用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二三綫小學級前列冇特異自行入神官津/首輪入神直 ...
go

二三綫小學級前列冇特異自行入神官津/首輪入神直 [複製鏈接]

我記得之前睇過有這樣嘅討論,比較多人贊成係會發生嘅。請問有冇家長可以分享下,實際情況係點樣?
   6    0    1    0

機會應該有,但好微。

我都覺得好微
二,三線小學band 1生可能得十個,八個,
但一線小學band1生可能有50個,甚至更多。

Delete

LeeCC 發表於 23-4-1 18:08
二線又唔只10個8個咁少吧,當一級100人,30%都有30人啦
三線咩有可能得10個8個。

猴子爸 發表於 23-4-1 14:14
我記得之前睇過有這樣嘅討論,比較多人贊成係會發生嘅。請問有冇家長可以分享下,實際情況係點樣?
...
直資神校SPCC是教會學校, 校方為了應付教會、社會壓力/期望, 佢地會有一定的比例的學位會分配比2、3線小學. 雖然唔多但十個八個位肯定有. 好多時通過OS條隊簡人.

deleted

nicolewanglh 發表於 23-4-1 14:43
我都覺得好微
二,三線小學band 1生可能得十個,八個,
但一線小學band1生可能有50個,甚至更多 ...

B1生得10個仲叫二線小學?

小女學校4x%,約60-70人升B1,喺EK都係被定性為二線小學

pccw2017 發表於 23-4-1 21:30
直資神校SPCC是教會學校, 校方為了應付教會、社會壓力/期望, 佢地會有一定的比例的學位會分配比2、3線小學. ...

聖公會啲小學有校長推薦位去SPCC,二三線小學都分到一個位

回覆樓主:

二,三線小學要睇下以前神校有冇收過,如果從來都冇,咁再好,都唔會有。之前我啲小朋友係三線讀,每年將近30%band1,但級一呢個都只有邨校band1A,只有級一才有。所以呢種情況都還係早跳船,早得咗。而且都跳唔到有中學的傳統名校,跳去3私,最後入神。

heidya    發表於 23-4-7 07:40

九龍城二三線私小級頭幾名,冇特異功能冇ECA 冇補習冇面試班,自一、二都有offer,但CCSC應該唔算神津。但我覺得二三線都有叻人,只是比例較少

lkk-c6 發表於 23-4-3 20:17
九龍城二三線私小級頭幾名,冇特異功能冇ECA 冇補習冇面試班,自一、二都有offer,但CCSC應該唔算神津。但 ...

CCSC就算唔係神津,都係頂級津校啦。

簡單啲來講 發表於 23-4-3 20:06
二,三線小學要睇下以前神校有冇收過,如果從來都冇,咁再好,都唔會有。之前我啲小朋友係三線讀,每年將近 ...

你個例子好勵志!三綫跳入3C, 依家入埋神校

猴子爸 發表於 23-4-4 09:40
你個例子好勵志!三綫跳入3C, 依家入埋神校

好多人都係咁,3私係好的跳板,我小朋友跳得晚,所以就讀到底。有朋友讀1年三線(級頭), 跳去3C讀1年,考得10幾20名,接著3年級就跳去神校了。

簡單啲來講 發表於 23-4-4 10:15
好多人都係咁,3私係好的跳板,我小朋友跳得晚,所以就讀到底。有朋友讀1年三線(級頭), 跳去3C讀1年,考 ...
讲就容易,但过程可以想象是多麽难。要在自己的学校超前,再应付不同学校的面试笔试,要适应新环境,在不熟识的学校继续要考得好,立刻又去面试笔试,又再适应新环境。一个初小生来讲,非常劲

猴子爸 發表於 23-4-4 10:21
讲就容易,但过程可以想象是多麽难。要在自己的学校超前,再应付不同学校的面试笔试,要适应新环境,在不熟 ...

你這樣講,確實唔容易。但係雖然讀3線,佢個小朋友都唔係一般人,佢跳入3C,都讀得輕鬆,作業大部份都係校內完成。主要精力都係放埋操唔同神校卷,神校用的書攞來自己在屋企上(主要中文),英文去考認證。

簡單啲來講 發表於 23-4-4 10:28
你這樣講,確實唔容易。但係雖然讀3線,佢個小朋友都唔係一般人,佢跳入3C,都讀得輕鬆,作業大部份都係校 ...
只有战斗民族才可以有这样的拼搏精神。

簡單啲來講 發表於 23-4-3 20:06
二,三線小學要睇下以前神校有冇收過,如果從來都冇,咁再好,都唔會有。之前我啲小朋友係三線讀,每年將近 ...

世事無絕對,阿仔小學是二,三線邨校,只有一位師兄經抽籤入天后男官,阿仔無體藝方面的特異功能,憑較學術性的獎項,自信應對,英語發音成為開荒牛入讀神官。

BSCYL 發表於 23-4-4 10:33
世事無絕對,阿仔小學是二,三線邨校,只有一位師兄經抽籤入天后男官,阿仔無體藝方面的特異功能,憑較學 ...

二,三線最後要應付校內考試同時都係要參加學術比賽,同埋面試訓練,都唔容易。當然學校都會俾好多機會,老師關愛。

小兒九龍公共屋村二線小學。 見直資男校同自行港島男校成功。 學校夠關愛, 多活動。 自二收到電郵已好愛心, 再收埋自一電話班主任既開心程度同我差唔多。關鍵係要夠搏同要有清兵精神。 運氣成份多
‹ 上一主題|下一主題