用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS VS St Paul convent 大家會點揀吖
go

BPS VS St Paul convent 大家會點揀吖  

BPS VS St Paul convent 大家會點揀吖? 求意見

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-3-31 22:03

sasa29 發表於 23-3-31 13:20
BPS VS St Paul convent 大家會點揀吖? 求意見
港島最神兩間都收你??小朋友食開邊隻奶粉架??

求大家幫下手(emoji)(emoji)

回覆 HK-MAN 的帖子

sasa29 發表於 23-3-31 13:29
回覆 HK-MAN 的帖子

問呀女意見啦,佢考返黎架. 如果係我女就一定BPS

兩間都係好學校,而且地區都好近。可以從學校資源方面着手

覺得自己係中產就揀st paul,否則揀BPS
唔好問我中產定義,有排坳

回覆樓主:

去到呢啲時間真係最好由用家本人揀。去年我地在兩間直資二選一時,阿女選擇了不是我們較心儀嗰間,大半年S1 過去了,今日我見証佢真的為自己揀對了最適合的。

HK-MAN    發表於 23-3-31 13:49

回覆樓主:

spcs

各有特色

SPCS 高中行 IAL/DSE 雙軌
IAL 成績媲美英國頂級女校
DSE 成績較 BPS 更佳

2022年
5+ SPCS# | BPS | 英華女 | 聖提女
-------------------------------------------------------
中文 37.0% | 26.2% | 27.6% | 28.4%
英文 68.0% | 43.2% | 53.4% | 48.2%
數學 22.7% | 45.5% | 39.8% | 37.5%
-------------------------------------------------------
CEM 42.6% | 38.5% | 40.3% | 38.1%
通識 50.7% | 36.6% | 34.7% | 33.9%
主科 44.6% | 38.0% | 38.9% | 37.1%
整體 45.4% | 40.0% | [·] | [·]

# 直資

b3410    發表於 23-3-31 18:46

Poyau 發表於 23-3-31 13:56
SPCS 高中行 IAL/DSE 雙軌
IAL 成績媲美英國頂級女校
DSE 成績較 BPS 更佳
大家知唔知spcs外校生係咪一定要揀考dse?

少少意見。我大女讀BPS的,初中好多活動,功課量唔多。
高中時加上疲情,好多野都取消了,佢覺得好可惜,有時D活動準備了,但最後又攪唔成。
有D 老師好 nice, 有時會叫food panda 請佢地全班食 lunch, 飲珍珠奶茶。今年中六明顯個個同學都好勤力,讀書氣氛變得好好!放緊 study leave, 老師會叫同學返學校練 oral, 做下paper....
呢兩日 BPS Open Day, 你可以去睇下。

jacknetpass    發表於 23-4-5 00:45
heidya    發表於 23-3-31 14:36

1180431 發表於 23-3-31 13:58
大家知唔知spcs外校生係咪一定要揀考dse?

不是

回覆 tavia_yy 的帖子

謝謝你我明天都會去望下

HK-MAN 發表於 23-3-31 13:31
問呀女意見啦,佢考返黎架. 如果係我女就一定BPS

因為佢自己二間都喜歡

tavia_yy 發表於 23-3-31 13:58
高中時加上疲情,好多野都取消了,佢覺得好可惜,有 ...

係呀 佢明天會一齊去望下

hiuching8 發表於 23-3-31 13:38
覺得自己係中產就揀st paul,否則揀BPS
唔好問我中產定義,有排坳

絕對明白

多謝你比左D資訊我(emoji)(emoji)

我都想去參觀吓小白菜
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊