用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到澳洲升Yr11
發新帖回覆
go

[澳紐] 到澳洲升Yr11

請教有經驗的家長,香港讀完DSE中五上學期到澳洲讀Yr11會唔會有銜接問題?會否跟唔上?初步研究有啲學科yr 10已經開始讀
阿女science人,band 1A中學,成績中上

以我自己當年經驗,香港讀完中四,申請澳洲私立女子中學, 沒有公開試成績Y11唔收,只收Y10。
我都係香港Band one A女中Science人,讀咗澳洲Y10第一個term成績可以,跳咗上去Y11 讀第二個term,之後讀埋Y12 考澳洲公開試入大學。
其實Science冇乜困難,但英文寫essay 就有點吃力。
如果錢唔係問題,又唔趕住入大學,由Y10開始讀,享受多一年澳洲中學生涯練好英文,都不失為一個好機會。

回覆樓主:

多謝分享!想試下搵學校,7月過去插yr 10 term 3(emoji)

qiaobobo 發表於 23-3-31 13:50
多謝分享!想試下搵學校,7月過去插yr 10 term 3(emoji)

不用客氣!

明天已經係四月,如果而家仲未搵到學校,趕得切嗎?

回覆樓主:

都係搏一搏,或者試下term 4入

qiaobobo 發表於 23-3-31 14:21
都係搏一搏,或者試下term 4入

真係要盡快行動,國際生申請visa需時。
我們是citizen, 大仔用DSE成績報澳洲大學。次子報了4-5間中學,約一個月才有中學收 (先考AEAS)。他在港讀了3個月中三 (1B男校精英班), 澳洲讀year 10.

Gloriasogashiwa 發表於 23-4-2 06:54
我們是citizen, 大仔用DSE成績報澳洲大學。次子報了4-5間中學,約 ...

謝謝建議
正努力研究學校

Gloriasogashiwa 發表於 23-4-2 06:54
我們是citizen, 大仔用DSE成績報澳洲大學。次子報了4-5間中學,約 ...

請問基本上讀完中三過到去係year幾?

LoveCorgi2 發表於 23-4-11 00:35
請問基本上讀完中三過到去係year幾?

正常是Year 10.  因為兩地學年不同,有人選擇多讀半年year 9。 有師兄4月插班,HK讀緊中四。我仔跳升year 10 (2月開學)。在澳洲變成同屆同學,在HK時大家不認識。

阿仔2022年10過去Brisbane讀一個學期Yr.10(+HSP), 當時7月開始找agent, 考AEAS, 只報了一間私校, 面試後8月收到offer, 順行9月尾出發, 同時quit香港中五頭一個月課程. 2023升Yr.11, 現在已是Yr.12學生. 他也是Science人, 因為上了HSP, 很快習慣了寫essay, 所以成績都不錯. 不過可以說不會很輕鬆, 尤其做assignment, 會比香港的死讀更用心機時間.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊