屬1A,特別喜歡藝術方面,想輕鬆教學,不太谷又注重藝術,係咪匯基較適合 (emoji)(emoji)(emoji)

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-4-1 19:00
   0    0    0    0

lkf313 發表於 23-4-1 18:41
囡囡屬1A,特別喜歡藝術方面,想輕鬆教學,不太谷又注重藝術,係咪匯基較適合 (emoji)(emoji)(emoji)
...

梗係揀聖馬可,高中有VA
谷唔谷係睇人嘅啫

其實點解你覺得滙基唔谷,本人愚見讀書好睇自己,同埋學校讀書氛圍。小朋友1A,唔好嘥咗佢。

回覆樓主:

小朋友讀書自律,佢唔想太傳統中學,又一心想要藝術,見聖馬可不太多藝術方面嘅資料,而匯基藝術方面好似較多例如有時裝設計表演,所以小朋友偏向匯基

本人從事設計行業,太太以前做時裝設計,有朋友在中大教藝術……本人真心講下,在香港做藝術或設計既前途或錢途都係難,如果攞黎做興趣冇問題,如果要黎做職業的話真係要好好諗諗。好好開導你囡囡,叫佢唔好咁諗唔開

lkf313 發表於 23-4-2 00:27
小朋友讀書自律,佢唔想太傳統中學,又一心想要藝術,見聖馬可不太多藝術方面嘅資料,而匯基藝術方面好似較 ...

其實用家已經揀咗!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

香港市場細,難有發展空間。人種,文化問題,亞州設計難入歐美市場,其他東南亞國家亦已發展自己服裝,緊貼日本。如要加入中國原素,國內超多對手,佢哋由設計到成品,基本上可於當地低成本完成,又如果成功,類似產品更是排山倒海,成功概念只能曇花一現,從中能賺得利潤可能只比糊口好一點。
‹ 上一主題|下一主題