用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南vs匯基東九龍,大家點選?唔該大家俾意見。 ...
樓主: ssaassaa
go

黃笏南vs匯基東九龍,大家點選?唔該大家俾意見。   [複製鏈接]

匯基交通冇咁方便,學術應該黃笏南。我記得黃笏南的音樂都幾好,匯基就係唔清楚°我都會選黃笏南,因為升學人數直接受政府資助影響,直資收生不足,資源自然會少咗

回覆 behappypapa 的帖子

學術應該匯基高小小喎

如果是開平同滙基,大家如何選擇?

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-4-2 00:05

MicWong777 發表於 23-4-1 23:34

旅港2022年整體5+較滙基佳

旅港2022年整體5+ 27.8%
https://www.hpccss.edu.hk/en/subject/2022-hkdse-results-0

滙基KE 2022年整體5+ 21.6%
https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2022/08/UCCKE-2022-DSE-results-updated-Aug18.pdf

校舍選(emoji)基

tak_tak814 發表於 23-4-1 14:49
回覆 jesswu 的帖子

本身都係諗收生源較穩定,但發覺自行派位後已很多人抽飛,起初級頭或1A 1B嘅小朋友都 ...

其实見好多人都係選官津,棄直资,除了SPCC, DBS 之外,所以之前又讲到什么直资多好,好开心收咗,此终身体最誠實。

回覆 travelman 的帖子

如果成績差唔太多 有啲直資確係幾好 例如滙基東,不過當睇高一線的官津都收小朋友時,證明小朋友能力可以更高一層,咁抽飛都無可厚非嘅,任何人收到好直資offer都會開心,亦好正常

Poyau 發表於 23-4-1 23:43

有冇滙基東同黃笏南比較?

travelman 發表於 23-4-2 00:51
其实見好多人都係選官津,棄直资,除了SPCC, DBS 之外,所以之前又讲到什么直资多好,好开心收咗,此终身 ...

主要是 直資遠,官津近屋企,小朋友每日可以多出好多時間,這也是考慮的一部分。

Poyau 發表於 23-4-1 23:43

滙基多了IAL,也是一個變數。

tak_tak814 發表於 23-4-1 14:49
回覆 jesswu 的帖子

本身都係諗收生源較穩定,但發覺自行派位後已很多人抽飛,起初級頭或1A 1B嘅小朋友都 ...

相信較多1A-B早段會留匯基,這些學生應該自行又機會大d,所以抽飛效應大d

次一線的直資,1A-B一早已放棄無註冊,多數1C以下才註冊,這些學生自行未必咁易成功,又或者有些自行成功入到高一線學校,毫無懸念去抽飛,唔需要係度vs

LeeCC 發表於 23-4-2 09:11
相信較多1A-B早段會留匯基,這些學生應該自行又機會大d,所以抽飛效應大d

次一線的直資,1A-B一早已放棄 ...

1C生可能遲D先收到call,始終有雙學制,都仲有一批1A-1B生未能自行入到1A官津,又唔想大抽獎,UCCKE又有IAL!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

匯基硬性要求小朋友學弦樂 + 住10 星期宿舍小朋友又有冇意見呢?
呢個都係考慮點

MicWong777 發表於 23-4-2 08:30
滙基多了IAL,也是一個變數。

滙基KE 2022年 IAL 成績優異
相對 DSE 只有少數考 IAL

滙基KE 2022年 IAL 成績
--------------------------------------------------
考生 [≤15人]^

科目 科次 | A*-A | A*-C
--------------------------------------------------
數學 [≤15] | 80% [≤12] | 100%
物理 [13] | 77% [10] | 100%
化學 [13] | 77% [10]  | 100%
生物 [≤15] | 100% [≤15] | 100%
整體 [≤56] | [·] [≤47] | 100%

4A* 3人
3A*1A 2人
3A* 1人

^ 據 S.6 125人(Sep 2021) DSE 110人

https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2022/09/Pearson-Edexcel-IAL-Results-of-June-2022.pdf

MicWong777 發表於 23-4-1 23:34

開平好啲

Poyau 發表於 23-4-2 10:02
滙基KE 2022年 IAL 成績優異
相對 DSE 只有少數考 IAL

想知滙基同黃笏南既比較
今年多左好多人,將呢兩間二選一。
謝謝

回覆 Poyau 的帖子

讀IAL升本地大學唔易竞爭大嗎?我知去計劃去外國讀書讀IAL選擇廣闊

ssaassaa 發表於 23-4-2 12:19
回覆 Poyau 的帖子

讀IAL升本地大學唔易竞爭大嗎?我知去計劃去外國讀書讀IAL選擇廣闊

UCCKE 讀 Pearson Exam Board  IAS + IAL 可以分開2年考, 而IAL 一年舉辦3次考試(即是有3次機會)

DSE 每年只舉辦1次考試(即是只有1次機會)

DSE 及IAL 世界各地大學都認可及接受的

我想你當初選擇黃芴南時,你都有深思熟慮過。而家得咗,咁即係證明你小朋友係有能力去讀呢間中學。我唔知你當初簡直知嘅原因,但係好多人都係覺得騎牛搵馬。唔好嘥咗個小朋友,如果佢真係得㗎。
我真係唔覺得直資唔谷喎。

回覆 Fairwood23 的帖子

兩間都有地方吸引我,所以好難决擇。
‹ 上一主題|下一主題