用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs 港華
樓主: godfreychoi
go

SPCC vs 港華   [複製鏈接]

你要諗,就選港華啦。

godfreychoi 發表於 23-3-31 16:36
我很慶幸兒子考入了這兩間中學。我和太太對選擇哪間學校有不同見解。

小朋友比較內斂,算係讀書型,沒有運 ...

試想囝囝將來在兩校位置
假如係 SPCC 中游 港華 前列
那個情況有助囝囝發展成更有自信

rsx    發表於 23-6-26 11:52

rafaelbaba 發表於 23-3-31 21:04
你要諗,就選港華啦。
我相信,樓主應該又俾某網站fake咗,所以先有咁既考量。

Poyau 發表於 23-3-31 21:06
試想囝囝將來在兩校位置

但其實港華嘅DSE唔差喎,又如果SPCC勁成績嘅其實主要係女生,咁樣個距離可能唔係想像中咁遠。

回覆樓主:

每個家長自行報任何直資官津前,大多會排定入讀次序,有多少個offer 都好,都可選到最好的。
有時怕抽飛麻煩,兩校亦相差不遠先要考慮!按理SPCC 你已註冊,若要去港華就要去CC 抽飛!
若成事的話你仔仔可能係「港華第一人」,即係第一個抽CC 飛入港華的學生!

猴子爸 發表於 23-3-31 21:15
但其實港華嘅DSE唔差喎,又如果SPCC勁成績嘅其實主要係女生,咁樣個距離可能唔係想像中咁遠。
...

港華2022年整體/CEM5+達40%  

港華2022年文憑試成績 #68
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3864360&pid=49174684

jesswu 發表於 23-3-31 16:44
放棄spcc怕會後悔。
但入spcc真的要非常勤力,或非常叻。
其實不太明白。如入港華,可以不勤力可以考到大學?記得6年後DSE 是全港性的。

...
咁大件事。SPCC 女仔叻過男仔?我剛剛看下IB和DSE 同校長映相那些同學,男,女大慨各一半。映相等於最top那些。

PTL_L 發表於 23-3-31 16:41
樓主,完全諗唔到有咩理由唔揀spcc,除咗錢同學校性別偏好問題!

其實入到SPCC,自行點解揀港華?

QC /LS 先至有掙扎位啫!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Poyau 發表於 23-3-31 21:06
試想囝囝將來在兩校位置
我諗呢個係主要考慮點

gracelam 發表於 23-3-31 22:27
其實入到SPCC,自行點解揀港華?

QC /LS 先至有掙扎位啫!
因為某網站,港華長期1A,相信被誤導,雖然港華回勇,但暫時都未能夠列入spcc vs系列。

其實入spcc 應該無懸念吧
除非您好中意男校另計

回覆 tommyxsarah 的帖子

入得 SPCC,不明白為何自行報港華,住港島的應該報 QC 同 SJC 自一自二吧⋯⋯

...
一定唔會,就算spcc收咗100個外校生,平均50個男仔,呢50個都起碼係外校級1-3,而港華係津校,生源一開始已經弱,中學收生亦無可能收大量級頭學生。

PTL_L 發表於 23-3-31 23:09
一定唔會,就算spcc收咗100個外校生,平均50個男仔,呢50個都起碼係外校級1-3,而港華係津校,生源一開始已 ...

都係話「如果」啫,咁樣比較至有啲意義嘛。如果SPCC係「零死角」嘅,咁樣邊個同佢比都死得㗎啦

唔揀麥當勞,反而揀 Kentucky/Coral/ 茶記....etc, 真係沒有什麼大不了,每人口味不同,風儉由人。免費午餐/經濟套餐/高檔 omakase 各有捧場客,信自己的最後決定便 ok. 正如學武功,既然天下武功源出少林,唔通男仔一定要入少林寺? 仲有武當/華山/空洞/崑崙..等,如果有張無忌般的慧根和人緣,一於入明教啦!

猴子爸 發表於 23-3-31 23:14
都係話「如果」啫,咁樣比較至有啲意義嘛。如果SPCC係「零死角」嘅,咁樣邊個同佢比都死得㗎啦
...

又唔係喎VS QC 我揀QC
VS SJC 我揀SJC
VS LSC 我揀LSC
(唔想交學費讀dse,同我相信讀到書既小朋友係智力影響多於學校影響,即佢地去到邊都會讀到書)

VS DBS,揀返Spcc擺了(既然都要交,搵間成績好啲既嚟交)
VS SPC,揀返Spcc(同樣道理)

你講得啱。食嘢當然可以各有不同口味。日日轉都仲得。但中學正常一讀六年(尤其是CC,因為想不到轉去本地學校原因),而且學習知識和做人,和食嘢很難比較,

猴子爸 發表於 23-3-31 23:14
...
冇一間學校對所讀的學生是完美的。CC 當然也不例外,但你這個「如果」就有D⋯哈哈

PTL_L 發表於 23-3-31 23:38
又唔係喎VS QC 我揀QC
VS SJC 我揀SJC
VS LSC 我揀LSC

港華歷史悠久, 我諗係EK都大把港華舊生係度,再吾係都有大把家長D親戚係港華舊生(舅父,姨丈,姑丈等等),所以佢哋應該有一定捧場客。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊