用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPC
樓主: siukaipp
go

QC vs SPC  

BSCYL 發表於 23-4-3 09:23
也不是全部QC 的學生都要外出補習,阿仔從未外出補習,包括DSE 前的雞精班。
...

因為佢哋吾識/有問題問同學都掂。CCC

siukaipp 發表於 23-4-2 23:53
一如我所料, 阿仔去完open day, 更加堅持想去QC.

我今日再嘗試同佢分析 SPC 有 iAL, 佢已經覺得我唔中立, ...

正確, 由孩子自己選最好, 你迫佢讀佢個心唔鍾意都唔會讀得開心.

BTW, QC 同SPC 個STYLE都可以有樣睇, 你可以參考下 袁國勇(QC) 同 許樹昌(SPC) 個樣  

siukaipp 發表於 23-4-2 23:53
一如我所料, 阿仔去完open day, 更加堅持想去QC.

我今日再嘗試同佢分析 SPC 有 iAL, 佢已經覺得我唔中立, ...
我地有去spc open day,感覺係spc校園細d。

同埋spc學生冇qc 仔咁熱情,要家長主動去approach 佢地先會去交談,但qc 仔係會主動捉住我去講解佢地負責既野,特別係天文學會的中四五哥哥仔。

form 1 果d 小朋友都唔會怯場,會好享受有機會去講解自己準備好的展品。

另外感覺上就係qc 好似仲多野玩過spc,我仔睇籃球都睇左半個鐘,其次就係stay 係AI 果間電腦室玩電腦,bio lab 就miss 左劏老鼠果度,其實我地都睇唔哂全部野,但同你一樣,阿仔已深深中毒了。

而家長我自己都好想個仔可以除左學術外,仲可以咁talk 得,唔怕醜。
如果spc vs qc,我可以好肯定地揀qc

siukaipp    發表於 23-4-3 11:20

回覆 BSCYL 的帖子

多謝前輩留言。 希望我仔都可以好似你仔仔咁叻。 不過我都係平常心, 我只係佢地上父母,佢既人生有天父引導。
不過今次親身經歷見到 QC 仔既 smart, 同一直只係 '感覺' QC 仔薯,老師唔教書呢D印象平反。因為我捉住幾個哥哥, 佢地都覺得老師係教得好的。

另一個哥哥係主攻 Bio, 無讀 M2 (M1 唔夠人, 開唔成), 都話選科唔難。 同埋都真係唔係只有死讀書。

係呢度真心多謝各位前輩同其實家長俾我地既意見。 感恩,感謝。

siukaipp 發表於 23-4-3 11:19

多謝前輩留言。 希望我仔都可以好似你仔仔咁叻。 不過我都係平常心, 我只係佢地上父母 ...

所有學校一樣,放出嚟見人既,都係scan過,想全面了解,應該返放學時觀察。不過又咁過,而家世代既小朋友,薯極有個譜!

錯過了, 因為要趕住去打波。。。可惜,要等下一年再感受一下

回覆 PTL_L 的帖子

有道理,等我下陣 lunch 去睇吓先

siukaipp 發表於 23-4-3 11:19

多謝前輩留言。 希望我仔都可以好似你仔仔咁叻。 不過我都係平常心, 我只係佢地上父母 ...

QC係套校服薯,唔係人薯好唔好,著咗成套白衫白褲白鞋係街會多望幾眼,唔知點形容好,尤其係排排企真係忍唔住笑的,無惡意。
間間學校都有唔識教書嘅老師。

BSCYL 發表於 23-4-3 09:19
獎學金更是非一般中學能企及的

每月2萬餘,讀醫6年的話,就是12萬幾

每月2萬'6年就係 144萬⋯⋯

點解又話 12萬幾?

唔明!

小鹿揀學校 發表於 23-4-3 13:10

應該係打錯, 我所理解應該係每年2萬。

Rpp 發表於 23-4-3 12:19
QC係套校服薯,唔係人薯好唔好,著咗成套白衫白褲白鞋係街會多望幾眼,唔知點形容好,尤其係排排企真係忍 ...

係白短褲(成腳毛毛)         好鬼死型!

Szetimmy0225 發表於 23-4-3 13:43
係白短褲(成腳毛毛)         好鬼死型!

見到佢哋你會忍唔住講喇呢d皇仁讀書仔,校服真係薯,不過有人覺得好型,見人見智。

小鹿揀學校 發表於 23-4-3 13:10

寫錯,是每年2萬

回覆樓主:

QC, 嗰日參觀完,又加分,啲仔仔醒醒目目,英文又好,地點又方便

Rpp 發表於 23-4-3 13:46
見到佢哋你會忍唔住講喇呢d皇仁讀書仔,校服真係薯,不過有人覺得好型,見人見智。
...

正所謂各花入各眼, 別外用家勁喜歡.

點解我尋日見到佢地係穿灰褲,唔係白褲既?

回覆 siukaipp 的帖子

That's winter uniform, grey trousers with tie.  

siukaipp 發表於 23-4-3 07:44
咁你小朋友最終揀CC定係WY?

佢㨂咗 CC

siukaipp 發表於 23-4-3 16:57
點解我尋日見到佢地係穿灰褲,唔係白褲既?

係冬季校服。 夏季先係白色短褲/長褲 (看用家喜歡穿長/短) , 好Free。 波鞋(白色為主包) /皮鞋 (都係用家自由選擇。

Zleep 發表於 23-4-3 10:42
我地有去spc open day,感覺係spc校園細d。

同埋spc學生冇qc 仔咁熱情,要家長主動去approach 佢地先會去 ...

今年好似係劏青娃。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊