用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY vs YWGS
go

HY vs YWGS

阿女性格有鬥心,讀書自我要求高,但體力體能和運動不好,很喜歡唱歌,請問邊間會合適一些,請求大家意見多謝!家住港島區,擔心HY 多活動晏放學,不夠時間溫書做功課會好辛苦

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-3-31 22:00

thousandtwinkle 發表於 23-3-31 18:24
阿女性格有鬥心,讀書自我要求高,但體力體能和運動不好,很喜歡唱歌,請問邊間會合適一些,請求大家意見多 ...

看看囡囡心儀那間

Of course ywgs, 住港島

thousandtwinkle 發表於 23-3-31 18:24
阿女性格有鬥心,讀書自我要求高,但體力體能和運動不好,很喜歡唱歌,請問邊間會合適一些,請求大家意見多 ...

YWGS 啦

回覆樓主:

YWGS  

回覆 1180431 的帖子

但.計車程,所需時間差不多,我們住港島東區

YWGS,有新校舍

回覆 thousandtwinkle 的帖子

YWGS!

港島當然揀YWGS

回覆樓主:

我覺得 HY好d

crazyyan2 發表於 23-3-31 19:11
我覺得 HY好d

HYS近年越來越好!

硬件YWGS 一定完勝,不過軟件就未必係。HYS choir 非常出色,活動一定多,但生活多姿多彩,同學亦會係讀書同活動中取得平衡。
若有問題可pm 我再傾。

小豬脾 發表於 23-3-31 19:39
硬件YWGS 一定完勝,不過軟件就未必係。HYS choir 非常出色,活動一定多,但生活多姿多彩,同學亦會係讀書 ...
同意,HY都係好好呀!

HY of course

回覆樓主:

YWG 活動都好多,如果運動當然冇得同協恩比,但其他大路課外活動一樣有。

最欣賞學校師友計劃,不同工作範疇校友返黎分享之餘,幫助同學 清晰瞭解將來大學選科/職業方向,仲會分配一對一mentor跟成年。師姐跟女定期交流分享。

學校又會推薦同學參加唔同 對外活動。之前女參加過英國Eton College 網上教學,學校資助一半費用。升中五暑假又推薦出去參加leadership program。 學校推薦可以有一半費用減免。

如果講課外活動,女玩過中國舞校隊,Debate team(出去比過賽), 社際啦啦隊幫中一排舞,Toastmaster, 聯校義工服務,學生會……疫情緩和咗啲就忙到爆。

總括女係YWGS得到好多,亦過得好開心。

如果要講覺得唔好地方,學校冇名次得4個Rank(級頭三,班頭三,級名次/每科頭10%會知),明顯讀書競爭氣氛冇細女直資甘強。可以叫好冇甘大壓力,但我想佢多D鬥心。還好高中幾個Friend會一齊補習一齊傾學業。

用家自己選擇,如果兩間都冇所謂就選上學最方便快捷

YWGS

成績、運動一定是協恩好,不過校捨環境一定是英華好。另外,土瓜灣有了地鐵站,交通也方便。其實真的比較不了,除非家長有二個女,一個讀英華、一個讀協恩。書是小朋友讀 建議小朋友自己決定,當然家長要幫忙分析各自的好處同壞處。

如果樓主女兒喜歡競爭,競爭可發揮潛能,可能協恩更適合,亦可預先習慣真實社會情况。但如果小朋友想多點享受同學間,老師間,學校間生活,我覺得英華是選擇,學校好似唔突別想同學從名次上競爭,正如上面師兄說除最頭,最尾,其他學生只大約知道自己屬較好,好,差或較差班別,未必知你前後左右跟你成绩上差別。这是愉快學習,心靈培育,還是一套教學理念?就真係不清濋。

梗係協恩啦,你聽過英華出狀元未啊?協恩就出過。英華係因為新校舍,近年多咗Band one A學生揀,以前都唔係咁出名。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊