用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南vs匯基東九龍,大家點選?唔該大家俾意見。 ...
樓主: ssaassaa
go

黃笏南vs匯基東九龍,大家點選?唔該大家俾意見。   [複製鏈接]

匯基吧,直資質素好一些

ssaassaa 發表於 23-3-31 11:31
黃笏南vs匯基東九龍,大家點選?唔該大家俾意見。

WFN 樂團出色, 會到外地交流; 校舍新及設備好.  津校少有的quality

ekhc 發表於 23-4-6 08:01
WFN 樂團出色, 會到外地交流; 校舍新及設備好.  津校少有的quality

如果唔係玩樂團的,學校樂團幾勁都與自己無關

回覆 LeeCC 的帖子

係呀,唔玩樂團,鍾意stem

回覆 ekhc 的帖子

如果唔玩樂團,鐘意stem呢?

ssaassaa 發表於 23-4-6 19:47
回覆 LeeCC 的帖子

係呀,唔玩樂團,鍾意stem
UCCKE 完成抽飛嗎?

回覆 小時了了 的帖子

未抽飛。

A14976 發表於 23-4-2 16:16
內地生可以經Jupas報香港的大學嗎?抑或你指喺香港出世嘅內地生?抑或你擔心幾年後會改制比內地生經Judas報 ...

不妨睇睇以下討論帖
考評局宣布2024年起接納內地學校及學生參加文憑試 HKDSE - 備戰大學 - 教育王國 (edu-kingdom.com)
我估近兩年不會有影響,未來才有影響,約5年8年後,因到個時內地香港子弟學校發展成熟,有經驗,英文科成績也能追得上,而港人子弟學校的賺錢效益顯現,會有更多人過去開校,學校就不再止於收港人,而競爭激烈的內地學生有左第二種途徑入讀媲美清北,交復同層次的學校,那時就影響來了,內地學生「內卷的」非常厲害,香港學生競爭唔過的。

總有監考問題, 代考作弊點防? 内地自已高考都時有尼的事發生

香港人係擔心新政策因爲港府有前科, 雙非同新移民帶來的房屋等問題都縂未解決呢! 今次DSE新政策對港人會否帶來一連串後患都係未知數.

##北京去年亦開始開辦DSE 班了##

ssaassaa 發表於 23-4-2 18:20
回覆 Poyau 的帖子

點解咁少人報IAL呢?比較難考定係科目少?好似今年開始加開幾科 ...

UCCKE
點解咁少人報IAL呢?以我所知第一、二屆,S3時大約1X選IAL班學校照開班俾佢哋讀(理論上學校要求夠2X人才開班,但校長決定照KICK OFF開始先)以孩子3年前為例,學生S3 選科時選IAL班選呢班就入到的(重申:3年前). 今年2022- 23 IAL S6 班係收爆人數,孩子幾個月前講過大約 2X - 3X人一班 (不過好多校外插班生高中才轉校考入這班)

比較難考定係科目少?
第一階段只開純理科: Phy、Chem、Bio、Maths 這4科,唔係個個學生都係讀純理科,商及文科學生已經無緣讀IAL班了。

好似今年開始加開幾科?
是,2023年9月開埋 Geog、Business、Econ 這3科

回覆 小時了了 的帖子

每間直資最多收幾多Non- DSE 學生,教育局有規定,大約3:13班DSE, 1班GSE/IAL

Fairwood23 發表於 23-4-7 00:56
回覆 小時了了 的帖子

每間直資最多收幾多Non- DSE 學生,教育局有規定,大約3:13班DSE, 1班GSE/IAL

校長當年申請IAL 過程中有講過,我依稀記憶:
49% 學生 non DSE
51% 學生 DSE

2018 年資料:匯基書院(東九龍)課堂體驗 - 升中派位 - 教育王國 (edu-kingdom.com)
GCE AL 資料如下:
1)開辦:第一屆今年 2018年9月 (S4 - IGCSE) / 2019年9月 (S5 - IAL)
2)名額:第一屆:30人;第二屆開始:50人
3)科目:PHY、CHEM、BIO、MATHS
4)費用:~3萬幾一年

ssaassaa 發表於 23-4-6 19:49
回覆 ekhc 的帖子

Viu TV 未來教室第2集 匯基(東九龍) https://viu.tv/encore/stem >>> https://viu.tv/encore/stem/steme2gei-sue-yuen-dung-gau-lung

ekhc 發表於 23-4-6 08:01

如果本身冇學過管弦樂器,入唔入到樂團?

ssaassaa 發表於 23-3-31 11:31
黃笏南vs匯基東九龍,大家點選?唔該大家俾意見。

東九  

ssaassaa 發表於 23-4-6 19:49
回覆 ekhc 的帖子

WFN 校舍新, 當中一定有stem 元素, 可以上webpage virtual school tour 硏究下

honeybabypig 發表於 23-4-7 17:01
如果本身冇學過管弦樂器,入唔入到樂團?

所有F. 1, F.2 學生必須選修一種樂器或聲樂, 相信同學一定可以玩樂器, 但未必可以即刻代表學校去比賽

ekhc 發表於 23-4-8 12:42
所有F. 1, F.2 學生必須選修一種樂器或聲樂, 相信同學一定可以玩樂器, 但未必可以即刻代表學校去比賽
...

我以為得KE必修樂器,得知後阿女堅拒入讀,原來WFN都要,完美阻隔音樂白痴

feifei_baby 發表於 23-4-8 13:12
我以為得KE必修樂器,得知後阿女堅拒入讀,原來WFN都要,完美阻隔音樂白痴
...

WFN 唔一定學樂器, 合唱團都得

ekhc 發表於 23-4-8 13:24
WFN 唔一定學樂器, 合唱團都得

我女細個學過一陣琴,老師上堂要求唱下音,佢都坦誠話阿女五音不全,真係唔生出嚟都唔知原來真係有人可以零音樂細胞,與音樂絕緣

feifei_baby 發表於 23-4-8 13:27
我女細個學過一陣琴,老師上堂要求唱下音,佢都坦誠話阿女五音不全,真係唔生出嚟都唔知原來真係有人可以 ...

其實部分小學和中學都有一體一藝要求。旨在平衡小朋友多方發展。雖然好明白有些人確實對音樂或體育項目冇興趣都冇天份,但純參予亦可開發他們弱項的興趣。

多數學校只要求有限的參予,不喜歡或冇天份也可hea玩。

ekhc    發表於 23-4-8 14:57
‹ 上一主題|下一主題